Erik ”EKI” Tammenpää, 19, nousi kuin komeetta NHL 18 -pelin mestariksi – ”Ei hemmetti, olen oikeasti voittamassa MM-kisat” - Esports - Ilta-Sanomat

Erik, 19, nousi kuin komeetta NHL-pelin mestariksi – ”Ei hemmetti, olen oikeasti voittamassa MM-kisat”

Erik ”EKI” Tammenpää on NHL-pelin maailmanmestari. Erik edustaa suomalaista Helsinki REDS -joukkuetta.

Julkaistu: 1.7.2018 13:37

Erik ”EKI” Tammenpää teki kesäkuussa historiaa, kun hän voitti NHL-pelin ensimmäiset MM-kisat. Suomeen 19-vuotias espoolainen palasi 50 000 dollaria rikkaampana.

  • Erik ”EKI” Tammenpää

  • 19-vuotias, asuu Espoossa

  • NHL-pelin maailmanmestari, edustaa HIFK:n pelitiimiä Helsinki REDSiä

Erik Tammenpää on tällä hetkellä maailman paras NHL-pelaaja, ainakin jos puhutaan virtuaalikiekkoilijoista. Monet tuntevat Erikin paremmin Ekinä, joka on myös hänen käyttämänsä pelinimi.

Erikin ensimmäinen kosketus NHL-pelisarjaan eli ”änäriin” on vuodelta 2004, jolloin hänen serkkunsa pelasi NHL 04 -versiota pc:llä.

– Ajattelin silloin junnuna, että hitto näyttää hienolta. Pari vuotta myöhemmin vanhemmat olivat ilmeisesti kuunnelleet tarpeeksi valitusta, ja sain PlayStation 2:n ja NHL 07:n. Sitä hakattiin Espoon Bluesilla kausimuodossa, muistelee Erik änäriuransa alkua Ilta-Sanomille.

Bluesin juniorijoukkueita pitkään edustanut Erik alkoi pelata änäriä kunnolla vuonna 2014, jolloin hän tahkosi 6vs6-otteluita huipputasolla. Yleisemmästä 1vs1-pelimuodosta hän innostui vasta NHL 17 -pelissä.

Erik edustaa HIFK:n pelitiimiä Helsinki REDSiä.

Vaikka Erikin HUT-tilastot [pelimuoto, jossa rakennetaan oma joukkue pelaajakorteista] ovat aina olleet luokkaa 100–10 (voitot/häviöt), hän ei kuvitellut olevansa tarpeeksi hyvä pelaaja kilpatasolla. Ennen NHL 17:ää hän ei ollut pelannut yhdessäkään 1vs1-turnauksessa.

– Sitten tuli IS Cup, joka järjestettiin pelissä, jota olin pelannut ehkä vähiten NHL 10:n jälkeen. Ajattelin kokeilla, miten se menee, mutta hävisin karsinnoissa viimeisellä kierroksella.

Erik muistelee tappion jääneen harmittamaan, koska hän oli pärjännyt odotuksiaan paremmin ja kokenut ansainneensa paikan turnaukseen. IS Cupiin hän pääsi lopulta pelaamaan varasijalta. Seinäjoella pelit sujuivat odotettua paremmin, kun Erik ylsi yllättäen finaaliin asti. Finaalissa hän kohtasi 15-vuotiaan Paul ”Pleemaker” Arontien.

– Siinä tulikin sitten Arontieltä ihan kunnolla turpaan, muistelee Erik finaalia, jonka hän hävisi 2–6- ja 3–5-tuloksella.

– Uskon tosiaan, että jos en olisi saanut kutsua turnaukseen, niin en pelaisi ollenkaan 1vs1-pelejä. Sen turnauksen jälkeen rupesin panostamaan tosissaan enemmän änäriin.

Lue lisää: Paul, 15, on Suomen kovin NHL-pelaaja – murskasi vastustajansa IS Cupin finaalissa!

Historiallinen mestaruus Las Vegasista – kilpakumppanista lähti reissulle ”valmentajaksi”

Las Vegasissa kesäkuussa pelatut MM-kisat olivat ensimmäiset, joita NHL-liiga oli mukana järjestämässä. Erik muistelee ensimmäisen finaalipäivän sujuneen kohtalaisesti, vaikka hän voittikin kaikki ottelunsa.

– Toisena päivänä sitten pelattiinkin varmaan parasta ”änäriä” mitä on ikinä tullut pelattua – numerotkin olivat sen näköiset.

Kun Erik tiesi pelaavansa finaalissa yhdysvaltalaista David ”JrPens91” Roebuckia vastaan, oli hän jo melko varma voitosta.

– Olin ensimmäisessä pelissä 0–1-tappiolla viimeisessä erässä, vaikka periaatteessa hallitsin peliä. Kun sain sen tilanteen käännettyä voitoksi, niin siinä tuli vähän semmoinen fiilis, että ”ei hemmetti, olen oikeasti voittamassa MM-kisat”, muistelee Erik finaalin käännekohtaa.

Erik voitti Las Vegasista 50000 dollaria. Voittorahoilla hän harkitsee auton ostamista.

Erik oli Las Vegasissa yhdessä Paul Arontien kanssa, joka ilmaisi kiinnostuksensa MM-kisamatkaa kohti heti karsintojen jälkeen. Erik lupasi tukea ”valmentajaksi” lupautuneen Paulin matkaa noin 200 eurolla. Paulista olikin lopulta apua kisoissa.

– Kun tiedettiin, että JrPens91 on finaalissa vastassa, Paul otti homman haltuun ja kävi fläppitaululla vastustajan pelikirjan läpi hotellihuoneessa ensimmäisen pelipäivän jälkeen. Sieltä se voitto sitten tulikin, avaa Erik naureskellen valmentajansa panosta reissulla.

Erik kertoo Vegasin olleen hauska paikka, mutta alle 21-vuotiaana hän ei saanut ihan kaikkea irti reissusta. MM-voiton ja 50 000 dollarin palkintosumman lisäksi mieleen jäi NHL Awards -tilaisuus, johon hän osallistui MM-voiton jälkeisenä päivänä.

– Muutenkin NHL-pelaajat yöpyivät meidän kanssa samassa hotellissa, niin kaikkien näiden jätkien näkeminen oli kyllä tosi hienoa!

Erik toivoo pystyvänsä tekemään NHL:n pelaamisesta itselleen ammatin. Vielä hän ei pysty pelaamaan täysipäiväisesti, mutta kertoo sen olevan lähempänä kuin ihmiset luulevat.

Änäriuraa harkitseville Erikillä on pari neuvoa.

– Laita tarvittavat tunnit peliin sisään, ei ilman harjoittelua kukaan pärjää. Ja pään on kestettävä joka tilanteessa, älä ikinä turhaudu liikaa tai juhli jotain yksittäistä maalia liikaa. Jos sun pää ei kestä kilpapelaamista, et voi ikinä pärjätä huipputasolla. Siinä ne 2 tärkeintä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?