Topias, 20, aloitti Dotan pelaamisen 8-vuotiaana – nousi tuntemattomasta venäläisjoukkueesta MM-kisoihin alle vuodessa

Topias Taavitsaisen tie kulki tuntemattomasta venäläisjoukkueesta Suomi-tiimiin, sieltä pistetilaston kärkeen, Euroopan-karsintoihin ja kohti maailmanmestaruutta.

Topias Taavitsainen (toinen oikealta) aloittaa ensi viikolla pelit uransa ensimmäisissä Dotan MM-kisoissa.

8.8.2018 13:37

Dota 2:n MM-turnaukseen osallistuu elokuussa kolme suomalaista, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Heistä yksi, 20-vuotias Topias ”Topson” Taavitsainen ei ole urallaan pelannut yhdessäkään isossa turnauksessa.

Taavitsainen on toukokuinen lisäys eurooppalaisen OG-joukkueen riveihin. Hänen nousunsa pelin huippukastiin on ollut nopea ja tapahtumien täyteinen, kerrotaan joukkueen pääsponsorin Red Bullin sivuilla.

Myös Ilta-Sanomat on kertonut aiemmin Taavitsaisen nopeasta noususta Dotan kärkikahinoihin.

Lue lisää: Topias Taavitsainen nousi vuodessa huipulle: Jahtaa nyt 15 miljoonan dollarin pottia Dotan MM-kisoissa

Taavitsainen on ollut täyspäiväinen ammattilainen alle vuoden, mutta itse pelistä hänellä on jo 12 vuoden kokemus.

Nousu huipulle alkoi Taavitsaisen liityttyä venäläiseen SFTe-sports -organisaatioon, joka kasasi täysin uuden Dota-joukkueen. Joukkueen kapteeni, veteraanipelaaja Ilya ”Illidan” Pivcaevin lisäksi joukkueessa pelasi kolme suomalaista ja norjalainen Tommy ”Taiga” Anh Le.

Joukkue ei saavuttanut suurta menestystä, mutta Taavitsaisen taidot huomattiin maailmalla. Erityisesti voitto Taavitsaisen tulevaa joukkuetta OG:ta vastaan ESL One Hamburg -turnauksen aluekarsinnoissa oli kirsikka kakun päälle.

Pian Taavitsainen siirtyi jo toiseen joukkueeseen, suomalaisista koostuvaan 5 Anchors No Captainiin. Suomalaisittain ”Ankkureina” tunnetun joukkueen nimi oli viittaus vuosina 2014–15 toimineeseen suomalaisjoukkueeseen 4 Anchors + Sea Captainiin, jossa vaikuttivat myös tunnetut suomalaiset Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka.

Topias (toinen oikealta) osallistui alkuvuodesta Kiinassa pelattun WESG-turnaukseen 5ANC-joukkueen kanssa.

Ankkureiden uusi inkarnaatio eli vain muutamia kuukausia, eikä suurta turnausmenestystä tullut. Huhtikuussa joukkue hajosi ja Taavitsainen palasi rakkaan harrastuksensa, striimaamisen pariin.

Hänen tavoitteenaan oli nousta Euroopan serverien pistelistan ykköseksi – mitä voidaan pitää kovana suorituksena. Kuinka ollakaan, Taavitsainen saavutti tavoitteensa jo huhtikuun aikana.

Seuraavat yllätys tapahtui toukokuun lopulla. Red Bullin sponsoroima OG ilmoitti kahden pelaajansa Gustav ‘s4’ Magnussonin ja Tal ‘Fly’ Aizikin erosta ja kertoi etsivänsä uusia pelaajia. Valinta kohdistui Taavitsaiseen.

– Ennen yhteydenottoa vietimme melko paljon aikaa hänen pelaamistaan katsoen. Hänen lähestymistapansa peliin innosti meitä suuresti, joukkueen silloinen valmentaja ja nykyinen offlane-pelaaja Sébastien ”7ckngMad” Debs kertoo Red Bullin sivuilla.

Myös joukkueen suomalaispelaaja Jesse Vainikka oli Taavitsaisen valinnan kannalta. Ei siksi, että molemmat ovat suomalaisia, vaan siksi, että Taavitsainen ymmärsi Dotan nykyistä metapeliä – sitä millä tavoilla peliä ja sen hahmoja tällä hetkellä pelataan – erinomaisesti.

– Mä puskin sitä valintaa kaikesta eniten, hän sanoi Ilta-Sanomien GGWP-podcastissa.

Joukkueen intuitio osoittautui oikeaksi, sillä Taavitsainen pärjäsi mainiosti ensimmäisessä suuressa koitoksessaan, Dotan MM-kilpailujen The Internationalin avoimissa Euroopan karsinnoissa. OG voitti kaikki pelinsä yhtä lukuun ottamatta.

Taavitsainen kertoo Red Bullille, että OG:n kanssa pelaaminen on ollut hyvin palkitsevaa.

– Minusta meillä on todella hyvä tiimisynergia ja jokainen nauttii pelaamisesta toistemme kanssa. En ole asettanut mitään tavoitteita The Internationaliin, paitsi tehdä parhaani ja toivoa, että se riittää, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?