Esports

Pasi-miehistönkuljetusauto tervehti Assemblyyn saapuvia – Puolustusvoimat haki messuilta kyberosaajia

Julkaistu:

Innokkaimmat puursivat tuntikausia Puolustusvoimien hakkerointihaasteen parissa.
Viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa vietetyillä Assembly-tietokonemessuilla messuhalliin sisään astunut huomasi pian jotain epätyypillistä: Puolustusvoimien Pasi-miehistönkuljetusajoneuvon, joka erottui kokonsa ja värityksensä puolesta messujen värikkäiden ledivalojen loisteessa.

Miehistönkuljetusajoneuvon edessä seisoo Puolustusvoimien Kyberosaston osastopäällikkö, everstiluutnantti Harry Kantola. Hän kertoo, että Assembly on sotilaille todella luontainen paikka mainostaa omaa toimintaansa.

Kyberpuolustuksella on salamyhkäinen maine, osin syystäkin.

– Puolustusvoimilla on ollut jo pitkään, parikymmentä vuotta, ollut toimintaa tietoverkkopuolustuksen parissa. Nyt on fokusoitu kyberpuolustukseen, eli suojataan järjestelmän verkkoja, mutta myös vaikuttaminen on mukana repertuaarissa, Kantola sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Assemblyn tuhansien kävijöiden joukossa on lukuisia aiheesta kiinnostuneita nuoria, joilla varusmiespalvelus on vasta edessä. Heille Kantola kertoo, että kansalaisvelvoitteen voi suorittaa myös kyberpuolustajana.

– He ovat usein juuri sellaisia kavereita, jollaisia löytää tällaisesta tietokonetapahtumasta. Jos miettii, että minulla on vähän huono kunto, eikä metsässä ryynääminen kiinnosta, on olemassa vaihtoehto suorittaa varusmiespalvelus näin, everstiluutnantti sanoo.

Kyberpuolustus ei ole ainoa asia, jonka suhteen Puolustusvoimat on kiinnostunut tietokoneharrastajista. Viime syksynä se ilmoitti hyväksyvänsä hyväksyvänsä jatkossa myös kilpapelaajat suorittamaan asepalvelusta Urheilukouluun, joka sijaitsee Santahaminassa Helsingissä.

Heistä halutaan erityisesti harjoitusvastustajia tietokoneilla tapahtuvaan simulaatiokoulutukseen. Toistaiseksi tarpeeksi päteviä hakijoita on ollut vähänlaisesti.

Varusmiespalveluksen suorittaneille mutta aiheesta kiinnostuneille ja ehkä jopa alalle kouluttautuneille Kantola taas kertoo mahdollisuudesta hakea Puolustusvoimien virkoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo perjantaina Puolustusvoimien piste herätti kiinnostusta messuilla. Kantolan mukaan moni nuori kävi kokeilemassa hakkerointitaitojaan kyberhaasteessa. Messupisteelle oli varattu muutama tietokone, joita käyttämällä täytyi hakkeroida tiensä läpi Puolustusvoimien koodin.

– Se on tällainen lipunryöstöhaaste. Täytyy päästä koneella tiettyyn pisteeseen tietoverkossa, Kantola kuvailee.

– Pari kaveria on yrittänyt tuossa jo pari tuntia päästä viimeistä tasoa läpi. Ihan kovia kavereita hakkeroimaan, täytyy sanoa. Taitoa löytyy, hän lisää.

Everstiluutnantti Kantola ei ole ainoastaan kovan linjan kyberturvamies, vaan hän on myös kiinnostunut pelaamisesta, joka on Assemblyillä huomattavasti hakkerointia ja kyberturvallisuutta enemmän esillä.

– Ehdottomasti. Silloin kun olin 16–17 -vuotias, olisin halunnut olla mukana ensimmäisissä Assemblyissä, mutta vanhemmat eivät päästäneet. Tämä tietokoneharrastus oli silloin ihan uutta. Nykyään pelailen silloin tällöin rentoutuakseni, niin ei tarvitse miettiä työasioita. Strategiapelejä tietenkin ja myös Counter-Strikea.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt