ENCE nousi puolessa vuodessa maailman 14. parhaaksi CS-tiimiksi – Aleksi ”Aleksib” Virolainen: ”Toistettiin itsellemme, että meillä on jokaiseen rooliin Suomen parhaat pelaajat” - Esports - Ilta-Sanomat

ENCE nousi puolessa vuodessa maailman 14. parhaaksi CS-tiimiksi – ”Meillä on jokaiseen rooliin Suomen parhaat pelaajat”

Aleksi Virolainen eli ”Aleksib” on ENCEn kapteeni.

Julkaistu: 7.8.2018 14:44

Aleksi Virolainen on voittanut kahtena vuonna peräkkäin Counter-Striken Suomen mestaruuden. Virolaisen edustama ENCE on tällä hetkellä maailmanlistan 14. sijalla.

Suomalainen ENCE on tällä hetkellä yksi kuumimmista nimistä Counter-Strikessä. Ilta-Sanomat istui Assemblyn aikana alas joukkueen 21-vuotiaan kapteenin Aleksi ”Aleksib” Virolaisen kanssa.

Heinäkuussa ENCE kaatoi ESL One Cologne -huipputurnauksessa tunnetut Ninjas in Pyjamas- ja Mousesports-joukkueet. Playoffit jäivät yhden karttavoiton päähän, kun Na`Vi oli viimeisessä ottelussa parempi 2–1-lukemin.

– Se oli tosi iso juttu meille voittaa Mouz ja NiP, varsinkin kun kumpikaan heistä ei saanut meiltä edes karttaa. Oli aika yksipuolista ja se sitten nosti meidän itseluottamusta. Harmi, että tuli Na`Via vastaan tappio, mutta he ovat maailman top3-joukkue ja heillä on lisäksi paljon kokeneempia pelaajia kuin meillä.

Virolainen sanoo Kölnin 7.–8. sijan olleen hyvä ensimmäinen askel joukkueelle. Saksasta joukkue sai paljon kaivattua kokemusta: ainoastaan Aleksi ”allu” Jalli oli pelannut aikaisemmin ykköstason turnauksissa.

– Tietenkin harmitti jäädä playoffien ulkopuolelle, varsinkin kun seuraavana päivänä mentiin areenalle katsomaan peliä. Tuli sellainen fiilis, että haluaisin olla siellä [lavalla] ja edustaa Suomea noin ison yleisön edessä. Se oli kuitenkin enemmän, kuin mitä jengi ja me odotimme.

ENCEn kokoonpano (v-o): Jani ”Aerial” Jussila, Jere ”sergej” Salo, Aleksi ”Aleksib” Virolainen, Aleksi ”allu” Jalli ja Sami ”xseveN” Laasanen.

Muutama viikko myöhemmin ENCE kisasi paikasta syyskuun Majoriin eli pelin ykkösturnaukseen. FACEIT Minor -turnauksessa ENCE jäi jälleen voiton päähän jatkopaikasta, kun NiP vei ratkaisevassa pelissä voiton suoraan kahden kartan päätteeksi.

Virolaisen mielestä Lontoossa pelattiin huonolla systeemillä. ENCE joutui pelaamaan viimeisenä päivänä kaksi ottelua, kun OpTicia vastaan pelattu ensimmäinen ottelu päättyi tappioon. Toisessa pelissä vastaan asettui NiP ja panoksena oli viimeinen jatkopaikka. ENCElle ottelu oli päivän toinen, NiPille vasta ensimmäinen.

– Meidän piti sen ensimmäisen häviön – joka oli vielä tiukka – saada 100 prosenttinen keskittyminen viimeiseen matsiin. Siinä huomasi, että meillä oli ihan selkeästi mehut loppu.

– Tietenkään ei voi laittaa tulosta sen systeemin piikkiin, koska totta kai olisi pitänyt löytyä vielä halua ja energiaa siihen viimeisen matsiin.

ENCE on käynyt suorituksia läpi turnausten jälkeen. Virolainen kertoo joukkueen puhuneen muun muassa siitä, miten fokus saadaan pidettyä kasassa tiukoissakin paikoissa.

– Tiedetään, että jos ollaan vaikka häviöllä 0–9 ja saadaan yksi erä, niin voidaan voittaa kaikki loput kierrokset. Täälläkin oltiin SuperJymyä vastaan vaikka kuinka paljon häviöllä. Sitten voitettiin 14 kierrosta putkeen.

ENCE voitti Assemblyilta SM-kultaa. Virolaiselle mestaruus oli toinen peräkkäinen, sillä hän voitti kisat viime vuonna HAVU Gamingin kokoonpanossa.

Virolainen kertoo joukkueen tiedostaneen jo keväällä aloittaessaan harjoittelun, että menestyminen vaatii aikaa.

– Kun aloitimme tällä jengillä ja hävisimme alussa nettikarsintoja ja kaikkea, niin kokoajan toistettiin itsellemme, että meillä on jokaiseen rooliin Suomen parhaat pelaajat, Virolainen muistelee.

ENCE nousi Minorin jälkeen maailmanlistan sijalle 13. Tällä hetkellä sijoitus on 14. Yksikään suomalaisjoukkue ei ole ollut maailmanlistalla näin korkealla. Virolainen on yllättynyt joukkueensa nopeasta noususta, mutta pitää sijoitusta oikeana. Katseet ovat nyt kärkikymmenikössä.

– Viime kuukausien aikana olemme näyttäneet kuinka paljon se harjoittelu siellä serverillä vaikuttaa. Oikea sijoitus mielestäni, koska olemme voittaneet hyviä joukkueita netissä ja lanissa, joka on se tärkein juttu.

”Yllättävän paljon tullut porukkaa pyytämään nimmareita”

ENCE voitti Assemblyilta odotetusti CS:n SM-kultaa. Virolaiselle mestaruus oli toinen peräkkäinen – viime vuonna hän juhli voittoa HAVU Gaming -joukkueessa. ENCEä on pidetty jo keväästä lähtien Suomen ykkösnimenä, mutta Suomen mestaruuden jälkeen se on myös virallista.

– Onhan se aina kiva tulla näyttämään livenä, että olemme parhaita, ettei jää mitään hampaankoloon, kuittaa Virolainen.

Lue lisää: CS-finaali oli varsinainen jännitysnäytelmä – ENCE on uusi Suomen mestari!

Menestyksen seurauksena ENCEn fanimäärät ovat kasvaneet. Ilmiö näkyi myös Assemblyilla.

– Yllättävän paljon on tullut porukkaa pyytämään nimmareita, yhteiskuvia ja muuta.

ENCE ottaa seuraavat pari viikkoa rennosti, sillä CS-huipputiimien lomakausi alkoi hiljattain. Assemblyt lyhentävät ENCEn lomaa noin viikolla. Elokuun lopulla alkaa taas harjoittelu.

ENCEn tavoite on nousta loppuvuoden aikana vielä maailman kärkikymmenikköön.

Toistaiseksi ENCEn turnauskalenterissa on tyhjää, sillä Major sotkee hieman syksyä. Loppuvuoden tavoite on päästä isoihin turnauksiin ja nousta HLTV:n maailmanlistalla kärkikymmenikköön. Menestyksen mukaan tavoitteita katsotaan uudestaan, Virolainen kertoo.

– Meillä on mielestäni hyvä mappipooli (karttavalikoima), mutta pitää ottaa myös huomioon tässä vaiheessa, että todennäköisesti meidän pelien katsominen lisääntyy nyt.

– Jatkossa pitää valmistautua entistä paremmin ja kehittää uusia juttuja meidän peliin. Pääasia on keskittyä pitämään positiivisuus yllä. Todennäköisesti saadaan rinnalle myös täysipäiväinen koutsi, joka tuo mukana uusia juttuja peliin, Virolainen kertoo..

Assemblyilla ENCEn kanssa liikkui entinen iGame-pelaaja Slaava ”Twista” Räsäsen. Yli kymmenen vuotta CS:ää pelannut Räsänen on aiemmin valmentanut iGame-joukkuetta vuonna 2017. Virolainen ei vahvistanut, että onko Räsänen joukkueen uusi valmentaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?