Esports

Mikä ihmeen esports? Uutuuskirja avaa lajia ummikoille ja kiinnostuneille – ”Välillä oli huumori hukassa”

Julkaistu:

ESPORTS
Ylen urheilutoimittaja Otto Rönkä on kirjoittanut kirjan, joka kertoo kaiken oleellisen kovassa nosteessa olevasta kilpapelaamisesta.
Kilpapelaamisesta eli esportsista on kasvanut viime vuosina satojen miljoonien dollarien bisnes. Suomessa ammattilaispelaajia on jo yli 50, lajia näytetään säännöllisesti tv:stä ja suomalaiset menestyvät maailmalla.

Kilpapelaamisessa turnausten palkintorahat lasketaan miljoonissa ja turnauksia seuraavat kymmenet miljoonat katsojat. Hiljalleen myös Suomessa on alettu noteerata suomalaispelaajien ja -joukkueiden isot voitot.

Kovasta nosteesta huolimatta laji on jäänyt vieraaksi erityisesti vanhemmille ihmisille. Ylen urheilutoimittaja Otto Rönkä on nyt kirjoittanut E-urheilun käsikirjan (Otava).
Rönkä tutustui kilpapelaamiseen vuonna 2010 silloin pinnalla olleen Heroes of Newerthin kautta. Viimeiset pari vuotta hän on kirjoittanut Ylelle ja ollut mukana suorien lähetyksien tuotannoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Prosessina tietokirjan kirjoittaminen oli opettavainen. Ala on iso, pelejä on paljon, mutta kirjan sivuja vain rajallisesti. Esikoiskirjailijana ei myöskään ehkä osaa optimoida ajankäyttöä, joten välillä oli huumori hukassa ja jaksaminen koetuksella. Toisaalta esimerkiksi haastatelluilta e-urheilijoilta oppi itsekin paljon uutta, avaa Rönkä kirjoittamisprosessia Ilta-Sanomille.

Kirjassa avataan kilpapelaamisen historiaa, termistöä, millaisia pelejä pelataan, mikä on tilanne Suomessa ja mitä maailmalla tapahtuu.

112-sivuisessa kirjassa ääneen pääsevät myös StarCraft II -huippunimi Joona ”Serral” Sotala, Overwatch-ammattilainen Joonas ”Zappis” Alakurtti, ja Counter-Strike-ammattilainen Aleksi ”allu” Jalli, Hearthstone-tähti Janne ”Savjz” Mikkonen, entinen CS-pelaaja ja nykyinen ENCEn markkinointipomo Joona ”natu” Leppänen.

Lue myös: Koulu jäi, kun Markus, 18, sai työtarjouksen Las Vegasista – ”Kyllähän se vaikuttaa, kun rahaa alkaa tulla”

Rönkä toivoo kirjan aukeavan kaikenlaisille lukijoille lapsista aikuisiin. Erityisesti hän toivoo lukijoiksi nuoria, jotka eivät muutoin lue kirjoja.

– Kirjan pitäisi olla kiinnostavaa luettavaa peleistä kiinnostuneille ja jo e-urheilua seuraaville, mutta toisaalta myös niille, joilla ei välttämättä ole hölkäsen pöläystä [kokemusta] koko e-urheilusta. Sitä voivatkin lukea vaikka saman perheen sisällä sekä pelejä pelaavat lapset että jälkikasvunsa tekemisistä ja suomalaisia e-urheilijoita hehkuttavista lehtiotsikoista kiinnostuneet vanhemmat ja isovanhemmat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt