Lasse Salminen, 34, jätti päivätyöt pelitiimin takia – ”Tulotaso on ehkä hieman laskenut”

Lasse Salminen jätti alkuvuodesta päivätyönsä mediamyyjänä päätettyään panostaa kaikkensa vuotta aiemmin perustamaansa pelitiimin.

Lasse Salmisen päivät menevät HAVU Gaming -pelijoukkueen parissa.

5.8.2018 13:37
  • Lasse Salminen

  • 34-vuotias, asuu Vantaalla

  • HAVU Gaming -joukkueen perustaja ja toimitusjohtaja

Keväällä 2016 perustettu HAVU Gaming on nykyisin yksi Suomen tunnetuimmista kilpapeliorganisaatioista. Lasse Salminen on yksi joukkueen perustajista ja nykyinen toimitusjohtaja.

Miten Lasse päätyi perustamaan pelijoukkueen ja mitä mieltä hän on alkuvuodesta tekemästään päätöksestä jättää päivätyöt, jotta hän voi keskittyä täysillä pelitiimiin?

Lasse kertoo pelaamisen kiinnostaneen häntä pienestä pitäen, vaikka kotona ei ollutkaan tietokonetta. Kavereiden luona Lasse pelasi nuorempana eri pelejä.

– Vanhempana jo naimisissa ollessani, joskus vuonna 2005, työkaverini houkutteli minut pelaamaan Counter-Strike: Sourcea hänen ja veljiensä kanssa. Siinä sitten pelailtiin Sourcea ja CS 1.6:sta jokunen vuosi. Enemmän on kuitenkin kulunut aikaa Dotan, Heroes of Newerthin ja Dota 2:n parissa, avaa Lasse pelitaustaansa.

Pelatessaan Lasse käyttää nimimerkkiä ”klashy”, joka on lyhenne hänen kavereiden keksimästä klasbert-nimestä. Lasse ei ole pelannut pelejä korkealla tasolla, mutta tästä huolimatta kilpapelaaminen on kiinnostanut jo pitkään.

– Esportsiin olen tutustunut pelaamieni pelien kautta. Siinä on aina kiinnostanut pelaajien kova taso ja pelien jännittävyys. Olen aina ihaillut huipputasolla pelaavien pelaajien taitoa ja hermoja.

HAVU-nimellä viittauksia armeijaan – ”Logo on saanut paljon vaikutteita sissihavusta”

Ajatus omasta pelitiimistä syntyi, kun Lasse seurasi suomalaisten Dota-joukkueiden otteita. Lassen mukaan taso oli kova, mutta suomalaisia tukijoita ei löytynyt. Joukkueet lopettivat useasti pelaamisen tärkeiden pelien epäonnistuessa.

– Silloin ajattelin, josko voisin hyödyntää omaa osaamistani markkinoinnin ja median myyjänä sponsoreiden hankinnassa.

Ajatuksestaan hän kertoi Dota-pelikaverille Toni ”toNppa” Luhtapurolle, joka valmensi Helsingin kaupungin Good Game Squad -hankkeessa yhdessä Janne ”kuppi” Kuparisen kanssa. Kolmikko päätti yhdessä perustaa organisaation, koska he jakoivat samoja ajatuksia aiheesta.

– Nimi HAVU oli minun keksimäni. Ajattelin, että se on lyhyt ja helppo lausua myös englanniksi, mutta siinä on myös jotain suomalaisuuteen viittaavaa. Itse olin myös armeijassa tiedustelujoukoissa, joiden hihamerkkinä oli sissihavu. Logo on saanut paljon vaikutteita sissihavusta.

Lue myös: Matti Sormunen muutti Berliiniin ja ryhtyi ammattipelaajaksi: ”Tajusin, että tästähän voi tulla jotakin”

HAVUlla on tällä hetkellä joukkueet PlayerUnknown’s Battlegroundissa ja Counter-Strikessa. Mikael ”Threat” Backman edustaa organisaatiota Hearthstone-pelissä ja lisäksi HAVUlla on kahdeksanhenkinen stream team -kollektiivi, jonka jäsenet striimaavat Twitchissä.

Osakkaina ja taustalla töitä HAVUn kanssa tekevät Lassen, Tonin ja Jannen lisäksi alkuaikoina CS-joukkueessakin pelannut Taneli ”disturbed” Veikkola, Lassen työkuvioiden kautta tutuksi tullut Miikka Rahikainen sekä Lassen kanssa armeijassa ystävystynyt Heikki Pohjonen.

– Minä olen toimitusjohtaja, Janne hoitaa talousasioita ja laskutusta, Toni valmentaa CS joukkuetta, Taneli hoitaa pääosin meidän Twitteriä ja muita juoksevia asioita. Heikki ja Miikka auttavat myös juoksevissa asioissa, minkä lisäksi he tuovat myös markkinointi- ja tapahtumapuolen kokemuksella osaamista ja kontakteja HAVUun.

Lasse kertoo HAVUn nimellä olevan viittauksia armeijaan.

HAVUn erottaa muista suomalaisista organisaatioista tällä hetkellä se, että he ovat yksi harvoista isoista nimistä, joiden taustalla ei ole perinteistä urheiluseuraa tukemassa.

– Taustajoukot ovat jakautuneet kivasti siten, että meillä on kolme henkilöä, joilla on historia ammattilaispelaajana ja sen myötä paljon kokemusta skenestä. Kolme muuta henkilöä ovat taas markkinointi- ja tapahtumapuolelta, joten kombo on mielestäni erittäin sopiva.

Ei kadu päivätöiden jättämistä

Lasse jätti päivätyönsä alkuvuodesta, jotta voisi keskittyä täysillä HAVUn kasvattamiseen. Hän kertoo päätöksen kannattaneen.

– Vaikka tulotaso on ehkä hieman laskenut mediamyyntiajoista, niin on hienoa tehdä töitä oman intohimon parissa. Paiskin vieläkin siis hommia HAVUn kanssa täysipäiväisesti.

Lue myös: Kahden lapsen isä Niklas, 31, on Suomen tunnetuimpia ammattilaispelaajia – ”Päivät töissä ja illat harjoittelen”

Vuonna 2020 Lasse toivoo HAVUn olevan vuoden siinä pisteessä, että heillä olisi silloin ammattilaistiimi kaikissa relevanteissa kilpapeleissä. Hän haluaisi myös tukea entistä useampaa ammattilaista sekä tiimin voittavan isoja mestaruuksia, kuten CS:n Major-turnauksen tai Dota 2:n The Internationalin.

– Olisi myös hienoa, jos olisi sen verran varallisuus kasvanut, että pystyisi työllistämään enemmän henkilöitä taustaorganisaatioon, esimerkiksi fysioterapeutin ja urheilupsykologin. Myös sosiaalisen median käytössä, videoiden tuottamisessa ja sisällön tuottamisessa näkisin mielelläni omat osaajat.

Toistaiseksi esports-urasta on jäänyt käteen hienoja kokemuksia, uusia tuttavuuksia, mutta myös menestystä.

– Ensimmäinen vuotemme HAVUn CS-joukkueen osalta meni erittäin hienosti. Voitimme kaikki Suomessa järjestetyt turnaukset ja pääsimme myös katsomaan Shanghaihin isojen tapahtumien meininkiä, avaa Lasse toistaiseksi parhaita kokemuksiaan esportsin parissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?