Joonas Alakurtti tähtää takaisin Amerikkaan – ”Saa nähdä mitä ovia avautuu”

Oikeustieteen maisterin opinnot ovat jääneet taka-alalle, kun 28-vuotias Joonas ”Zappis” Alakurtti on keskittynyt viime aikoina uraansa kilpapelaajana.

Joonas ”Zappis” Alakurtti on yksi Suomen tunnetuimmista Overwatch-pelaajista.

30.9.2018 13:37

Joonas Alakurtin ura keväällä 2016 julkaistussa Overwatch-pelissä on ollut tapahtumarikas. Pelin julkaisun jälkeen hän liittyi suomalaisen SG-1-joukkueen kanssa Ninjas in Pyjamas -organisaatioon, josta he siirtyivät kesällä 2017 Gigantin edustusjoukkueeksi.

– Betasta saakka kasvettiin suomiporukalla ja lopputuloksena oli Euroopan mestaruus. Valtaosa tiimin pelaajista jatkoi uraa Amerikassa, summaa Joonas uransa vuodet 2016–17 Ilta-Sanomille.

Team Gigantin syksyllä 2017 voittama Euroopan mestaruus vauhditti neljän joukkueen pelaajan siirtoa huippusarja Overwatch Leagueen (OWL). Monien yllätykseksi Joonas ja Tuomo ”Davin” Leppänen jäivät kuitenkin ilman liigasopimusta.

– Kyllähän se vähän kolahti kun tuntui, että kaikki kortit oli pelattu oikein siihen saakka, muistelee Joonas syksyä 2017.

Overwatch Leaguen ensimmäinen kausi alkoi Los Angelesissa tammikuussa 2018. Joonas matkasi kaupunkiin muiden suomalaisten perässä helmikuussa, kun hän sai muutama viikko kauden alkamisen jälkeen sopimuksen Florida Mayhem -joukkueelta.

”Zappis” edusti OWL:ssä Florida Mayhem -joukkuetta.

Florida Mayhemin kausi oli monella mittarilla katastrofi. Joukkue voitti runkosarjassa vain seitsemän ottelu ja hävisi 33. Tuloksena oli liigan toiseksi viimeinen sija.

Kesken kauden kokoonpanoon liittynyt Joonas jäi vähäiselle peliajalle. Kaikesta huolimatta hän on erittäin tyytyväinen, että tarttui Mayhemin tarjoaamaan tilaisuuteen.

– Liigarakenne oli tosi tiukka ja tiivis, joten oli vähän vaikea saada henkilökohtaista vaikutusta sisään tiimiin ja sitä kautta ulospäin. Aikataulut rajoittivat paljon omaa pelaamista. Kokemuksena liiga oli kuitenkin aivan huippu.

– USA poikkeaa Suomesta aika paljon kulttuurillisesti, mutta ympärillä oli luonnollisesti paljon samahenkistä porukkaa, niin kyllä sinne sopeutui aika mukavasti. Asumiset ja muut käytännön tarpeet organisaatio hoiti mallikkaasti, joten ei tarvinnut keskittyä muuhun kuin pelaamiseen.

Lue myös: Lauri Happonen lopetti peliuransa 20-vuotiaana ollessaan yhä huipulla – ”Oli pakko lopettaa oman mielenterveyden kannalta”

”Saa nähdä mitä ovia tässä vielä avautuu”

Overwatch Leaguen toinen kausi alkaa näillä näkymin taas tammikuussa Los Angelesissa. Joonas on tällä hetkellä ilman OWL-sopimusta, kun sopimus Mayhemin kanssa purettiin elokuussa.

– Tämänhetkinen suunnitelma on pyrkiä seuraavalle kaudelle. Saa nähdä mitä ovia tässä vielä avautuu.

Joonaksen loppusyksyyn mahtuu todennäköisesti siis sopimusneuvotteluita, mutta myös Overwatchin MM-kisat. Suomi on yksi kahdeksasta joukkueesta, joka kilpailee marraskuun alussa Yhdysvalloissa MM-kullasta. Joonas osallistuu kisoihin jo kolmatta kertaa.

– Maajoukkue-edustus on kyllä aina ollut yksi vuoden kohokohdista. Matseihin ja tiimiin tulee aina sellaista erityistä henkeä mukaan, kun päälle puetaan sinivalkoinen pelipaita. Otteluista tulee myös enemmänkin kunniakysymys.

– Henkilökohtaisesti koen edustamisen suurena kunniana ja mahdollisuutena näyttää, että pienestä Suomesta todellakin tulee lahjakkaita ja kykeneviä pelaajia.

Lue myös: ”Pääkoppa kuntoon ja sitten vasta servulle” – Taneli Veikkola laukoo suorat sanat Suomen CS-yhteisön ongelmista

 

Suomi on tällä hetkellä yksi Overwatchin huippumaista. Joonaksen mielestä asian selittää se, että pelissä on alusta asti menestyviä suomalaisjoukkueita. Tämä on vienyt lahjakkaita pelaajia maailmalle. Overwatchin lisäksi menestystä on tullut viime aikoina esimerkiksi myös Dota 2:ssa, StarCraft II:ssa ja Counter-Strikessa.

– Kaipa se on tämä synkkä, pitkä talvikausi, ja muutenkin teknologisesti edistynyt maa, mikä mahdollistaa menestymisen peleissä.

Kilpapelaajana Joonas haaveilee Overwatch Leaguen voittamisesta vielä joku päivä. Lisäksi hän haluaa saada suoritettua oikeustieteen maisterin OTM-tutkintonsa, jota voisi soveltaa myös kilpapelaamisen parissa. Haaveissa on myös oma talo.

Suomi kilpailee marraskuun alussa Yhdysvalloissa Overwatchin maailmanmestaruudesta.

Joonaksen uran parhaat muistot:

1. Euroopan mestaruus Team Gigantin kanssa 2017

2. Oman OWL-sopimuksen allekirjoittaminen

3. BlizzCon 2016, jolloin Suomi sijoittui MM-kisoissa neljänneksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?