Tällainen on maailmanmestari Joona Sotala – aloitti pelaamisen 9-vuotiaana isoveljen kanssa

Joona Sotala voitti sunnuntainyönä StarCraft II:n maailmanmestaruuden Yhdysvalloissa. 20-vuotias Sotala on pelannut pelisarjaa jo 11 vuotta.

Joona Sotala eli ”Serral” on StarCraft II:n maailmanmestari.

5.11.2018 8:52

Suomi sai sunnuntaiyönä uuden maailmanmestarin, kun 20-vuotias StarCraft II -huippunimi Joona ”Serral” Sotala pyyhki vastustajillaan lattiaa Yhdysvalloissa pelatuissa MM-kisoissa.

ENCE-joukkueen suomalaispelaaja eteni maailmanmestariksi voittamalla finaalissa 4–2-lukemin korealaisen Kim ”Stats” Dae Yeobin. Ennen MM-kultaa Sotala oli voittanut tänä vuonna viisi isoa turnausta. Vuosi on ollut käytännössä täydellinen.

StarCraft on reaaliaikainen strategiapeli. Tarkoitus on tuhota vastustajan tukikohta tai saada tämän armeija niin heikoksi, että vihollisen pitää luovuttaa.

Pelissä kerätään mineraaleja ja kaasuja, joilla voi laajentaa omaa tukikohtaa tai kasvattaa armeijaa. Pelissä on kolme eri rotua: terran (ihmiset), protoss (humanoidit) ja zerg (evoluution kautta kehittyneet pedot).

Ura alkoi yhdessä isoveljen kanssa

Joona Sotala aloitti vuonna 1998 julkaistun StarCraftin pelaamisen ollessaan yhdeksän vuoden ikäinen. Pelin hän löysi isoveljensä Jonne Sotalan kanssa National Geographicin tekemästä dokumentista. Ensimmäiseen turnaukseen Joona osallistui 9-vuotiaana, kertoo isä Markku IS:lle.

– Turnauksessa katsoin, että tämähän on ihan tosi kiva kilpailulaji. Tässä oikeasti kilpaillaan mies miestä vastaan, muistelee isä.

Pelin jatko-osa StarCraft II julkaistiin vuonna 2010. Veljekset ovat pelanneet jatko-osaa alusta asti. Joona nousi Suomessa ensimmäisen kerran kunnolla esille vuoden 2011 lopussa, kun hän voitti SuperSunnuntai-turnauksen. Voitolla hän sai sopimuksen kotimaiseen eXelon Gaming -pelitiimiin.

Sotala herkistyi palkintoseremoniassa silmin nähden.

Vuosina 2012–2013 veljekset kiersivät useissa turnauksissa Suomessa ja Euroopassa. Äiti Marja ja isä Markku kiersivät usein mukana kannustamassa.

Molemmat Sotalat menestyivät kohtalaisesti turnauksissa, mutta nousu pelin aivan terävimpään kärkeen jäi kummaltakin tapahtumatta. Teini-ikäisen Joonan pelitaidot kuitenkin noteerattiin jo tuolloin huippupiireissä.

Jonne vähensi pelaamista vuonna 2014, kun taas Joonan ura alkoi samaan aikaan saada kunnolla ilmaa siipiensä alle.

Viimeiset kaksi vuotta ollut yksi huippunimistä

Vuosina 2015–16 Joona loisti hetkittäin, mutta jäi ilman suurempaa menestystä. 2017 oli todellinen läpimurtovuosi.

Vuonna 2017 Joona sijoittui useassa turnauksessa kärkikymmenikköön. Huippuhetket olivat WCS Jönköping -turnauksen hopeasija kesältä ja marraskuinen WESG-karsintavoitto. Lokakuun lopulla pelatuissa MM-kisoissa Joona jäi 9.–12. sijalle. Kisoissa hän pelasi ensimmäistä kertaa.

Vuosi 2017 oli Joonalle hyvä, mutta parempaa oli tulossa. Tänä vuonna Sotala on voittanut neljä WCS-karsintaturnausta, kaatanut korealaiset heidän kotikentällään ja juhlinut MM-kultaa.

Sotala on voittanut peliurallaan jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Joona on peliurallaan voittanut nyt noin 580 000 dollaria. Tänä vuonna pelkästään hän on voittanut 470 000 dollaria. Nyt voitettu MM-titteli oli arvoltaan 280 000 dollaria.

– Jatketaan harjoittelua, sijoitetaan rahat järkeviin paikkoihin ja pidetään turvana tulevaisuuden varalle, avasi Joona IS:lle MM-voiton jälkeisiä suunnitelmiaan ja voittorahojensa kohtaloa.

”Silloin pitää takoa, kun rauta on kuumaa”

Vaikka isoveli Jonne ei ole enää itse pelannut kunnolla vuosiin, hän on seurannut pikkuveljensä uraa. Nykyisin Jonne opiskelee Etelä-Koreassa.

– Elämäni parasta aikaa on se, kun näen veljeni saavuttavan hänen unelmansa. Samaan aikaan minä olen pystynyt täyttämään omat unelmani hänen kauttaan, kertoi Jonne MM-kisojen alla julkaistussa Signature Series -videolla.

Joona kertoi samalla videolla, ettei hän näe peliuransa jatkuvan loputtomiin. Hän aikoo jossain kohtaa seurata isoveljeään ja lähteä opiskelemaan. Hän aikoo kuitenkin pelata, niin kauan kun se on vielä mahdollista.

– Meillä tavataan sanoa: Silloin pitää takoa, kun rauta on kuumaa, totesi isä Markku puolestaan alkuvuodesta ilmestyneessä More Than A Game -videosarjassa.

Historiallinen maailmanmestaruus

20-vuotiaan Joona Sotalan unelma toteutui BlizzConissa, kun hän voitti MM-kultaa 11 vuoden pelaamisen jälkeen.

Sotalan MM-voitto oli historiallinen. Hän on tänä vuonna 20 vuotta täyttäneen StarCraft-pelisarjan ensimmäinen ei-korealainen maailmanmestari. Maailmanmestaruus sinetöi Sotalan aseman kaikkien aikojen ei-korealaispelaajana, ja yhtenä kaikkien aikojen pelaajista ylipäätään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?