”Aika nopeasti tuli realiteetti vastaan” – Ammattipelaamisesta haaveillut Esa, 29, luo nyt uraa juontajana

Julkaistu:

HAASTATTELU
Esa Kaisjoki tutustui kilpapelaamiseen oltuaan Yhdysvalloissa pelaamassa jääkiekkoa.
Esa kertoo tutustuneensa pelaamiseen jo pienenä poikana, kun kotiin hankittiin NES-konsoli hänen ollessa vain muutaman vuoden vanha. Super Marion lisäksi nuoruuteen kuului NHL 92 -peli, jota Esa pelasi kolme vuotta vanhemman isoveljensä kanssa perheen MS-DOS-pohjaisella tietokoneella.

– Veljeni halusi pelata aina näppäimistöllä ja itse jouduin käyttämään hiirtä, siihen aikaan pallohiiri ei ollut hyvä pelaamiseen, joten siitä tuli melkoiset sodat, muistelee Esa lämmöllä lapsuutensa pelihetkiä Ilta-Sanomille.

Yläasteella Esa osti ja rakensi ensimmäisen oman tietokoneensa, jolla hän pelasi siihen aikaan kaikkien huulilla ollutta World of WarCraftia. Myöhemmin hän tutustui saman pelijulkaisijan vuonna 2010 julkaisemaan StarCraft II -peliin, joka mullisti Esan elämän.
Esa oli pienestä pitäen harrastanut jääkiekkoa, jota hän lähti lukion jälkeen pelaamaan Amerikkaan. Eräällä turnausmatkalla hän tutustui joukkuetoverinsa kautta MLG:n järjestämään StarCraft-turnaukseen.

– Sitä kautta tuli ensikosketus esportsiin. Piti heti käydä ostamassa parempi läppäri, että pystyi pelaamaan StarCraftia reissussa.

Jääkiekko jäi, kun puolustajana pelannut Esa loukkaantui – polvi ja lonkka on molemmat leikattu. Takaisin Suomeen tultuaan Esa palasi kouluun, jonka ulkopuolella hän pelasi paljon StarCraftia. Hän harkitsi tosissaan pyrkivänsä ammattilaiseksi, mutta lopulta tämä jäi vain toiveajatteluksi.

– Aika nopeasti tuli se realiteetti vastaan, että olin ainakin seitsemän vuotta vanhempi kuin nykyiset ammattilaiset. StarCraftissa oppimiskäyrä ei ole kovin helppo, tie on pitkä ja kivinen, niin 1–2 vuodessa haaveet ammattilaisuudesta unohtuivat.

Tästä huolimatta Esa jatkoi pelaamista ja liittyi suomalaiseen Micronae Supremacy -tiimiin. Tutummin supr-nimellä tunnettu joukkue pyysi Esaa selostamaan otteluitaan, sillä hänellä oli tehokkaan tietokoneen lisäksi tarpeeksi nopea internet.

– Sille tielle jäätiin. Yhtäkkiä huomasin olevani selostamassa Assembly Winter 2015 -tapahtuman StarCraft-ammattilaisturnausta, muistelee Esa.


Lue myös: ”Turpaan tuli, mutta kiinnostus heräsi” – Benjamin Läärän unelma ammattilaisuudesta elää

”Yllättävä asia on ollut suomalaisten hiljaisuus”

Lavajuontajan rooliin Esa tutustui Porissa järjestettävässä Insomnia-tapahtumassa syksyllä 2016. Roolin vaihtaminen sujui helposti, sillä Suomessa ei silloin vielä kukaan muu tehnyt hommia lavaisäntänä.

– Toinen yllättävä asia on ollut suomalaisten hiljaisuus. Ehkä se pikkuhiljaa muuttuu, mutta ollaan aika varautuneita, ei uskalleta huutaa, pitää meteliä tai tunnelmaa yllä katsomossa.

Oppia toimenkuvaansa Esa on hakenut muun muassa kansainvälisen elektronisen urheilun liiton IESF:n järjestämällä selostuskurssilla, joka pidettiin Jakartassa loppuvuodesta 2016. Hän kertoo oppineensa kurssilla muun muassa miten säästää ja käyttää omaa ääntä parhaiten, erilaisia hengitystapoja sekä pieniä kikkoja selostajaparin kanssa kommunikointiin.

Pitääkö Esa sitten omasta äänestään?

– Sen kanssa pystyy elämään. Ei tule sellaista oloa, että haluaa raapia silmät pois päästä. Olen harrastanut peilin edessä yksinpuhelua ja tulen varmaan harrastamaan tulevaisuudessakin, hän muotoilee.

”Jos päivätöistä tienaa leivän, voin ja juuston, niin esportsista...”

Päivätyökseen Esa tekee hommia It-alalla. Juonto- ja selostushommia hän tekee sivutöikseen, mutta enemmänkin harrastuksena. Hän tienaa vuoden aikana kelpo summan harrastuksellaan.

– Jos päivätöistä tienaa leivän, voin ja juuston, niin esportsista saa päälle vielä kinkun. Ehkä jopa limpparin joskus kylkeen, muotoilee Esa naureskellen.

Esa kertoo yhden juontokeikan jääneen harmittamaan. Assembly Summer 2015 -tapahtumassa hän juonsi CS:GO-lavalla. Tuotannossa oli mukana lukuisia CS-huippunimiä, kuten Tomi ”lurppis” Kovanen, Joona ”natu” Leppänen, Matthew ”Sadokist” Trivett ja Henry ”HenryG” Greer.

– Se oli ensimmäinen iso kansainvälinen turnaus, jossa olin mukana, niin se toi omat paineensa. Siihen nähden olen tyytyväinen, mutta olen jäänyt miettimään myös sitä tilaisuutta. Jos sen olisi pystynyt tekemään vielä vähän isommin ja paremmin, niin voisi olla ihan toisessa paikassa tällä hetkellä.

Lue myös: Jesse, 26, antoi kaikkensa CS:lle ja se kannatti – ”Pelasin todella paljon, ihan koko ajan”

Uran yhdeksi kohokohdaksi Esa nimeää muun muassa HAVU Gamingin nappaaman CS-mestaruuden alkuvuodesta järjestetystä Assembly Winter 2018 -tapahtumassa. HAVU voitti monen vuoden tauon jälkeen ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Assemblyilla pelatun kansainvälisen turnauksen. Mestaruus tuli suorassa tv-lähetyksessä, joka kruunasi tilanteen.

– Myös Assembly Winter 2016 -tapahtuman StarCraft-turnauksen alku on jäänyt mieleen. Silloin 17-vuotias Joona ”Serral” Sotala ja 13-vuotias Riccardo ”Reynor” Romiti olivat vieressäni lavalla ja tärisivät kuin haavan lehdet. Siitä kuitenkin selvittiin ja nyt kun katsoo missä he menevät, niin pitkälle ovat nuoret päässeet.

Ensi viikolla järjestettävässä Assembly Summer 2018 -tapahtumassa Esa juontaa CS:GO-turnausta Yle Areenaan. Finaali näytetään suorana Yle Tv2:lta. Assemblyjen jälkeen Esa vetäytyy määrittelemättömälle tauolle.

– Kuinka kauan? En tiedä, katsotaan fiilis pohjalta millainen homma. Miksi? Koska päivätyöni ja perhe tarvitsevat enemmän, kirjoitti Esa avoimesti tulevaisuudestaan Twitteriin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt