Markku kannusti 11 vuotta sitten poikaansa pelaamaan videopelejä – nostaa nyt lipun salkoon maailmanmestaruuden kunniaksi

Joona ”Serral” Sotalan isä on kannustanut poikaansa tavoitteelliseen pelaamiseen alusta alkaen.

20-vuotias Joona Sotala on StarCraftin uusi maailmanmestari.

4.11.2018 18:23

Suomalainen 20-vuotias Joona ”Serral” Sotala voitti sunnuntaiyönä MM-turnauksen reaaliaikaisessa strategiapelissä StarCraft II:ssa Yhdysvalloissa.

Tuoreen maailmanmestarin isä Markku Sotala seurasi poikansa peliä kotiruutujen ääressä. Sunnuntaina tuoreen maailmanmestarin isä nosti pihapiirin salkoon lipun voiton kunniaksi Pornaisissa.

– Hienoahan tämä on. Koko vuosi on ollut upea, ja tämä kruunasi sen.

Joona Sotala on kiertänyt tänä vuonna ympäri maailmaa WCS- turnauksissa.

– Katson kaikki ottelut, mitä Joonalla on, oli ne mihin aikaa tahansa.

Osittain isän ansiosta Joona Sotalasta tuli maailmanmestari.

Yksitoista vuotta sitten isä huomasi lastensa kiinnostuksen StarCraft- peliä kohtaan ja alkoi kannustaa lapsiaan harrastuksessa.

Videopeliä pelattiin koko perheen voimin.

– Olihan se aluksi sellaista harrastamista, rentoutumista ja hauskanpitoa.

Isä myös vei Joonan ja hänen isoveljensä Jonnen näiden ensimmäiseen turnaukseen Tampereelle. Joona oli silloin vasta 9-vuotias.

– Turnauksessa katsoin, että tämähän on ihan tosi kiva kilpailulaji. Tässä oikeasti kilpaillaan mies miestä vastaan, muistelee isä.

Joonan ollessa lapsi peliaika saattoi olla pari tuntia, mutta isä huomasi hyvin pian, että harjoitteluun kannattaa panostaa.

– Jos jalkapalloa pelaa niin eihän voi kesken pelin lähteä pois, hän vertaa.

– Alussa sovittiin, että meillä on pelipäivät ja silloin sai pelata niin paljon kuin halusi. Sitten oli päiviä, kun ei saanut pelata ollenkaan.

Isä on kannustanut tavoitteelliseen pelaamiseen, mutta myös pitänyt huolen siitä, että pelaaminen pysyy tasapainossa.

– Varsinkin alkuaikoina, jos näin, että hän alkaa väsyä tai menee yli niin olen keksinyt jotain muuta tekemistä.

Perhe esimerkiksi mökkeilee ja veneilee yhdessä.

Myöhemmin harjoittelusta tuli päivittäistä ja Joona hioi taitojaan strategiapelissä jopa kahdeksan tuntia päivässä. Viimeiset puolitoista vuotta Joona on pelannut täyspäiväisesti ja keskittynyt pelistrategian ja taktiikoiden kehittäminen. Esports vaikuttaakin koko perheeseen.

– Varmaan viimeiset viisi vuotta meidän elämä on pyörinyt StarCraftin ympärillä. Kaikki suunnitellaan Joonan aikataulujen mukaisesti myös omat menot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?