Maailmanmestari Jesse Vainikka sanoutuu irti urheilusta: ”Lähtökohtaisesti on huono juttu...”

Dota 2 -maailmanmestari Jesse ”JerAx” Vainikka ei näe itseään ehdokkaana vuoden urheilijaksi. Hänen mielestään on myös huono juttu, että urheilu ja kilpapelaaminen koetetaan niputtaa yhteen.

Jesse Vainikka voitti elokuussa Dota 2 -pelin maailmanmestaruuden osana viisihenkistä OG-joukkuetta. Dotalla on yli 10 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa.

18.9.2018 12:33

Elokuun lopulla suomalaiset Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen voittivat Dota 2 -pelin maailmanmestaruuden osana viisihenkistä OG-joukkuetta. Kahdeksatta kertaa järjestetyn The International -turnauksen voitosta OG tienasi 11 miljoonaa dollaria.

Dota 2:lla on yli kymmenen miljoonaa kuukausittaista pelaajaa, mutta The Internationaliin pääsee vuosittain vain 18 joukkuetta eli 90 pelaajaa. Kahdeksan vuoden aikana yksikään pelaaja ei ole voittanut MM-kultaa kahdesti.

The International on näkynyt suurien palkintorahojen myötä runsaasti mediassa. Viimeisen kolmen vuoden aikana kisoissa on jaettu palkintorahaa 20, 24 ja 25 miljoonaa dollaria.

Vainikka kertoo STT:lle, ettei hän itse ole enää kiinnostunut palkintorahoista, sillä hänen tekemistään motivoi intohimo.

– Ymmärrän, että media painottaa jutuissaan rahasummia. Se on houkutin, muttei pääasia. Turnauksissa on äärettömän lahjakkaita ja kaikkensa antavia nuoria. Jokaiseen isoon turnaukseen valmistaudutaan kuukasien työllä, ja niissä nähdään äärettömän taitavia yksilösuorituksia ja hienoa strategista tiimikoordinointia, Vainikka kiteyttää STT:lle.

Lue lisää: Jesse Vainikka, 26, ja Topias Taavitsainen, 20, tienasivat pelaamalla miljoonia yhdessä illassa – näin heistä tuli huippupelaajia

”Lähtökohtaisesti on huono juttu, että urheilu ja e-urheilu yritetään laittaa yhteen”

Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen voitti ensimmäisenä suomalaispelaajana The Internationalin vuonna 2017.

Vuonna 2017 kilpapelaaminen nousi Suomessa kunnolla esille, kun Vainikan entinen joukkuetoveri Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen voitti maailmanmestaruuskisat osana Team Liquid -joukkuetta.

Urpalaisen suoritus noteerattiin Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -ehdokkuudella. Kilpapelaamisen kasvu oli puolestaan ehdolla vuoden ilmiöksi, mutta jäi ilman voittoa. Urpalaisen MM-voittohetki sai viidenneksi eniten ääniä yleisöäänestyksessä.

Lue myös: Tällainen on pelaamalla miljoonia tienaava espoolainen Lasse – vanhemmilta tiukka vaatimus entiselle pesäpallolupaukselle

Vainikka kertoo STT:lle olevansa otettu, mikäli hän pääsee Urheilugaalassa ehdolle vuoden urheilijaksi. Hän ei kuitenkaan koe olevansa sopiva ehdokkaaksi.

– Lähtökohtaisesti on huono juttu, että urheilu ja e-urheilu yritetään laittaa yhteen. Molemmat ovat oma ilmiönsä. Kutsun itseäni kilpapelaajaksi ja lajia kilpapelaamiseksi, ettei se sekoitu urheiluun, Vainikka sanoo STT:lle.

Viimeisen vuoden aikana on riittänyt keskustelua, että kilpapelaaminen haluttaisiin olympialaisiin nuoremman kohdeyleisön toivossa.

– Väitän, ettei kilpapelaaminen halua olympialaisiin. Kilpapelaamisen ei tarvitse päästä niihin kisoihin. Meillä on meidän oma ekosysteemi, joka toimii, Vainikka napauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?