Jesse Vainikka, 26, ja Topias Taavitsainen, 20, tienasivat pelaamalla miljoonia yhdessä illassa – näin heistä tuli huippupelaajia

Voittorahoja mestari ei aio tuhlata turhuuksiin ja elämä jatkuu samalla tavalla kuin tähänkin asti.

29.8.2018 12:04 | Päivitetty 29.8.2018 13:05

Väsynyt, mutta onnellinen Dota2-videopelien maailmanmestari Topias Taavitsainen saapui tiistaina kotikonnuilleen Ouluun. Lentokentällä sankaria olivat vastassa Alli-äiti, Esko-isä ja suurin osa 12-lapsisesta perheestä. Joukosta oli pois vain Kanadassa mukana ollut isoveli, joka saapuu Suomeen myöhemmin.

Perhe, ystävät ja kämppikset olivat järjestäneet e-urheilun maailmanmestarille iloisen vastaanoton Oulunsalon kentälle. Illan mittaan luvassa oli vielä grillausta ja kakkukahvit vanhempien luona Haukiputaalla.

  • Katso yllä olevalta videolta tunnelmat lentokentältä.

Vancouverista Kanadasta kotiin palasi nuori mies lähes kaksi miljoonaa euroa rikkaampana. Hämmentynyt mestari ei aio tuhlata voittorahoja suuriin hankintoihin tai maailmanympärysmatkoihin.

– Elämä ei muutu mihinkään. Kiva että on rahaa tilillä kun tarvitsee jotakin ostaa. Mitään isoja hankintoja ei ole vielä mielessä, pitää miettiä vähän aikaa, Taavitsainen tuumaa rauhallisesti.

20-vuotias Topias Topson Taavitsainen on ollut täyspäiväinen e-urheilun ammattilainen vasta alle vuoden. Pelaamisen hän on aloittanut kuitenkin jo 12 vuotta sitten. Hän oli mukana viiden hengen joukkueessa, joka voitti Dota 2-pelien maailmanmestaruuden Vancouverissa viime sunnuntaina. Toinen joukkueessa pelannut suomalainen oli Jesse Vainikka.

Vainikan ja Taavitsaisen joukkue OG saa 44 prosenttia turnauksen jättimäisestä palkintopotista, eli noin 9,5 miljoonaa euroa. OG:ssa pelaavat suomalaisten lisäksi australialainen Anathan Pham, ranskalainen Sebastien Debs, ja tanskalainen Johan Sundstein, joka on myös joukkueen kapteeni.

The Internationalin mestaruus oli sekä OG:lle että sen pelaajille ensimmäinen. Taavitsaiselle se oli vieläpä vasta uran ensimmäinen suuri turnaus.

Rahakkaan potin voittanut Topias Taavitsainen palasi Kanadan turnauksesta kotiin tiistai-iltana.

Taavitsaisen perhe oli lentoasemalla vastassa tuoretta maailmanmestaria

Taavitsaisen vanhemmat eivät olleet uskoa poikansa menestykseen Kanadassa, vaikka isotveljet olivatkin yrittäneet sanoa, että pikkuveli on taitava pelaaja. Alli-äiti kuvailee poikaansa ahkeraksi, tasaiseksi, vaatimattomaksi ja mukavaksi nuoreksi mieheksi.

– Olemmehan me hieman epäilleet, että voiko pelaamisella ansaita elantonsa, mutta näköjään voi. Topias on sisarussarjan kahdeksas lapsi, hän ei ole muita yllätyksiä järjestänyt kuin tämän voiton, äiti naurahtaa.

Parikymppinen nuori mies lähti peruskoulun jälkeen Oulun seudun ammattiopiston Haukiputaan yksikön sähkölinjalle opiskelemaan, mutta vuoden kuluttua opintosuunta vaihtui kokkipuolelle. Nyt opinnot ovat jääneet ainakin toistaiseksi.

Kimppakämpässä kavereidensa kanssa asuva Topias on ystävien mielestä ”se ärsyttävä pikkuveli, josta tuli huippupelaaja”.

– Ennen käytiin yhdessä lentopallovuorolla pelaamassa, sitten pizzalla ja sen jälkeen pelattiin tietokoneella. Lopulta huomattiin, että Topias on meitä paljon parempi. Dota on strategiapeli, jossa pitää sekunnin murto-osassa tehdä valintoja ja päätöksiä. Topias on siinä hyvä, lentokentällä odotelleet ystävät kertovat.

Lue lisää: Jäikö suomalaisjuhlaan päättynyt finaali näkemättä? Katso se tästä

Topias on harjoitellut ammattilaiseksi siirtymisen jälkeen päivittäin 8–12 tuntia. Vapaapäiviä ei ole ollut. Hänen mukaansa Dotan pelaaja tarvitsee tiukan itsekurin, hyvät hermot ja halun oppia joka päivä uutta.

– Viime vuonna elämään ei ole mahtunut mitään muuta kuin pelaamista. Nyt otan viikon tai pari vapaata. Tänään pitää ensimmäiseksi päästä saunaan, tuore maailmanmestari toteaa.

Riemua riitti tiistai-iltana myös Helsinki-Vantaan lentokentällä, jonne saapui JesseJerax” Vainikka, 26. Isä Jouni Vainikka ja tämän vaimo Riikka Hardén olivat Jesseä vastassa fanipaidat päällä ilmapallonipun kanssa.

– Tuntuu kyllä hienolta, onhan tämä ainutlaatuinen kerta, ylpeä isä kuvaili tunnelmaa.

Jesse itse huokasi onnesta päästessään perille yli 13 tunnin lennon jälkeen. Matkalaukku jäi matkalle. Perhettään Jesse ei ollut nähnyt kesäkuun jälkeen, sillä ennen The Internationalia OG valmistautui kisoihin Berliinin treenikämpällä ja Torontossa, jottei aikaero häiritsisi suoritusta.

Jesse ”Jerax” Vainikka (oik.) on menestynyt e-urheilija.

Jesse Vainikan isä Jouni Vainikka oli poikaansa vastassa vaimonsa Riikka Hardenin kanssa.

Jesselle kyseessä oli jo neljäs kerta kisoissa. Aiemmat sijoitukset jäivät kauas mitaleista. Muissa Dota 2 -pelin turnauksissa voittoja on satanut – ja rahaa myös. Rahaa oli kertynyt yhteensä yli miljoona euroa jo ennen tuoretta kahden miljoonan voittoa. Nyt Jerax on historian kuudenneksi eniten voittanut e-urheilija.

Isä kertoi, ettei raha ole The Internationalissa kuitenkaan Jesselle tärkeää. Kyseessä on pelin epävirallinen maailmanmestaruus ja peliuran huipentuma.

– Hän on niin vihkiytynyt pelille. Tietysti raha helpottaa normaalia arkea, rahallista toimeentuloa ei tarvitse miettiä, isä sanoi.

Jesse aloitti Dotan pelaamisen päästyään armeijasta vuonna 2012. Peli vei nopeasti mukanaan, ja yliopisto-opinnot saivat jäädä. Jo seuraavana vuonna nuorimies muutti Tukholmaan ja liittyi QPAD Red Pandas -joukkueeseen.

Kahta vuotta myöhemmin hän sai neljän päivän varoitusajalla paikan MVP.HOT6IX-joukkueesta Koreasta. IS:n elokuun alun podcastissa Jesse kertoo, että kevät 2015 Koreassa oli läpilyönnin kannalta merkittävä.

Alussa rahaa tuli vain turnauksien voitoista, mutta Red Bullsin sponsoroimassa OG:ssa Jesse pelaa kuukausipalkalla. Jesse liittyi joukkueeseen kaksi vuotta sitten. Kahden pelaajan yllättävä tiiminvaihto kesäkuussa ei lupaillut suuria.

Osa The Internationalin 21 miljoonan euron voitoista tulee pelaajilta joukkorahoituksella. IS:n podcastissa Jesse kertoo sijoittaneensa itsekin pottiin. Se kannatti.

Hän kertoo olevansa rauhallinen rahankäyttäjä, joka ei ole paksusta lompakosta huolimatta juuri tuhlaillut.

– Kerran ostin Japanissa ihan tosi kalliin hedelmän. Se oli joku persikka, joka maksoi tyyliin kuusi euroa.

Omaisuus on tuonut vaihtoehtoja elämään. Jos joukkue tai pelaaminen ei tunnu hyvältä, suunnitelmia voi vaihtaa. Asunnon omistaminen tuo turvaa.

Jesse on brändännyt itsensä ja perustanut fanipaitojakin myyvät verkkosivut. Niillä Jesse vastaa lukijoiden kysymyksiin ja kertoo muun muassa, että ensimmäisenä Suomeen tullessa kiinnostaa raikas vesijohtovesi.

Jouni-isä kertoo, että Jesse on viihtynyt tietokoneiden kanssa esikouluikäisestä. Jesse pelasi pitkään myös jalkapalloa. Isä kertoo pelanneensa itsekin tietokonepelejä, joten pojan kannustaminen kävi luonnostaan.

Lue lisää: ”Me v***u voitettiin!!!” – näin suomalaiset pelimiljonäärit ”Topson” ja ”JerAx” tuulettavat yllätysmestaruuttaan

Perhe katsoo pelejä netistä, jos aikataulut sallivat. The International näytettiin poikkeuksellisesti myös televisiosta.

– Lauantaina kyllä vähän harmitti, että en lähtenyt katsomaan, Jouni nauraa.

Jesse asuu Helsingin keskustassa, mutta aikaa kuluu usein enemmän Berliinissä. Suomessa hän on viettänyt tämän vuoden puolella pari viikkoa. Tiimi treenaa ahkerasti, osin etänä, osin fyysisesti yhdessä. Turnauksiakin mahtuu vuoteen kymmeniä.

Podcastissa Jesse kertoo näkevänsä tulevaisuutensa pelaamisen parissa vielä pitkään. Opinnot ovat mielessä, mutta vielä hän ei tiedä, mikä kiinnostaisi. Nyt tärkeintä on pelaaminen.

Mikä ihmeen Dota 2?

Valve Corporationin kehittämä strategiapeli.

Itsenäinen jatko-osa Defense of the Ancientsille (DotA).

5-henkiset joukkueet taistelevat toisiaan vastaan.

Tarkoituksena on tuhota vastustajan päärakennus.

Ottelut kestävät yleensä 30 minuutista tuntiin.

Peli julkaistiin 2013.

The International on lajin epävirallinen MM-kisa.

Pelissä liikkuu raha, turnauksilla voi olla miljoonia katsojia.

Yle näytti The International -turnauksen suorana

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?