Ylen syksy on täynnä pelilähetyksiä – ”Haluamme näyttää millaista e-urheilu on maailmalla”

Julkaistu:

HAASTATTELU
Yle e-urheilun tuottaja Juha Lahti kertoo Ilta-Sanomille, että heidän pelilähetyksiä voi seurata jatkossa mahdollisesti myös suositusta Twitch-palvelusta.
Yleisradio on ollut viime vuosina tuttu näky Assembly-tapahtumassa. Yle on näyttänyt tapahtuman kilpapeliturnauksia, pääasiassa räiskintäpeli Counter-Strikea, Yle Areenan lisäksi sjuorana Tv2:lta.

Ilta-Sanomat tavoitti lauantaina Yle E-urheilun tuottajan Juha Lahden kertomaan muun muassa Ylen syksystä ja käynnissä olevista Assemblyista.

– Olemme täällä tukemassa digitaalista kulttuuria ja näyttämässä, että tämmöistä on. Teimme kesällä jo muutaman tapahtuman, mutta Assemblyn toteutamme kokonaan itse. Assembly on meille tavallaan syksyn kickstart.

Lahden mukaan Yle haluaa näyttää heidän pystyvän tekemään tietynlaisia kilpapelituotantoja, varsinkin CS:n osalta.

– Haluamme myös ylläpitää tietotasoa ja oppia uutta. Se on myös yksi syy siihen miksi teemme tuotannon itse.

Assemblyilta Yle on näyttänyt alusta loppuun CS:n SM-turnauksen. Finaali näytetään suorana Yle tv2:lta kello 21. Myös democomboa on mahdollista seurata tv2:lta heti CS-finaalin jälkeen.

Tältä näyttää syksyn ohjelma – lähetykset mahdollisesti myös Twitchiin

Yle on näyttänyt turnauksia Areenasta ja tv:stä jo useamman vuoden. Kesällä Yle ilmoitti pelilähetysten olevan jatkossa osa Yle Urheilua. Päätöksen seurauksena lähetyksiä tehdään syksyllä noin kerran kuukaudessa.

Lue myös: Yle esitteli kilpapelitarjontansa – paljasti salassa pidetyn huipputapahtuman vahingossa

Urheiluosaston alle siirtymisessä on paljon hyviä puolia, kertoo Lahti. Yle Urheilu on tehnyt pitkään isoja tuotantoja, joten synergiaeduista on apua pelilähetyksien kanssa.

– Meidän lähetykset on käytännössä urheilulähetyksiä tismalleen samalla formaatilla. Johto halusi satsata tähän ja nyt katsotaan, että miten ihmiset ottavat lähetykset vastaan syksyllä.

Ylen alkusyksyn ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Overwatchin MM-kisat, Dota 2:n MM-turnaus The International sekä CS:n huipputurnaukset DreamHack Masters ja FACEIT London Major.

– Haluamme näyttää millaista e-urheilu on maailmalla. Mielestäni on tärkeää, että ihmiset näkevät 15 000 katsojan olevan areenalla ja seuraavan otteluita todella sitoutuneesti. Meidän juttu on näyttää isot tapahtumat.

Pääasiassa pelilähetyksiä seurataan ilmaiseksi eri suoratoistopalveluista, kuten Twitchistä.

Yle näyttää pelejä tv:stä osittain sen takia, että pelkässä Yle Areena -tuotannossa ei olisi järkeä. Silloin katsojista kilpailtaisiin suoraan Twitchin kanssa.

– Miksi katsoja siirtyisi meille Areenaan? Twitchissä on esimerkiksi chat, mitä katsojat haluavat seurata. Ehkä tulevaisuudessa Ylekin on Twitchissä, pohtii Lahti.

Lue myös: Maailmalla miljoonat tuntevat Lauri Happosen – luo nyt uraa Ylellä: ”Paljon on opittavaa vielä”

Lahden mielestä Areenan kautta esimerkiksi CS-lähetyksiä seuraavat tietävät mitä he haluavat nähdä. Tv-katsojat taas useasti vain surffaavat kanavalta toiselta etsien katsottavaa.

– Olemme miettineet miten tavallinen katsoja voi seurata esimerkiksi CS:ää, joka on lähtökohtaisesti hyvin yksinkertainen: Hyvikset vastaan pahikset.

Lahti korostaa visuaalisen kerronnan tärkeyttä. Tätä varten esimerkiksi Assemblyilla on kokeiltu juttuja, joita muut turnausjärjestäjät eivät tee käytännössä ollenkaan.

– Käytämme paljon laajaa kuvaa isoissa taisteluissa. Silloin emme palvele pelaajia, vaan heitä jotka haluavat tietää mitä tapahtuu isossa kuvassa. Tv:ssä myöskään puhekieli ei voi olla pelislangia, sillä sitä on joskus tosi vaikea ymmärtää.

Kahden viikon päästä pelataan Overwatchin MM-kisojen ensimmäinen karsintalohko Etelä-Koreassa. Yle näyttää kaikki Suomen pelit kahden viikon päästä pelattavista Overwatchin MM-karsinnoista.

Lahti mainitsee Overwatch-lähetyksen syksyn suosikikseen, sillä peliä ei ole aiemmin näytetty tv:stä Suomessa.

– Se on meille ihan uusi peli. Tosi jännittävää nähdä miten me saamme sen tehtyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt