”Valotykit alkoivat osoittaa minua” – Simukuski Joni ”TÖPÄ” Törmälä debytoi keskiviikkona Red Bull -kuljettajana F1 Esportsissa - Esports - Ilta-Sanomat

”Valotykit alkoivat osoittaa minua” – Simukuski Joni Törmälä debytoi keskiviikkona Red Bull -kuljettajana

Joni Törmälä (vasemmalla) valittiin Red Bullin F1 Esports -talliin yhdessä Graham Carrolin kanssa (oikealla). Simukuljettajien välissä on Red Bullin F1-kuljettaja Max Verstappen, joka ilmoitti valinnoista.

Julkaistu: 7.10.2018 13:37

Joni Törmälä ajaa keskiviikkona ensimmäistä kertaa Red Bull -kuljettajana, kun F1 Esports -sarja alkaa Lontoossa.

  • Joni ”TÖPÄ” Törmälä

  • 22-vuotias, asuu Kokkolassa

  • G2 Simracing -tallin simulaattorikuski, edustaa F1 Esports -sarjassa Red Bullia

Joni Törmälä on yksi Suomen menestyneimmistä simukuskeista. Ura alkoi vuonna 2009, kun hän näki tv:stä lähetetyn Live for Speed -pelifinaalin.

– Innostuin ajatuksesta kilpailla toisia vastaan ajopeleissä ja ostin itselleni kyseisen pelin. Huomasin aika pian, että pystyin pistämään hyvin kampoihin kokeneimpiakin kuskeja vastaan, ja siitä lähti innostus harjoitella vielä enemmän, Törmälä muistelee simu-uransa alkua Ilta-Sanomille.

Suomessa Törmälän nimi nousi esille loppuvuodesta 2017, kun hän osallistui ensimmäistä kertaa järjestetyn F1 Esports -sarjan finaaliin Abu Dhabissa. Tuloksena oli kymmenes sija, mutta finaalin jälkeen ura lähti hurjaan nousukiitoon.

Helmikuussa 2018 Törmälä liittyi F1-kuski Fernando Alonson ja pelijoukkue G2 Esportsin yhteiseen talliin FA G2 Racingiin. Uudessa tallissa menestystä tuli heti, kun Törmälä voitti huhtikuussa Itävallassa pelatun A1-liigan finaalit Project Cars 2 -pelin rallycross-pelitilassa.

– Vuosi on ollut kyllä erittäin mieleenpainuva. Olen kiertänyt oikeastaan kaikkia mahdollisia lan-tapahtumia [verkkopelitapahtumia] G2 Esportsin tuella ja yrittänyt pärjätä mahdollisimman hyvin. Menestystäkin on vuoteen mahtunut, joten pakko olla tyytyväinen!

”Aika-ajon rooli lopputuloksessa on tosi suuri”

Keväällä Törmälä aloitti matkansa F1 Esports -sarjan toisella kaudella. Karsinnoissa hän oli yksi nopeimmista kuljettajista. Heinäkuussa pidetyissä lopputesteissä suoritukset riittivät vakuuttamaan F1-talli Red Bullin, jonka tähtikuski Max Verstappen ilmoitti valintatilaisuudessa tallin kiinnittävän ensimmäisenä Törmälän.

– Valintahetki oli kyllä aika uskomaton. Huomasin jo siinä vaiheessa kun Max tuli lavalle, että valotykit alkoivat osoittaa minua, joten kerkesin vähän valmistautua hetkeen ennen lavalle menoa. Yksi uran hienoimmista hetkistä todellakin, muistelee Törmälä heinäkuun kohokohtaa.

Vajaan kolmen kuukauden aikana Törmälä on ollut tiiviisti yhteydessä Red Bulliin. Syyskuun alussa hän vieraili tallikaveriensa kanssa tallin tehtaalla Milton Keynesissä.

– Varmasti vietämme aikaa siellä myös tulevaisuudessa. Yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja tulevaisuus näyttää lupaavalta.

F1 Esportsin uusi kausi alkaa keskiviikkona, kun Lontoossa ajetaan kolme ensimmäistä osakilpailua. Kaudella ajetaan yhteensä kymmenen osakilpailua, joista viimeisessä jaetaan tuplapisteet. Muutokset ovat Törmälän mieleen, sillä hänen mielestään pidempi kausi kertoo paremmin, ketkä oikeasti ansaitsevat mestaruudet.

– Sarjasta muuttaisin sen verran, että kaikki kisat olisivat 50 % mittaisia [puolet oikeasta F1-kisasta] eivätkä 25 %. Nyt kisoissa ei hirveästi voi pelata taktiikalla, joten aika-ajon rooli lopputuloksessa on tosi suuri.

Tulevalla kaudella Törmälän on voittaa kuski- ja tallimestaruus. Sarja ajetaan F1 2018 -pelillä, johon kuskit ovat ehtineet tutustua noin kuuden viikon ajan.

– Paha vielä sanoa, miten oma vauhti riittää muita talleja vastaan. Omana vahvuutena pidän varmaan kokemusta pitkältä ajalta. Osaan voittaa, mutta myös hävitä ilman että se vaikuttaa seuraavaan suoritukseen millään tavalla.

Törmälä ajaa keskiviikkona ensimmäistä kertaa Red Bull -kuljettajana, kun F1 Esports -sarja alkaa Lontoossa.

Jonin tallitilanne on erikoinen, sillä hän edustaa Red Bullia vain F1 Esportsissa. Normaalisti hän kisaa G2 Simracingin tallissa, joka on entinen FA G2 Racing.

– Keskityn itse tällä hetkellä täysin kilpailemiseen, G2 Simracingin taustalla on ammattimainen management, joka varmasti hoitaa hommansa hyvin tässä asiassa. Täysin sama tuki tulee Red Bullin puolelta, joten pelaajan näkökulmasta tilanne on loistava, kun pystyy keskittymään täysillä omaan juttuunsa.

Uran parhaiksi muistoiksi Törmälä listaa ensimmäisen vuoden F1 Esports -finaalit, A1-liigan voiton sekä kesän F1 Esportsin valintatilaisuuden kokonaisuutena.

– Haaveena on pitkä ja menestyksekäs ura esportsin parissa. Tehdä sitä mistä oikeasti tykkää, joko pelaajana tai jonkun toisen taustalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?