Esports

Niklas Ojalainen on Suomen vanhimpia kilpapelaajia: ”Sitten kun en enää pärjää, niin alan neuvomaan muita”

Julkaistu:

HAASTATTELU
Niklas Ojalaisella on ikää vasta 31 vuotta, mutta kilpapelaajien keskuudessa hän on jo yli ”eläkeiän”.
Ilta-Sanomat istui Assemblyilla alas ENCEn Rainbow Six: Siege -joukkueen kapteenin Niklas ”Willkey” Ojalaisen kanssa. Haastattelussa Niklas kertoo muun muassa ENCEn vuodesta tähän mennessä, miltä tulevaisuus näyttää ja kuinka pitkään 31-vuotias aikoo jatkaa uraansa.

ENCE pelasi Assemblyilla torstai-iltana näytösottelun suomalaista Moti on Gamingiä vastaan. ENCE nousi ottelussa 0–1-tappioasemasta 2–1-voittoon. Ojalaisen mukaan ottelu meni heidän osaltaan hyvin perinteisesti – moottori lämpeni hitaasti.

– Ainahan se on kivaa kehittää suomiskeneä. Olishan se kiva, että saataisiin jatkossa enemmänkin kuin kaksi tiimiä pelaamaan ja jotain ehkä pöydällekin, hän sanoo.

Vuosi on ollut ENCElle vaikea. Kevään Pro League -kauteen he lähtivät hallitsevina mestareina, mutta putosivat alempaan sarjaan. Helmikuun MM-turnauksessa ENCE ylsi hienosti kahdeksan parhaan joukkoon. Viime kuukaudet ovat olleet joukkueelle hiljaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On nähty aallon kärki ja pohja tänä vuonna, Ojalainen sanoo.

Aikaisemmin täysin suomalaisella kokoonpanolla kilpaillut ENCE on kesän aikana muuttunut kansainväliseksi joukkueeksi, sillä kokoonpanossa pelaavat nykyisin belgialainen Santino ”Gomfi” de Meulenaere ja unkarilainen Balazs ”blas” Kovari. Heidän edeltäjänsä ovat vaihtaneet kansainvälisiin joukkueisiin.

Kaikki kokoonpanon pelaajat ovat motivoituneita harjoittelemaan koko ajan ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen, Ojalainen summaa alkuvuoden tapahtumat ja kokoonpanomuutokset.

ENCE kilpaili heinäkuussa DreamHack Valenciassa, josta tuloksena oli välieräsijoitus. Ojalainen on tyytyväinen tulokseen, vaikka paikka elokuun Pariisin huipputurnaukseen jäi lunastamatta. Hän kertoo, että ulkopuoliset ovat kehuneet ENCEn pelin näyttävän tällä hetkellä todella hyvältä.

– Viime Pro League -kausi pelattiin huonosti yhtä operaattoria vastaan, mutta tällä hetkellä muut joukkueet bannaavat sitä meitä vastaan kokoajan. Tilanteet muuttuvat, kun panostaa ja kehittää toimintaa.

Lue myös: Kahden lapsen isä Niklas, 31, on Suomen tunnetuimpia ammattilaispelaajia – ”Päivät töissä ja illat harjoittelen”

ENCen paluu täysin suomalaiseen kokoonpanoon ei ole missään nimessä poissuljettua. Tällä hetkellä Suomesta ei kuitenkaan löydy vapaita pelaajia, jotka pystyisivät kilpailemaan maailman top5-joukkueita vastaan, mikä on Ojalaisen ja ENCEn vaatimus.

– Jos jossain vaiheessa palataan täysin suomalaiseen kokoonpanoon, niin se on kiinni siitä, että miten täältä saadaan uusia pelaajia tai vanhoja takaisin.

Tänä vuonna ENCEn tavoite on nousta takaisin Pro Leagueen ja lunastaa DreamHack Winter -tapahtumasta paikka alkuvuonna pelattaviin MM-kisoihin. Toistaiseksi joukkue on lomalla, sillä Challenger-sarja alkaa vasta syys-lokakuun vaihteessa.

Ojalainen on yksi Suomen tunnetuimmista R6-pelaajista maailmalla. Hän on pelannut aina Suomen ykkösjoukkueessa.

Kilpapelimaailmassa 31-vuotias Niklas on reilusti keskivertopelaajaa vanhempi. Tällä hetkellä hänellä ei ole suunnitelmia lopettaa pelaajauraansa.

– Nyt kun siirtää vastuuta kaikesta muusta muille, että itse saa pelata enemmän, niin homma toimii. Osa sanoo, että olen liian vanha pärjäämään, mutta mielestäni se ei mene niin.

Ojalainen kertoo, että yleensä kilpapelaajat lopettavat noin kolmekymppisinä siksi, että elämän muut realiteetit tulevat vastaan – pitää olla vakituiset tulot ja edessä on esimerkiksi perheen perustaminen. Ojalaisen pelaaminen on suunniteltu päivätyön ja kaksilapsisen perheen ympärille.

– Niin kauan kun pärjään, niin jatketaan. Sitten kun en enää pärjää, niin aletaan neuvomaan muita.

Esportsista on vasta viimeisen muutaman vuoden aikana kasvanut laji, jossa huipputiimeillä on valmentajan lisäksi esimerkiksi oma analyytikko, hieroja tai psykologi. Ojalainen uskoo uusia työpaikkoja syntyvän tulevina vuosina kuin sieniä sateella.

– Mietitään vaikka perinteisen urheilun kiekkotiimiä, niin siellähän on ihmisiä tekemässä vaikka mitä joukkueen eteen. Pelataan nyt ja katsotaan sitten, että miten ala kehittyy. Kyllä se oma paikka sieltä löytyy myöhemmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt