Topias, 20, pelasi itsensä lauantaina miljonääriksi – yhdessä päivässä ennätyksellinen 2,2 miljoonan tili

26-vuotiaan Jesse ”JerAx” Vainikan ja 20-vuotiaan Topias ”Topson” Taavitsaisen matkat pelimaailman huipulle ovat olleet hyvin erilaiset.

Voittoisa OG-joukkue. Vainikka on kuvassa vasemmalla ja Taavitsainen toinen oikealta puolella. Muut pelaajat ovat (vas.) Sébastien ”Ceb” Debs, Johan ”N0tail” Sundstein ja Anathan ”ana” Pham.

27.8.2018 12:09

Suomalaisten Jesse ”JerAx” Vainikan ja Topias ”Topson” Taavitsaisen kilpapelijoukkue OG voitti varhain sunnuntaina Suomen aikaa Dota 2 -videopelin epäviralliset maailmanmestaruuskisat eli The Internationalin. Finaalissa kaatui kiinalainen PSG.LGD lopputuloksella 3–2.

Koko turnauksen palkintopotti oli ennätykselliset 25,5 miljoonaa dollaria, josta 11 miljoonaa dollaria (noin 9,5 miljoonaa euroa) tulee OG:lle.

MAINOS: Esports on myös Veikkauksen vedonlyönnin kohteena. Pitkävedon esports-pelitarjonta löytyy täältä »

OG:ssa pelaavat suomalaisten lisäksi lisäksi australialainen Anathan ”ana” Pham, ranskalainen Sébastien ”Ceb” Debs ja tanskalainen Johan ”N0tail” Sundstein.

Voiton myötä Suomi saa Taavitsaisesta uuden esports-miljonäärin. Liquipedian mukaan hänen peleistä pelaamisesta saamansa tulot hyppäsivät kertaheitolla 3790 dollarista 2,24 miljoonaan dollariin.

Vainikka oli ylittänyt miljoonarajan jo aiemmin, sillä hänen voitto- ja palkintorahansa olivat yhteenlaskettuina yli miljoonan arvoisia jo ennen The Internationalia. Ensimmäinen itsensä miljonääriksi pelannut suomalainen oli niin ikään The Internationalin viime vuonna voittanut Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen.

Lue lisää: Maailmanmestari ja miljonääri! Lasse, 22, voitti yli 10 miljoonaa dollaria joukkueensa kanssa Yhdysvalloissa

Tuntemattomuudesta suuruuteen

 

Topias Taavitsaisen tie huipulle on kaikkea muuta kuin tavanomainen. The International oli 20-vuotiaan Taavitsaisen ensimmäinen iso turnaus.

Hänen tiensä OG:hen kulki venäläisen SFTe-sportsin kautta, jossa menestystä ei juuri kertynyt. Lahjakas suomalaispelaaja kuitenkin noteerattiin maailmalla. Seuraavaksi tie vei suomalaiseen 5 Anchors + No Captainiin. Täällä hän päätyi pelaamaan Kalle ”Trixi” Saarisen kanssa, joka on pelannut TI:ssä Fnaticin riveissä vuosina 2013–14.

Kun OG menetti kaksi pelaajaansa kilpailevaan tiimiin, Vainikka ehdotti Taavitsaisen kiinnittämistä joukkueeseen. Topsonissa arvostettiin erityisesti Dota 2:n metapelin hallintaa, etenkin kykyä lukea pelin monien eri hahmojen pelaamista.

Taavitsainen ehti edustaa OG:tä vain parin kuukauden ajan ennen The Internationalia.

Lue lisää: Topias Taavitsainen nousi vuodessa huipulle: Jahtaa nyt 15 miljoonan dollarin pottia Dotan MM-kisoissa

Lopultakin täysosuma konkarille

26-vuotias Jesse Vainikka on ehtinyt osallistua Dota 2:n MM-kisoihin kolmesti ennen täysosumaa. Parhaimmillaan hän on ollut sijoilla 7–8.

Vainikka alkoi pelata Dota 2:ta vuonna 2012, ja hän muutti seuraavana vuonna Ruotsiin pelatakseen, mutta palasi Suomeen vähän myöhemmin.

Ura lähti kunnolla käyntiin vuonna 2015, jolloin Vainikka liittyi korealaiseen MVP.Hot6ix-joukkueeseen ja muutti Koreaan neljän päivän varoitusajalla. Tämän jälkeen hän pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan taitojaan The Internatonalissa.

Lue lisää: Huippupelaaja JerAx muutti Koreaan neljän päivän varoitusajalla

Tämän jälkeen Vainikan ura sai todella ilmaa siipiensä alle. Hän pelasi verrattain lyhyen ajan sisällä 5Jungzissa, huippujoukkue Team Liquidissa ja vuodesta 2016 eteenpäin OG:ssa.

Liityttyään OG:n riveihin Vainikka kertoi uransa alkumetreistä tiimin julkaisemalla videolla.

– Kävin kouluissa ja opiskelin esimerkiksi fysiikkaa sekä matikkaa, mutta mikään ei tuntunut merkittävältä tai sellaiselta, mikä muuttaisi elämäni. Nyt minusta tuntuu, että Dota on muuttanut koko elämäni.

– Luulen että Dota valitsi minut, enkä minä sitä. Dota vain vei minut eikä antanut mahdollisuutta, Vainikka sanoi tuolloin.

Ääneen pääsivät myös Vainikan läheiset. Hänen isänsä Jouni Vainikka ylisti poikaansa ja kertoi olevansa ylpeä pojastaan, joka on yksi maailman parhaita pelaajia.

Vaikka OG saavutti menestystä isoissa Major-turnauksissa, jättipotti The International odotutti itseään vuoteen 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?