Esports

Entinen CS-huippu Tom Glad, 25, haaveilee nyt urasta striimaajana – ”Se on täysin katsojien päätettävissä”

Julkaistu:

HAASTATTELU
Tom Glad on pelannut Counter-Strikea ammatikseen ja työskennellyt Ylen pelilähetyksissä. Nyt hän keskittyy opintoihinsa ja haaveilee urasta striimaajana.
Tom Glad on yksi Suomen tunnetuimmista Counter-Strike: Global Offensive -pelaajista. Hänet muistetaan esimerkiksi 3DMAX- ja ENCE-joukkueista. Peliuran päätyttyä on Glad keskittynyt striimaamiseen, jonka lisäksi hän on ollut mukana Ylen CS-lähetyksissä.
Monet tuntevat Gladin paremmin nimimerkillä ”stonde”. Nimi on kulkenut mukana 9-vuotiaasta lähtien. Glad kertoo hänen silloisen jalkapallojoukkueensa valmentajan alkaneen jostain syystä kutsua häntä nimellä ”stonde”. Glad ei vieläkään tiedä miksi.

Glad kertoo pelien olleen aina lähellä sydäntä. Ensikosketus tapahtui 5-vuotiaana, kun hän pelasi isoveljensä kanssa Amiga 500:llä Silkworm-peliä. Myöhemmin mukaan tuli Nintendon 8-bittinen, jolla hän pelasi Duck Huntia ja Tetristä.

– Perheeni ostettua ensimmäisen tietokoneen 2000-luvun vaihteessa pelailin isoveljeni kanssa demo-versioita eri peleistä, jotka tulivat Pelit-lehden mukana. Ensimmäinen kosketus fps-peleihin tuli Battlefield 1942 -demon kautta, muistelee Glad Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muutamaa vuotta myöhemmin isoveljen ostettua oman pelitietokoneen Glad tutustui legendaariseen Tactical Ops: Assault on Terror -peliin. Siinä hän huomasi ensimmäisen kerran olevansa parempi kuin suuri osa vastustajista.

”Siinä on hyvä esimerkki nuorille osujille”

Counter-Strikesta Glad kuuli luokkakavereiltaan, jotka pelasivat Tactical Opsin sijasta CS:ää. Hän kysyi isoveljeltään miksi heillä ei ollut CS:ää. Vastaukseksi isoveli kertoi pelin grafiikkojen olevan liian huonot ja laatikkomaiset.

Vuoden 2005 keväällä isoveljen ostaessa Half-Life 2 -pelin tuli mukana Counter-Strike: Source -peli. Veljen avustuksella Tom pääsi sisään CS:n ihmeelliseen maailmaan,jossa hän huomasi jälleen olevansa pääosan ajasta muita pelaajia parempi. Glad loisti erityisesti tarkkuuskivääreillä nopeiden refleksien ansiosta.

– Siitä se grindaaminen sitten lähti. Tavoitteenani oli päästä mahdollisimman hyväksi pelaajaksi, koska jokin kipinä sisälläni sanoi, että tämä tulee tulevaisuudessa olemaan iso juttu.

Tom tutustui kilpapelaamiseen CS: Sourcen kautta ja kilpaili vuosien ajan eri joukkueissa. Menestystä tuli vaihtelevasti, mutta varsinainen läpimurto huipulle jäi saavuttamatta.

CS:Source-uran parhaaksi muistoksi Glad mainitsee vuonna 2010 Helsingissä järjestetyn ESPC-tapahtuman, jossa hänen joukkueensa voitti CKRAS-joukkueen. Suomalaisjoukkue kuului silloin maailman kolmen parhaimman joukkoon.

– Siinä on hyvä esimerkki nuorille osujille, kuinka laneille pitää mennä näyttämään taitonsa, ennen kuin isot pojat alkavat ottamaan sinut tosissaan. Useiden onnistumisen myötä pääsin itse kyseiseen joukkueeseen pelaamaan parin vuoden päästä.

CS:n uusin versio Global Offensive julkaistiin elokuussa 2012. Glad vaihtoi peliin välittömästi, mutta ensimmäiseen pariin vuoteen menestystä ei tullut. Vuosien 2012–14 kohokohdaksi jäi LanTrek-tapahtuman pronssisija vuodelta 2014.

Tammikuussa 2015 Glad liittyi suomalaiseen 3DMAX-kokoonpanoon, jossa pelasivat silloin Suomen kovimmat nimet. Joukkue pääsi kevään aikana muun muassa pelin ykkösturnaukseen Majoriin ensimmäisenä suomalaisjoukkueena. 3DMAX on yhä ainoa suomalaisjoukkue, joka on kisannut Majorissa.

– 3DMAXissa oli mielestäni paras joukkuehenki koskaan. Siitä iso hatunnosto Joona ”natu” Leppäselle, joka isähahmon tavoin piti nuoremmat pojat ruodussa ja pakan kasassa.

Gladin mielestä 3DMAXilla oli potentiaalia haastaa maailman eliittiä, sillä he olivat voittaneet karttoja muun muassa huippunimi Titania vastaan. 3DMAXin tarina päättyi huhti-toukokuussa, kun Leppänen lopetti pelaajauransa ja Taneli ”disturbed” Veikkola ilmoitti hetkeä myöhemmin myös ottavansa taukoa.

– Samaan aikaan myös minä poistuin kuvioista, koska mielestäni kaksi joukkueen kulmakiveä lähtivät.

Glad näyttää tarkkuuskivääritaitojaan CS:sä:


Unelmajoukkue jäi vain haaveeksi

Glad palasi pelikentille tammikuussa 2016, jolloin ENCE ilmoitti kasanneensa varsinaisen unelmajoukkueen. Hän pelasi kokoonpanossa puoli vuotta, kunnes Niko ”naSu” Kovanen astui hänen tilalleen.

Glad muistaa vielä mihin ura päättyi: He olivat ENCEn kanssa Britanniassa pelaamassa, kun hän sairastui ruokamyrkytykseen. Glad määrättiin lentokieltoon ja häneltä jäi väliin seuraavana viikonloppuna pelattu tärkeä turnaus, jossa Kovanen auttoi ENCEä. Turnauksen päätteeksi Glad sai ilmoituksen, että Kovanen korvaa hänet kokoonpanossa.

– Samalla tietynlainen palo hiipui, vaikka toisaalta oli myös helpotus päästä tarkastelemaan uusia mahdollisuuksia. Tällä hetkellä pyrin suorittamaan ammattikorkeakoulun vihdoin loppuun, jonka jälkeen katson vaihtoehtoja.

Glad kertoo myös oman näkemyksensä, että miksi ENCEn kevät epäonnistui pitkälti. Hänen mukaansa heillä oli alusta asti väärät roolit, joka näkyi esimerkiksi hänen ja Aleksi ”allu” Jallin pelaamisessa.

– Toisekseen tiimihenkeä ei juurikaan syntynyt ja jotkut pelaajat eivät pitäneet kiinni aikatauluista. Emme vain koskaan hitsautuneet kunnolla yhteen serverillä tai sen ulkopuolella.

Haaveilee striimiurasta – ”Se on täysin katsojien päätettävissä”

ENCE-uran päättymisen jälkeen Glad on nähty esimerkiksi Ylen kilpapelilähetysten tuotannossa. Lisäksi hän striimaa 5–6 kertaa viikossa noin 5–7 tuntia päivässä.

Gladin striimejä tukee kotimainen NYYRIKKI Esports. Tällä hetkellä toive on pystyä muuttamaan tulevaisuudessa harrastus päivätyöksi.

– Se on täysin katsojien päätettävissä, sillä katsojamäärät, lahjoitukset ja tilaajat päättävät siitä. Sponsorihakemuksia on tullut pääsääntöisesti uhkapelisivustoilta, mutta en missään nimessä halua mainostaa striimissäni uhkapelaamista niille katsojille, jotka ovat alaikäisiä.

Lue myös: ”Pääkoppa kuntoon ja sitten vasta servulle” – Taneli Veikkola laukoo suorat sanat Suomen CS-yhteisön ongelmista

CS:n lisäksi Glad pelaa striimissään paljon Fortnitea, josta on tullut tämän vuoden aikana maailmanlaajuinen ilmiö. Hänen mielestään Fortnite on hyvä peli hauskanpitoon, mutta kilpapeliksi sillä on vielä matkaa. Mielummin hän panostaisi CS:ään kuin Fortniteen, jos tähtäisi taas kilpapelaajaksi.

– Esports on lähellä sydäntäni, jonka takia en missään tapauksessa halua luopua siitä. Striimaaminen on mielestäni tähän elämäntilanteeseen sopivampaa touhua. Pidän siitä erityisesti siksi, että ihmiset näkevät aidommin millainen ihminen on oikeasti kyseessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt