H1Z1-ammattilaispelaaja Markus Oksavirta, 18, jätti koulun kesken saatuaan töitä Las Vegasista – ”Kyllähän se vaikuttaa, kun rahaa alkaa tulla” - Esports - Ilta-Sanomat

Koulu jäi, kun Markus, 18, sai työtarjouksen Las Vegasista – ”Kyllähän se vaikuttaa, kun rahaa alkaa tulla”

Markus ”MakeZ” Oksavirta pelaa ammatikseen battle royale -genreen kuuluvaa H1Z1-peliä.

Julkaistu: 24.6.2018 13:37

18-vuotias H1Z1-pelaaja Markus Oksavirta jätti keväällä koulun kesken, kun peliura vei Las Vegasiin.

  • Markus ”MakeZ” Oksavirta

  • 18-vuotias, asuu Las Vegasissa

  • H1Z1-ammatilaispelaaja Team Vitality -joukkueessa

Huhtikuun lopulla 18 vuotta täyttänyt Markus Oksavirta muutti keväällä Turusta Las Vegasiin töiden perässä. Ammatikseen Markus pelaa H1Z1-peliä, joka kuuluu battle royale -selviytymispeligenreen Fortniten ja PlayerUnknown’s Battlegroundsin tavoin.

Helsingissä syntynyt Markus pelaa nimimerkillä MakeZ. Nimimerkki on väännös lempinimi Makesta, johon hän lisäsi Z:n erottuakseen. Pelihistoriaa hänellä on muun muassa Minecraftin, Call of Duty -pelisarjan sekä legendaarisen Counter-Striken parissa.

– Pelasin CSGO:ta muutamissa eri joukkueissa, mutta siinä ei laneille kauhean vakavissa mietteissä lähdetty. Käytiin pari kertaa kaveriporukalla räpeltämässä Assemblyillä. CS:ää tuli pelattua päälle 4500 tuntia, kunnes kiinnostus lopahti, kertoo Markus Ilta-Sanomille.

H1Z1n Markus löysi vuonna 2015, kun he etsivät kaveriporukan kanssa uutta pelattavaa. Hetken pelattuaan he löysivät pelistä RevengeEU-nimisen peliserverin, jonka kautta he tutustuivat pelin kilpapelipuoleen.

– Pelin nopeus on varmaan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista: ei tarvitse kerätä aseita ja sun muuta loottia [tavaraa] kauan. Liikkuvuus on todella mukava ja erilainen kuin muissa BR-peleissä. Aseiden yksinkertaisuus on myös todella hyvä omasta mielestä. Pelissä on vain kaksi ”pääasetta”. AR-15 ja AK-47, Markus listaa H1Z1n parhaita puolia ja eroja muihin BR-peleihin.

Äkkilähtö kuumaan ja kuivaan Las Vegasiin – ”Odotukset olivat paljon korkeammalla”

Las Vegasissa alkoi keväällä H1Z1n oma ammattilaissarja, nimeltään H1PL. Sarjassa kilpailee 15 joukkuetta, joista yksi on Markuksen edustama Team Vitality. Kaikki tiimit asuvat Las Vegasissa kauden ajan.

– Harjoituksissa sekä pelipäivinä rupatellaan kaikkea mahdollista muitten pelaajien kanssa. Myös vapaa-ajalla vietetään aikaa yhdessä.

Vitalityn pelit H1PLissä eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Juuri päättyneellä kesäkaudella joukkue jäi kolmanneksi viimeiseksi 101 pisteellä. Matkaa 13. sijalta piikkipaikalle on 110 pistettä.

– Odotukset olivat paljon korkeammalla. Ensimmäisellä seasonilla tavoitteena olisi päästä johonkin sinne top7:n paikkeille ja parantaa pelaamista joukkueena sekä yksilönä, kertoo Markus.

Kausi jatkuu 3. lokakuuta ja päättyy 5. joulukuuta. Sen jälkeen pelataan MM-kisat, joista ei ole kerrottu vielä sen tarkemmin.

Markus näyttää, miten H1Z1ä pelataan:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Markus on viihtynyt Las Vegasissa lämmöstä ja kuivuudesta huolimatta. Hänen mielestään kaupunki on erinomainen valinta liigalle. Joukkue asuu pelitalossa kaupungin itäpuolella.

– Harjoitellaan kaksi kertaa viikossa (maanantaisin ja tiistaisin) areenalla ja keskiviikkoisin on aina viralliset pelit. Ei olla mitään hirveän ihmeellistä käyty vielä tekemässä, chillailtu ja otettu aurinkoa pääasiassa.

Markus kertoo lähipiirinsä tukeneen aina pelaamista, mutta ehtona on ollut ettei pelaaminen saa ”mennä yli” tai vaikuttaa koulunkäyntiin.

– No, ammattikoulu jäi kesken kun pääsin lähtemään Vegasiin, mutta kyllähän se vaikuttaa, kun rahaa alkaa tulla, hän naureskelee.

Lue lisää: Teemu Tenhunen on tuntematon maailmanmestari – ”Iso haave olisi tulla tunnetuksi suomalaiseksi”

Uransa parhaaksi hetkiksi Markus nostaa muun muassa viime vuoden lopulla Ruotsiin tehdyn turnausmatkan DreamHack Winter 2017 -tapahtumaan.

– Voitin Solo-turnauksen karsinnoissa pelin, siitä on jäänyt hyvä fiilis. Totta kai myös kun pääsin edustamaan Vitalityä H1PLiin! Harmittamaan on jäänyt H1PLin ensimmäinen jakso ja se, miten epätasaisesti ollaan pelattu, kertoo Markus.

Markus toivoo pystyvänsä jatkamaan pelaajauraansa mahdollisimman pitkään. Mikäli ura ei jatku H1Z1ssä, joka on menettänyt satoja tuhansia pelaajia vuodessa, niin toivoo hän pystyvänsä vaihtamaan toiseen battle royale -peliin.

– Ykkössaavutus olisi varmaan voittaa kiva summa rahaa jostain turnauksesta, hän toteaa lopuksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?