Joona ”Serral” Sotala, 20, on kiinni maailman parhaan tittelissä StarCraft II:ssa – perhe tuki pojan pelaamista alusta asti - Esports - Ilta-Sanomat

Joona Sotala, 20, on kiinni maailman parhaan tittelissä – perhe tuki pojan pelaamista alusta asti

Joona Sotala on maailman eliittiä StarCraft II:ssa.

Joona Sotala on voittajasuosikkeja StarCraft II:n MM-kisoissa.

26.10.2018 16:00

Maailman kovimpiin kuuluva StarCraft II -pelaaja Joona ”Serral” Sotala aloittaa tänään ottelut pelin MM-kisoissa Yhdysvalloissa. WCS Global Finals 2018 -turnaus päättyy 2.–3. marraskuuta järjestettävään BlizzCon-tapahtumaan.

20-vuotiaalla Sotalalla on takana huippuvuosi. ENCE-joukkueen tähtinimi on voittanut kaikki neljä vuoden kauden aikana pelattua WCS-jättiturnausta. Elokuussa hän juhli GSL vs. The World -mestaruutta voittamalla kovimmat korealaiset heidän kotiyleisön edessä.

Ilta-Sanomat otti yhteyttä Sotalaan juuri ennen MM-lohkovaiheen alkua. Hän kertoo harjoitelleensa viimeisen muutaman viikon ajan sellaisia pelaajia vastaan, jotka pelaavat samalla tavalla kuin tulevat lohkovastustajat.

Sotalan lohkossa pelaavat saksalainen Gabriel ”HeRoMaRinE” Segat sekä korealaiset Joo ”Zest” Sung Wook ja Kim ”sOs” Yoo Jin , joka on vuoden 2015 maailmanmestari.

– Kaikki vastustajat tässä vaiheessa ovat haastavia, mutta pidän lohkoani yhtenä paremmista. Olen luottavainen, että pääsen lohkosta jatkoon. sOs on ehkä kaikista arvaamattomin tässä lohkossa ja hän huolettaa eniten.

  • Mikä ihmeen StarCraft II? Lue lisää jutun lopussa olevasta faktalaatikosta.

Sotala on voittanut tänä vuonna viisi isoa turnausta. MM-kisoista tavoittena on luonnollisesti voitto.

Sotala pelaa MM-kisoissa toista kertaa. Hän kertoo, ettei jännitä turnauksen alkua, vaan sen sijaan odottaa pelien alkamista innolla.

– Tietysti lähden voittoa tavoittelemaan, mutta tällä hetkellä tavoite on päästä lohkosta jatkoon ja edetä askel kerrallaan.

Viime vuonna Sotala jäi MM-kisoissa 9.–12. sijalle hävittyään lohkovaiheessa kahdesti Koh ”GuMiho” Byung Jaelle. Viime vuoden tappioista on otettu opiksi.

– Ne pelit opettivat minulle, että liian turvallisella pelaamisella on vaikea voittaa. Tänä vuonna olen sekoittanut strategioitani enemmän. Tietenkin olen myös parempi pelaaja.

Kaikista turnauksen pelaajista Sotala pitää pahimpana kilpakumppaninaan Etelä-Korean Cho ”Maru” Seong Juta, jota hän kuvailee maailman parhaaksi pelaajaksi. 21-vuotias Ju on ollut Sotalan ohella tämän vuoden ehdoton ykkösnimi, mutta suomalaisnuori voitti edellisen kohtaamisen GSL vs. The World -turnauksen tiimiottelussa.

Ura alkoi isoveljen perässä – ”Elän omaa unelmaani hänen kauttaan”

MM-kisojen lähestyessä kisojen kovimmista nimistä on julkaistu Signature Series -videot, joissa esitellään heidän matkaansa StarCraftin huipulle. Sotalan video julkaistiin torstai-iltana. Ääneen pääsevät Jonnen lisäksi hänen äitinsä Marja, isä Markku sekä isoveli Jonne.

Vanhemmat ovat aina tukeneet poikien pelaamista. Perhe on nähty Suomessa järjestettyjen turnauksien lisäksi kannustamassa Ruotsissa ja Etelä-Koreassa.

– Kun Joona oli lapsi, niin ei voitu kuvitellakaan tätä menestystä, toteaa Marja videolla.

Vaikka video kertoo Joonasta, isoveli Jonnen tarina saa myös tilaa videolla. Poikien vanhemmat kertovat, että neljän vuoden ikäero ei ole vaikuttanut veljesten suhteeseen. Pienestä pitäen he ovat tehneet kaiken yhdessä – kuten pelanneet StarCraftia.

StarCraft II:n alkuvuosina Suomen kärkinimiin kuulunut Jonne lopetti pelaamisen 2015, kun hän päätti keskittyä opintoihinsa. Nykyisin hän opiskelee matematiikkaa Etelä-Koreassa.

– En kadu sitä, mutta samaan aikaan sitä miettii, että mitä olisi käynyt, jos olisin tehnyt kaikkeni. Ehkä voisin olla nyt hänen [Joonan] kengissä. Olen todella iloinen hänen puolestaan, mutta myös surullinen, koska se oli myös minun unelmani, kertoo Jonne videolla.

Sotalan perheen miehet Assembly Winter 2014 -tapahtumassa.

Joonan tarinaa videolla avataan kotona Pornaisissa ja Etelä-Koreassa kuvatuissa kohtauksissa. Videolla keskitytään erityisesti GSL vs. The World -voittoon, jota Jonne ja Markku olivat seuraamassa paikan päällä. Joona kertoo videolla voiton olleen uransa kohokohtia. Hän muistaa nähneensä isoveljen taputtavan yleisössä.

– Elämäni parasta aikaa on se, kun näen veljeni saavuttavan hänen unelmansa. Samaan aikaan minä olen pystynyt täyttämään omat unelmani hänen kauttaan, kertoo Jonne videon lopulla.

Joona toteaa videon lopulla, että hän ei näe peliuransa jatkuvan loputtomiin. Hän aikoo jossain kohtaa seurata isoveljeään ja lähteä opiskelemaan. 20-vuotias Sotala toteaa, että hän on aina haaveillut normaalista elämästä. Toistaiseksi hän kuitenkin aikoo pelata, niin kauan kun se on vielä mahdollista.

Lohkovaihe alkaa illalla – näin seuraat Sotalan MM-kultajahtia

WCS Global Finals 2018 -tapahtuman lohkovaihe pelataan 26.–28. lokakuuta Kaliforniassa. B-lohkoon sijoitettu Sotala pelaa ensimmäisen ottelunsa perjantaina Suomen aikaa kello 22, kun vastaan asettuu Yoo Jin eli ”sOs”.

Jos Sotala voittaa ensimmäisen ottelun, hän pelaa lohkovoitosta perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 24 Suomen aikaa. Jos Sotala häviää avausottelun, hän pelaa seuraavan kerran sunnuntai-iltana kello 19. Puolivälieräpaikkaan vaaditaan kaksi voittoa.

BlizzCon-lohkot:

  • A: Maru, Lambo, TY, Neeb

  • B: Zest, HeRoMaRiNe, soS, Serral

  • C: Stats, Has, Dark, ShoWTimE

  • D: Classic, Nerchio, Rogue, Special

Otteluita voi seurata englanniksi StarCraftin Twitch-kanavalta:

Jos lähetys ei näy yllä, katso sitä täältä.

Turnauksen palkintopotti on 700 000 dollaria, josta voittaja kuittaa 280 000. Jokainen MM-kisoihin osallistuva palkitaan vähintään 14 000 dollarilla.

Korjattu klo 17.01: Sotala voitti Seong Jun GSL vs. The World -turnauksessa pelatussa tiimiottelussa. Turnausvoiton Sotala varmisti 4–3-voitolla Kim ”Stats” Dae Yeobista.

StarCraft II on reaaliaikainen strategiapeli

StarCraftissa tarkoitus on tuhota vastustajan tukikohta tai saada armeija niin heikoksi, että vastustajan pitää luovuttaa.

Pelissä kerätään mineraaleja ja kaasuja, joilla voi laajentaa omaa tukikohtaa tai kasvattaa armeijaa. Resurssien käyttäminen on äärimmäisen tärkeässä osassa peliä.

Pelissä on kolme eri rotua: terran (ihmiset), protoss (humanoidit) ja zerg (evoluution kautta kehittyneet pedot).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?