Esports

”Tuli hieman leikittyä jopa terveydellä” – Eemeli, 29, vaihtoi HIFK:n pelitiimistä myyntipuolelle

Julkaistu:

HAASTATTELU
Eemeli Ikonen pelasi vuoden Overwatch-peliä HIFK:n pelitiimissä. Nyt hän työskentelee organisaatiossa myyntivastaavana.
Marraskuussa 2016 Helsingissä esiteltiin medialle HIFK:n perustama pelitiimi Helsinki REDS, jonka yksi pelaajista oli Tampereen kasvatti Eemeli Ikonen.

Overwatchia pelannut Eemeli jätti pelikentät joulukuussa 2017, kun tiimi hajosi ja hän keskittyi opiskeluun. Peliuran jälkeen hän on jatkanut työskentelyä Helsinki REDSin kanssa.
8-vuotiaana Eemeli sai syntymäpäivälahjaksi PlayStationin ja hurahti kunnolla pelaamiseen. Kilpapelaamisesta Eemeli kiinnostui yläasteikäisenä, kun hän kokosi isänsä kanssa oman tietokoneen. Pc:llä hän pelasi pääasiassa räiskintäpelejä, kuten Counter-Strikea, Quakea ja Unreal Tournamentia, mutta myös suosittuja nettimoninpelejä WarCraftia ja Guild Warsia.

– Medal of Honor: Allied Assault oli pc:llä ensimmäinen peli, jota pelasin kilpailullisesti monelle vanhalle konkarille tutun ClanBase-verkkopalvelun kautta, Eemeli muistelee kilpauransa alkua Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eemelin käyttämä nimimerkki ”Woomera” tarkoittaa Australian alkuasukkaiden käyttämään keihäänheittovälinettä. Nimimerkki löytyi suomi-englanti-sanakirjasta sattumanvaraisesti.

Overwatchista Eemeli kiinnostui välittömästi, kun peli esiteltiin suurelle yleisölle BlizzCon-tapahtumassa loppuvuodesta 2014. Hän oli päättänyt katsoa, mihin rahkeet riittäisivät yhdessä silloin odotetuimmista pelijulkaisuista.

– En osaa tarkalleen sano mikä pelissä erityisesti viehätti. Ehkä juuri se, että siinä yhdistettiin selkeästi kahta peligenreä ja se vaikutti nopeatempoiselta. Isoin syy kuitenkin silloinen elämäntilanne, joka oli juuri otollinen siihen, että pystyin sitoutumaan systemaattiseen harjoitteluun ja antamaan sille tarvittavat tunnit pärjätäkseni.

Lue myös: ”Aika nopeasti tuli realiteetti vastaan” – Ammattipelaamisesta haaveillut Esa, 29, luo nyt uraa juontajana

Overwatch julkaistiin toukokuussa 2016 ja puoli vuotta myöhemmin HIFK esitteli tiiminsä. Eemeli kertoo tryouttien tapahtuneen niin, ettei hän ollut tietoinen taustalla mukana olleesta jääkiekkosuuruudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyllä ihan kirjaimellisesti suu loksahti auki, kun tryouttien jälkeen sai kuulla päässeensä joukkueeseen. Hetki sen jälkeen vielä kerrottiin mikä taustaorganisaatio on kyseessä – ei tullut hirveästi nukuttua seuraavana yönä.

”Yksi elämäni hienoimpia kokemuksia, mutta samalla fyysisesti myös yksi rankimmista”

Helsinki REDS aloitti vahvasti napaten hopeaa muun muassa Assembly Winter 2017- ja Copenhagen Games 2017 -turnauksista. Toukokuussa joukkue vaihtoi yhden pelaajan, jonka jälkeen tiimi hajosi kesän aikana kuin Jokisen eväät. Syksylle hankitut uudet pelaajat eivät onnistuneet korjaamaan kurssia, kun joulukuussa tiimin ilmoitettiin lopettaneen.

Eemeli muistaa joukkueen päätyneen vaihtamaan pelaajaa, koska he eivät kehittyneet tarpeeksi nopeasti. Overwatch oli tällöin vasta vuoden vanha peli, joten uusia tiimejä nousi esille vasemmalta ja oikealta. Uudet kokoonpanot eivät löytäneet yhteistä säveltä, eikä tilannetta parantanut pelijulkaisija Blizzardin olematon tuki huipputason alapuolella.

– Asioita olisi varmasti voitu tehdä paljon paremmin matkan varrella, mutta sitä on tässä vaiheessa enää ihan turha miettiä. Virheistä oppii ja kokemusta karttuu, vai miten se meni?

Toistaiseksi ajatus paluusta pelikentille on haudattu, sillä Eemeli haluaa näyttää taitojaan myös muissa hommissa.

– Pelkkä ajatuskin siitä, että tulisin istumaan pelituolissa yli kymmenen tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa ei enää houkuta huonon selän kanssa. Aika Overwatch-ammattilaisena oli yksi elämäni hienoimpia kokemuksia, mutta samalla fyysisesti myös yksi rankimmista. Tuli hieman leikittyä jopa terveydellä, kun näin jälkikäteen miettii. Selkäni on jo onneksi paljon paremmassa kunnossa ja valmiina uusiin haasteisiin.

Näin Eemeli esiteltiin Helsinki REDSin julkaisemalla videolla:


”Olo oli kuin voittajalla”

Alkukeväästä Eemelille tarjottiin Helsinki REDSistä töitä, kun organisaatio etsi uutta henkilöä vastaamaan kumppanuuksista ja myynnistä. Eemeli ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Hän toimii kumppaneiden ensisijaisena yhteyshenkilönä ja pitää huolen, että asiat etenevät sovitulla tavalla.

– Tarkoitus on myös jatkaa juontotehtäviä erilaisissa tapahtumissa yhteistyökumppaneiden kanssa. Varsinkin lasten parissa on aina kiva työskennellä. Tekemistä riittää ja runsaasti onkin tapaamisia merkattu kalenteriin.

Helsinki REDSin kanssa Eemeli haluaa nousta Suomen näkyvimmäksi organisaatioksi sekä laajentaa samalla toimintaa kansainvälisemmäksi.

– Haluamme ehdottomasti tehdä osamme sen eteen, että saamme vietyä suomalaista esports-osaamista maailmalle. Kehitetään systemaattisesti omaa toimintaa eteenpäin mahtavien yhteistyökumppaneiden kanssa ja pidetään huoli siitä, että saadaan punaista näkyviin kaikkialle. Tapahtumajärjestäminen on yksi iso osa-alue mihin emme ole vielä lähteneet isosti mukaan, joten pyritään siihen tekemään muutos.


Uransa parhaaksi muistoksi pelaajana Eemeli nimeää talven 2017 Assemblyt, jossa Helsinki REDS debytoi. Eemeli pelasi silloin ensimmäistä kertaa isommalla lavalla.

– Erityisen muistosta tekee varsinkin finaali silloista NiP-joukkuetta vastaan ja se tunne siitä, kuinka vahvasti yleisö oli mukana kannustamassa. Hävisimme niukasti 2–3-lukemin ja käteen jäi toinen sija, mutta olo oli kuin voittajalla, koska olimme harjoitelleet yhdessä vasta muutaman kuukauden.

Huonoin muisto puolestaan on syksyn 2017 GameXpo-liigan semifinaalista, jossa HREDS hävisi ENCElle todella yksipuolisessa ottelussa 0–2-lukemin. Eemeli muistelee turnausta edeltäneen harjoitusleirin epäonnistuneen täysin.

– Itse matsissa tuntui siltä ettei koskaan edes ilmestytty lavalle. Vastustaja oli selkeästi parempi ja tehnyt kotiläksynsä huolella. Sen lisäksi alisuoritimme rankalla kädellä, joten pettymys oli kova.

Lue myös: Erik, 19, nousi kuin komeetta NHL-pelin mestariksi – ”Ei hemmetti, olen oikeasti voittamassa MM-kisat”

Eemeli kertoo saaneensa kilpapelaamisen kautta uusia tuttavuuksia ja työtarjouksia, mutta erityisesti hienoja kokemuksia. Hän haluaakin antaa yhden neuvon nuorille kilpapelilupauksille.

– Mikään ei ole hienompi tunne kuin huomata kuuluvansa organisaation, joka jakaa samat arvot ja periaatteet kuin itsekin. Silloin tajuat, että et pelkästään pelaa itsellesi, vaan myös koko organisaatiolle. Se on mieletön tunne ja siihen mielestäni pitäisi kaikkien pyrkiä. Silloin tietää olevansa oikeassa paikassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt