Esports-ammattilaiset jakavat vinkkinsä peliurasta haaveileville – ”Välillä pitää muistuttaa itseään, että haluaa olla paras”

Suomalaiset huippupelaajat jakavat vinkkinsä ammattilaispelaajan urasta haaveileville.

Jiri Masalin (vas.), Joona Laine (kes.) ja Joonas Alakurtti ovat kaikki Overwatch-ammattilaisia.

6.9.2018 13:37

Miten päästä kilpapeliammattilaiseksi? Tässä kysymys, mitä yhä useampi nuori pohtii.

Kilpapelaamisesta on muutaman viimeisen vuoden aikana kasvanut myös Suomessa ilmiö, josta urheiluseurat ja bisnesmiehet ovat alkaneet kiinnostua kasvavissa määrin.

Lajin ytimessä ovat kuitenkin pelaajat. Suomalaisia ammattipelaajia on tällä hetkellä yli 50, mutta määrä kasvaa vuosi vuodelta. Ilta-Sanomat keräsi yhteen vuosien varrelta eri haastatteluissa annettuja vinkkejä. Vastaajat olivat Overwatch- ja Counter-Strike-ammattilaisia.

1. Kehittyminen vaatii keskittymistä ja aikaa

– Pitää harjoitella tosi keskittyneesti ja tähdätä siihen. Ei ammattilaiseksi pääse, jos vain pelaa kotona muuten vaan.

– On itsestään selvää, että ammattilaisuus vaatii suuret määrät treeniä. Jos pelaat joukkuepeliä, treenatkaa useasti viikossa.

2. Ota opiksi virheistä – keskustelu kannattaa aina

– Kaikki se, että miten hyvä olet pelaamaan ja paljon laitat aikaa peliin, vaikuttaa tosi huonosti siihen, että pääsetkö mihinkään, jos et opi virheistä tai muustakaan mitään.

– Joukkuekemioiden tulee olla kunnossa, jotta tuloksia tulee. Hyvä tiimihenki ajaa joukkuetta kehittymään.

3. Laitteilla ei ole niin väliä – hyvä näyttö auttaa merkittävästi

– Hyvällä sensorilla varustettu hiiri ja sitä tukeva hiirimatto ovat ykköshankintoja mikäli pelaaminen kiinnostaa. Pelaamisen voi aloittaa vaikka kaikkia härpäkkeitä ei kotoa löytyisikään. Kyllä mielenkiinnon pelejä kohtaan saa vähän heikommallakin raudalla ja tarvikkeilla.

– Pelattavuus kyllä paranee huomattavasti jos kotoa löytyy 120 tai 144 hertsin näyttö ja tietokone, joka päivittää näille tarpeeksi FPS:ää [frames per second eli kuvatajuus].

4. Muista pitää hauskaa

– Pelaamisesta voi tulla nopeasti ahdistavaa jos vain tuijottaa omia statistiikkoja tai sijoittautumista erinäisissä tulostaulukoissa. Pelaamisessa voi kehittyä monella eri tavalla ja jokainen oppii tyylillään. Kannattaa pitää hauskaa!

– Kaikesta kilpailemisesta ja muusta huolimatta pelaamisen pitää olla hauskaa. Muuten siinä ei ole mitään ideaa.

5. ”Välillä pitää muistuttaa itseään, että haluaa olla paras”

– On aika vaikeaa löytää motivaatiota, jotta jaksaa pelata paljon ja harjoitella niin kovaa kuin pystyy. Välillä pitää muistuttaa itseään, että haluaa olla paras, että haluaa menestyä ja voittaa.

– Aseta jatkuvasti tavoitteita ja haasta itseäsi kehittymään. Kun ensimmäiset vastoinkäymiset tulevat vastaan, älä luovuta, vaan jatka hyvällä fiiliksellä eteenpäin.

6. Muista liikkua!

– Kokonaisvaltainen elämänhallinta korostuu kilpapelaamisessa. Liikunnan ja ruokavalion tulisi olla kunnossa. Esimerkiksi tunnin lenkki voi monesti olla hyödyllisempi kuin tunti lisää peliaikaa.

7. Ammattilaiseksi tähtäävien ei kannata lopettaa opiskelua

– Jos miettii oikeasti viisaasti, niin ei kannata jättää koulua väliin sen takia, että on unelma. Se nyt vaan on elämää, että unelmat eivät aina toteudu. Ammattilaiseksi pääseminen on todella harvinaista.

– Lukion tai ammattikoulun jälkeen on jo vähän vapaampaa, niin silloin on ehkä helpompaa ottaa välivuotta. Jos vaikuttaa siltä, että on mahdollista saada sponsoria tai muuta, niin sitten kannattaa katsoa lähtisivätkö siivet lepattamaan.

– Tämä on kuin lottoaisi. Kenenkään ei pitäisi antaa kaikkea sille, että haluaa olla ammattipelaaja. Tosi iso osa pelaajista tulee ammattilaiseksi vahingossa, ei sen takia, että he yrittävät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?