Esports

”Siinä olin lähellä heittää pyyhkeen kehään” – Tomi, 24, nousi tyhjästä selostamaan Ylelle

Julkaistu:

HAASTATTELU
Tomi Pitkänen alkoi keväällä selostaa Counter-Strike-otteluita. Heinäkuussa hän selosti ensimmäiset ottelunsa Ylelle.
Tomi Pitkänen aloitti legendaarisen pelisarjan Counter-Striken pelaamisen yllättäen vasta vuonna 2014. Lukiokaverien kautta peliin tutustunut Tomi lankesi heti pelin pauloihin.

Aluksi Tomi pelasi nimimerkillä toNppa, joka oli jo käytössä CS-ammattilainen Toni Luhtapurolla.

– Kun sain tietää asiasta, niin totesin, että parempi pistää vaihtoon. Vanhemmille kiitos inspiraatiosta nykyiseen nimimerkkiin (”toMi”). M-kirjain on isolla, koska pelkkä ”tomi” näyttää varsin tylsältä, avaa Tomi nykyisen nimimerkkinsä taustan Ilta-Sanomille.
Helsingissä asuessaan vuonna 2015 Tomi pelasi melko vakavissaan Helsingin kaupungin nuorisohankejoukkueessa Good Game Squadissa (GGS).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sen aikana tuli todettua, että ammattiuraa tästä en pysty toteuttamaan. Harjoitteluun olisi pitänyt pistää enemmän aikaa ja seurata enemmän laatua kuin määrää. Jälkikäteen ajateltuna en kadu päätöstäni lopetuksesta.

Samana vuonna Tomi tuomaroi LanTrek-tapahtuman CS-turnauksessa, johon hän päätyi huomattuaan Kalle ”GJ” Muurilan etsivän tuomareita Twitterin kautta. Tomi laittoi viestiä ja heti tärppäsi.

– Ensimmäisen tapahtuman jälkeen olin kuin myyty esportsille ja harrastus vei mukanaan. Lisäksi GGS oli projektina paljon esports-yhteisöä kiinnostava, mitä kautta kontakteja alkoi karttua.

”Suomalaiset katsojat ovat erittäin kriittisiä”

Tomi on esportsissa koittanut onneaan pelaajana ja järjestänyt turnauksia useissa LAN-tapahtumissa. Nykyisin hän myös luo uraa selostajana, sillä hän perusti keväällä WeCastFin-kollektiivin.

– Huomasimme yhdessä Eetu-Oskari ”osku” Ojalaisen kanssa, että tällä hetkellä kukaan ei tuota aktiivisesti CS:GO-sisältöä suomeksi, kun Jaakko Palvaila on vähentänyt selostuksiaan huomattavasti. Lähdimme kokeilemaan Copenhagen Games -peleillä kiinnostuksen määrää – se yllätti meidät positiivisesti. Päätimme jatkaa puskua eteenpäin ja lentokiito on ollut valtaisaa Kalle ”galezki” Kareisen rekyn myötä.

Tomilla tai Kallella ei ole ammattimaista selostustaustaa, mutta he eivät ole antaneet tämän haitata. Tomi kertoo selostaneensa ensimmäisiä CS-pelejä jo vuonna 2015, mutta vasta nyt keväällä hän on alkanut panostaa siihen tosissaan.

WeCastFinin selostuksista annetaan jonkin verran palautetta, joskus hyvää ja joskus huonoa.

– Suomalaiset katsojat ovat erittäin kriittisiä ja palaute on välitöntä, mikäli erehdyt sanomaan jotain väärin tai hölmösti. On ollut kuitenkin ilo huomata, että kova työ tuottaa tulosta ja olemme lyhyen taipaleemme aikana onnistuneet vakiinnuttamaan paikkamme suomalaisessa CS-skenessä selostuksien osalta.

Lue myös: Sysmäläinen Jaakko Palvaila teki kovan Suomen ennätyksen – ”Tuskin tullaan heti rikkomaan”

Tällä hetkellä Tomi käyttää aikaa WeCastFinin parissa noin 15–20 tuntia viikossa. Ajasta noin puolet menee selostamiseen, toinen puoli sosiaalisen median ylläpitämiseen sekä yhteydenpitoon turnausjärjestäjien kanssa ja lähetysoikeuksista neuvottelemiseen.

Jopa kymmentuntiset selostuspäivät eivät ole toistaiseksi tuoneet liiemmin rahaa, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

– WeCastFin on herättänyt huomiota yritysten suunnalta ja tälläkin hetkellä neuvotellaan yhteistyömahdollisuuksista. Olemme niiden suhteen varsin avoimin mielin liikenteessä, mikä luo mukavuuden tuntua tekemiseen.

Tomin selostama ENCE - Hollywood -ottelu ESEA-liigasta kesäkuulta:


”Nämä jäävät varmasti mieleen pidemmäksikin aikaa”

Esports-uransa kohokohdaksi Tomi kertoo tällä viikolla pelatun suuren ESL One Cologne -turnauksen selostuskeikan. Hän selosti turnauksen lohkovaiheet Ylelle suoraan Pasilasta yhdessä Kallen kanssa.

– Lähetykset näkyivät Yle Areenassa sekä yöllisinä uusintoina televisiossa. ENCEn tuhkimotarinan välittäminen kotikatsomoihin oli uskomatonta, varsinkin kun olen saanut kesällä selostaa heidän taivaltaan kohti Euroopan kärkeä GG.bet Majestic -turnauksessa ja FACEIT EU Minor -karsinnassa. Nämä jäävät varmasti mieleen pidemmäksikin aikaa!

Huonoin muisto liittyy turnausjärjestämiseen ja erityisesti viime keväänä Ilta-Sanomillakin laajalti uutisoituun LanTrekin CS-turnaukseen.

– Se oli yksi tuomariurani vaikeimmista. Ensin kohu karsintojen aikaan pelaajan hylkäämisestä pois karsinnoista, sitten tapahtumassa tapahtuneet sattumukset. Siinä kohtaa olin lähellä heittää pyyhkeen kehään ja luovuttaa esportsin suhteen. Kuitenkin keräsin itseni, ja turnauksessakin saatiin voittaja kruunattua, joten loppu hyvin kaikki hyvin.

Tomi kertoo panostavansa tällä hetkellä täysillä selostusuraansa ja WeCastFinin kehittämiseen. Selostushommista huolimatta Tomi ei aio lopettaa myöskään turnausten järjestämistä.

– Suurin haave olisi päästä selostamaan CS:n osalta Major-turnausta paikan päältä Suomen televisioon ja Twitchiin. Tällä menolla en pidä tuota edes mahdottomana ajatuksena, virnuilee Tomi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt