Esports

Kaikki puhuvat nyt kilpapelaamisesta – tästä siinä on kyse

Julkaistu:

ESPORTS
Kilpapelaamisen suosio on kasvanut viime vuosina hurjasti. Ilta-Sanomat koosti tietopaketin lajista.
Kovassa kasvussa oleva kilpapelaaminen, josta puhutaan myös esportsina, jatkaa kasvuaan vuodesta toiseen. Maailmalla lajista on tullut jo satojen miljoonien bisnes, ja yleisömäärät nousevat koko ajan.

Ilta-Sanomat keräsi esportsista kiinnostuneille kahdeksan kysymystä ja vastausta. Kysymykset ovat perusasioita, joita voi olla ”liian noloa” kysyä. Vältä siis kiusalliset tilanteet oppimalla perusasiat tästä.

Juttu perustuu IS:n aiemmin julkaistuun vastaavaan juttuun, mutta se on päivitetty vuoteen 2018.

Urheilua? Kyllä ja ei

Kilpapelaaminen ja esports tarkoittavat yhtä ja samaa asiaa: Tietokonetta, mobiililaitetta tai pelikonsolia hyödyntävää kilpailullista pelaamista eli kilpaurheilua. Monet esportsin parissa toimivat kuitenkin vierastavat keskustelua siitä, onko esports urheilua vai ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sillä ei ole mitään väliä. Se on kilpapelaamista ja asiasta voitaisiin puhua suoraan oikealla termillä. Uskon, että myös sana elektroninen urheilu tulee kuolemaan lähivuosina. Joko puhutaan esportsista tai kilpapelaamisesta, sanoo suomalainen kilpapelikonkari Petri ”Procyon” Hämälä.

Kuitenkin esimerkiksi Kansainvälinen olympiakomitea on tunnustanut vuoden 2017 lopulla, että heidän kirjoissaan esports on urheilua. Myös Suomen Verohallinto on linjannut kilpapelaamisen olevan urheilua.

Kummalliset termit – mitä ovat FPS tai MOBA?

Kilpapelejä on useampaa eri lajityyppiä. Yleisimmät peligenret ovat FPS, MOBA ja RTS, jotka on selitetty alla olevassa taulukossa.

LyhenneSelite
FPSFirst person shooter, eli ensimmäisen persoonan ammuntapeli
MOBAMultiplayer online battle arena, eli taisteluareenamoninpeli
RTSReal time strategy, eli reaaliaikainen strategiapeli


FPS voi myös olla lyhenne frames per secondista eli siitä, montako kertaa sekunnissa tietokoneen ruutu päivittyy. Tämä kertoo suoraan pelin sulavasta toiminnasta.

Mitä pelejä pelataan?

Kilpapelaamisen suosituimmat pelit ovat nykypäivänä pääasiassa joko räiskintäpelejä tai tiimipohjaisia fantasiataisteluja isoilla areenoilla.

Suosituimpia FPS-pelejä ovat Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Call of Duty ja Rainbow Six: Siege. MOBA-peleistä suurimpia ovat tietokoneella pelattavat League of Legends ja Dota 2. Niiden ohella myös mobiililaitteilla pelattava Arena Of Valor on saavuttanut miljoonien pelaajien suosion.

Battle royale -lajityypin pelit ovat saavuttaneet viime vuosina suuren suosion ja niitä kehitetään aktiivisesti kilpapelikelpoisiksi. Ne ovat yleensä ensimmäisen tai kolmannen persoonan ammuntapelejä, joissa esimerkiksi 100 pelaajaa pudotetaan lentokoneesta saarelle.

Pelaajat keräävät varusteita ja yrittävät päihittää toiset joko yksin tai ryhmässä. Voittaja on se, joka on viimeisenä hengissä. Lajityyppiä hallitsee kaksi suurta: Fortnite ja Player Unknown’s Battlegrounds.

Kilpapelaamisen ykkösiin voidaan laskea myös RTS-peli StarCraft II, vuoropohjainen korttipeli Hearthstone sekä eri taistelupelit (fighting games) kuten Super Smash Bros. Melee ja Mortal Kombat-, Tekken- sekä Street Fighter -pelisarjat.

Lue lisää: NHL-pelin maailmanmestari vieraili ensi kertaa Assemblyilla – tätä mieltä hän on uudesta änäristä

Myös urheilu-, ajo-, rytmi- ja tanssipelejä pelataan kilpaa, mutta niillä on pienemmät yleisöt. Urheilun saralla suosituimpia pelejä ovat NHL-jääkiekkopelit ja FIFA-jalkapallopelit. Eräänlaisena urheilupelinä voidaan ajatella myös Rocket Leagueta, jossa jalkapallon tapaista peliä pelataan autoilla.

Pääasiassa pelejä pelataan viiden hengen joukkueissa, mutta joukkuekoko vaihtelee pelikohtaisesti. Yksinpeleistä suosituimpia ovat StarCraft ja Hearthstone, ja niitä seuraavat suosiossa eri taistelupelit.

Suomessa suosituimpia pelejä ovat CS:GO:n ohella Overwatch, LoL, Dota 2, Hearthstone, StarCraft II ja NHL.

Suomalainen Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen pelaa Dota 2:sta:


Pelataanko vain netissä?

Kaikkia edellä mainittuja pelejä voi pelata kotoa muita vastaan. Netin välityksellä pelataan jopa kymmenistä tuhansista euroista, mutta suurimmat turnaukset pelataan yhä niin sanotusti offlinessa.

Offlinella tarkoitetaan fyysisesti yhdessä paikassa järjestettävää pelitapahtumaa. Suomessa suurimpia tapahtumia ovat Assembly ja LanTrek, joissa pelataan tuhansista euroista. Maailmalla palkintopotit vaihtelevat pelistä toiseen, mutta suurimmat rahat liikkuvat Dota 2 -turnauksissa. Elokuun lopussa järjestetyssä The International -turnauksessa jaettiin kaikkien aikojen suurin esports-palkintopotti, yli 25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Nettiturnauksien saavutuksia pidetään vähäarvoisempina kuin offline-turnauksista saavutettuja sijoituksia. Monet joukkueet pärjäävät myös huomattavasti paremmin toisessa ympäristössä, eli esimerkiksi netin välityksellä pelit eivät kulje yhtä hyvin kuin tapahtumassa.

Mistä katsoa pelejä?

Kilpapeliturnauksia voi seurata esimerkiksi pelaajien suosimassa suoratoistopalvelu Twitchissä. Turnauksia näyttävät myös esimerkiksi Youtube Gaming, Mixer ja MLG.tv. Suomessa suoria kilpapelilähetyksiä on nähty Ylellä tv:ssä ja Yle Areena -palvelussa.

Näkevätkö katsojat samat asiat kuin pelaajat?

Nyrkkisääntö on, että katsojien näkymä pelistä poikkeaa huomattavasti pelaajien näkemästä.

Yleisesti katsojat tietävät pelin kokonaistilanteesta [CS:n kohdalla esimerkiksi rahatilanteesta, MOBA-peleissä puolestaan mahdollisista yllätyshyökkäyksistä] pelaajia paremmin ruudulla näkyvän tietomäärän takia.

Esimerkiksi CS:GO:ssa katsojat näkevät kaikkien pelaajien ääriviivat seinien läpi sekä molempien joukkueiden rahatilanteen. Pelaajat puolestaan näkevät ainoastaan omien joukkuetovereidensa rahatilanteen ja heidän sijaintinsa kartalla.

ELEAGUE Major CS:GO -turnauksen finaalilähetysMonien pelien suorissa lähetyksissä on ohjaaja, joka päättää minkä pelaajan näkymää katsojille välitetään. Jos toisaalla tapahtuu jotain merkittävää, tämä näytetään yleensä uusintana erän päättyessä. Suurimmissa turnauksissa ”kameramiehiä” on useita, jolloin ohjaaja voi vaihtaa kuvaa kamerasta toiseen.

Miten voittajat selvitetään?

Voitto ratkaistaan eri peleissä eri tavoin. MOBA-peleissä sen saavuttaa tuhoamalla vastustajan tukikohdan.

Vaikka joukkue olisi ”tapoissa” häviöllä 1–30, niin se voi silti voittaa pelin jos vihollisen tukikohdan tuhoaminen onnistuu. Yleensä suuri ero tappomäärissä ja rahatilanteessa kuitenkin ennustaa myös pelin lopputulosta.

FPS-peleissä tulee yleensä voittaa tietty määrä kierroksia tai ”frägejä”, saattaa toista joukkuetta nopeammin esine maaliin tai pitää tiettyjä alueita hallussa tarpeeksi pitkään.

Turnausformaatit vaihtelevat rajusti, mutta yleensä ne koostuvat lohkovaiheesta ja pudotuspeleistä. Yleisesti lohkovaiheen aikana pelataan joko yksi peli tai sitten paras kolmesta -sarjoja, jossa voiton saa voittamalla kaksi peliä.

Pudotuspeleissä pelataan paras kolmesta -sarjojen lisäksi myös paras viidestä/seitsemästä/yhdeksästä -sarjoja. Pudotuspelit voidaan pelata myös niin kutsutulla double-elimination -järjestelmällä, jossa pelaajat pelaavat voittajien ja häviäjien kaaviossa. Häviämällä pelin ylemmässä kaaviossa putoaa alempaan, jossa hävitty peli tarkoittaa turnauksesta putoamista.

Millaisia summia lajissa liikkuu?

Pienemmissä nettiturnauksissa tai aloittelijoille suunnatuissa turnauksissa pelataan yleensä tuotepalkinnoista tai muutamista sadoista euroista.

Offline-turnauksien palkinnot pyörivät sadoista euroista aina miljooniin asti. Suomessa suurimmat palkintopotit jaetaan Assemblyjen ammattilaisturnauksissa.

Kilpapelaamisen historian suurin palkintopotti on Dota 2:n The International -turnauksessa, yli 25 miljoonaa dollaria.

Miten suomalaiset pärjäävät?

Tunnettuja suomalaisia peliammattilaisia on nykyään melko paljon. Dota 2 -pelaajat Jesse ”JerAx” Vainikka, Topias ”Topson” Taavitsainen ja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen ovat voittaneet uransa aikana miljoonia dollareita.

Counter-Striken parissa tunnetuimmat suomalaispelaajat ovat Miikka ”suNny” Kemppi ja Aleksi ”allu” Jalli, Rainbow Six: Siegen taas Joonas ”jNszki” Savolainen ja Niklas ”Willkey” Ojalainen.

Tunnettuja suomalaisjoukkueita ovat muun muassa ENCE, HAVU Gaming, SuperJymy ja Helsingin IFK:n perustama Helsinki REDS. ENCE on viime aikoina tehnyt kovaa nousua kansainväliseen kilpapelikärkeen menestymällä esimerkiksi Counter-Strikessa.

Yksilöpelaajista kirkkainta kärkeä on ENCEn StarCraft-huippu Joona ”Serral” Sotala sekä F1 Esports -sarjassa esimerkiksi kilpailevat Joni Törmälä ja Olli Pahkala.

Pelisanastoa:

CS:GO
FrägiVihollisen surmaaminen
Headshot / HSOsuma päähän
ClutchTiukka pelitilanne (”Joonas voitti 1vs3-tilanteen”)
DOTA2
FarmKullan kerääminen
GankYllätyshyökkäys
SC2
ScoutTiedon selvittäminen vastustajasta
MicroUseiden yksiköiden samanaikainen hallitseminen
Overwatch
Ulti[mate]Paras/tehokkain isku
DPSDamage Per Second (vahinko per sekuntti)
Yleisiä pelitermejä
Spawn/BaseAloituspaikka
Damage/DamaVahingoittuminen
HPHealth Point (elämäpisteet)
Map/MappiKartta
GGGood Game (hyvä peli)
ns/n1Nice shot / nice one (hieno laukaus / hieno homma)
AFKAway From Keyboard (poissa näppäimistön ääreltä)
OPOverpowered (liian vahva)

Yleisimpien kilpapelien lyhyet kuvaukset

CS:GO eli Counter-Strike: Global Offensive on taktinen räiskintäpeli, jossa viisihenkiset joukkueet pelaavat vastakkain poliiseja (counter-terrorists) ja terroristeja (terrorists). Pelin idea on yksinkertainen: terroristit yrittävät virittää ja räjäyttää pommin, ja poliisit koittavat estää pommin räjähtämisen. Tarkemmin peliin voi tutustua lukemalla CS-oppaamme.

League of Legends ja Dota 2 ovat taisteluareenamoninpelejä, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa mittaa toisistaan. Pelin idea on tuhota vastustajajoukkueen tukikohta. Molemmissa peleissä on yli sata pelattavaa pelihahmoa, jotka eroavat toisistaan huomattavasti.

Lue lisää: Hurjien palkintorahojen kuningas: Tällainen on ilmainen ja huippusuosittu Dota 2

Overwatch on niin kutsuttu FPS-MOBA, jota pelataan kuuden hengen joukkueissa. Pelissä on useita toisistaan eroavia pelimuotoja. Siitä löytyy tällä hetkellä 23 pelattavaa erilaista hahmoa. Muista MOBA-peleistä poiketen Overwatchissa pelaaja voi vaihtaa hahmoaan useita kertoja kesken ottelun.

Hearthstone on vuoropohjainen kahden pelaajan välinen korttipeli, jossa on useita erilaisia hahmoluokkia. Jokaisella hahmoluokalla on käytettävissään erilaisia kortteja. Pelin idea on tuhota vastustajan hahmo, jolla on pelin alussa 30 elämäpistettä. Peli muistuttaa huomattavasti klassista keräilykorttipeli Magic: The Gatheringia.

StarCraft II on yksi maailman vaikeimmista kilpapeleistä. Pelissä kaksi pelaajaa ottavat mittaa toisistaan erilaisilla pelikentillä tarkoituksenaan tuhota vastustajan armeija ja tukikohta. Peli vaatii todella hyvää silmä-käsi -koordinaatiota.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt