32, asuu Saksassa
Tuomari ja järjestäjä maailman suurimmalla kilpapelitoimijalla ESL:llä
Tampereella syntynyt Markus asuu nykyisin Saksan Kölnissä, johon hän muutti töiden perässä. Markus sai viime kesänä töitä maailman suurimmalta kilpapelitoimijalta ESL:ltä.
ESL järjestää suuria areenatapahtumia ympäri maailmaa ja pyörittää satoja peliliigoja. Markus toimii Pohjoismaiden yhteisömanagerina. Tällä hetkellä hän keskittyy PlayerUnknown’s Battlegrounds -peliin.
Pelipiireissä Markus tunnetaan nimimerkillä Olodyn. Nimimerkki on viittaus Tolkienin luomaan Gandalf-hahmoon, jonka alkuperäinen nimi tarinoissa oli Olorin.
– Yritin muistella nuorena miehenä, että mikä se olikaan ja tähän päädyttiin. Onpahan ainakin uniikki, kertoo Markus nimimerkkinsä taustoja Ilta-Sanomille.
Markus kertoo olevansa kaikkiruokainen pelien suhteen, mutta digitaalisella korttipelillä Hearthstonella on erityinen paikka hänen sydämessään. Hän pyöritti pelin Suomi-yhteisöä muutaman vuoden.
– En koskaan haaveillut pelaajan urasta. Omat rahkeet eivät riitä siihen, ja pitää olla realisti tavoitteissaan.
Tuomari- ja järjestyshommiin Markus päätyi kunnolla vuonna 2008, jolloin hän vieraili Oulussa Vectorama-tapahtumassa. Tapahtuma ja mahdollisuus ottaa osaa vapaaehtoistyöhön tekivät vaikutuksen.
Markus päätyi työskentelemään Vectoraman parissa joka vuosi ennen Saksaan muuttoa. Markus oli tuttu näky myös muissa kotimaisissa tapahtumissa. Yhtenä vuonna hän oli mukana järjestämässä kahdeksaa kotimaista tapahtumaa, mikä oli kuitenkin liikaa hänelle.
– Silloin tuli vannottua itselle, että järki käteen ja fokus olennaiseen. Lähdin tekemään tuomarikoulutusta muille, kiertämään tapahtumia maailmalla ja tulin rekrytöidyksi kansainvälisen kattoliiton tuomaritoimintaan.
Markus on tuomaroinut urallaan useamman kerran Assembly-tapahtumassa. Nykyisin hän tuomari ulkomailla.
Työskennellessään DreamHack-tapahtumassa toissa vuoden lopulla Ruotsissa tuli paikalliselta tuomarilta vinkki Markukselle, että kannattaisi hakea Saksaan töihin. Markus haki tämän innoittamana ESL:lle, joka palkkasikin Markuksen viime kesänä.
Markus ei osaa nimetä yhtä yksittäistä asiaa, jonka vuoksi hän sai työpaikan ESL:stä. Pakan on pitänyt kasassa työmoraali sekä asenne tekemiseen, hän kertoo.
– Tuomarina ja järjestäjänä on jatkuvasti paineen alla ja ”pällin pitää kestää”. Virheitä sattuu kaikille, niistä opitaan ja ne myönnetään.
Markuksen mielestä kolmen C:n sääntö (cool, calm, collected) on oikea tapa toimia ammatillisesti. Tämän hän myös opettaa tuomarikoulutuksiin osallistujille.
– Suomessa Assembly-tapahtuma on isoin ja paras tapa luoda yhteyksiä tekijöihin myös muualla. Siellä kun todistaa olevansa pätevä, saattavat ovet muuallekin aueta paremmin. Itselleni myös erittäin merkittävä asia oli SEULin [Suomen elektronisen urheilun liitto] kautta saatu linkki kansainväliseen kattoliittoon, jossa työpanokselleni on ollut tarvetta.
”Suorastaan maagisen hyvin aikataulussa kun verrataan maailman menoon”
Saksassa Markuksen virallinen työtitteli on community manager eli yhteisömanageri. Painopisteenä ovat Pohjoismaat. Toimenkuvaan kuuluvat muun muassa paikallisten pelaajayhteisöjen huomioiminen ESL Play -ruohonjuuritason toiminnassa sekä alueiden kehitysten tarkkailu.
– Viime aikoina työpanos on ollut enemmälti keskittynyt uuden PUBG-pelin ympärille Euroopan tasolla. Olen menossa Britanniaan kuun lopussa tuomaroimaan Global Invitational -sarjan Euroopan-karsintojen finaalia. Lisäksi järjestin koko Euroopan alueen karsinnat.
Työpäivä Kölnissä alkaa yleensä aamukymmeneltä ja päättyy iltakuudelta, mutta työajat vaihtuvat menojen mukaan.
– Tämä mahdollistaa sen, että on kaksi tuntia yhteistä aikaa Aasian-toimiston kanssa ja kaksi tuntia illalla Amerikoiden kanssa. Euroopan toimisto toimii koordinointipisteenä toiminnalle.
Työtehtävät toimistolla vaihtelevat suunnittelupalavereista markkinointiin ja sosiaalisen median päivittämiseen. Viikonloput menevät useasti karsintoja järjestellessä tai tapahtumiin osallistuessa.
Markus haaveilee megaluokan tapahtuman rantautumisesta Suomeen. Kuvassa oleva ESL One Cologne 2017 -tapahtuma on yksi Euroopan suurimmista tapahtumista vuosittain.
Suomessa yksi iso ongelma – ”Tuntuu olevan valitettava trendi vuodesta toiseen”
Markuksen mukaan Suomen esports-kentällä tehdään monia asioita todella hyvin. Esimerkkinä hän nimeää tapahtumajärjestämisen.
– Suomessa lähdetään suunnittelemaan seuraavaa tapahtumaa yhdeksän kuukautta ennen sen alkua, vaikka kyseessä olisi jo ”valmis paketti”. Tämä on suorastaan maagisen hyvin aikataulussa, kun verrataan maailman menoon.
Kehuja saavat myös esimerkiksi Suomen elektronisen urheilun liiton eli SEUL ry:n yhteistyökuviot valtion kanssa. Markuksen mukaan suomalaista liittomallia ollaan viemässä maailmalle kansainvälisen kattoliiton kautta. Myös valmentajatoiminta sekä koulutuspuoli saavat Markukselta kehuja.
– Yrkesinstitutet Prakticumin aloittama tie, jossa on tehty valmiiksi materiaalia elektronisen urheilun koulutuksen standardoimiseksi ja sen jakaminen muille koulutuslaitoksille jaettavaksi täysin ilmaiseksi on mahtavaa, hehkuttaa Markus.
Markuksen työtitteli Saksassa on yhteisömanageri ja fokuksena Pohjoismaat.
Markuksen mielestä pelaajakenttä puolestaan suoriutuu heikosti. Hän peräänkuuluttaa pitkäjänteistä ja järjestelmällistä toimintaa.
– Tuntuu olevan valitettava trendi vuodesta toiseen, että 2–3 ihmistä pelaajakunnasta jaksaa toitottaa mielipiteitään eri kanavilla, mutta kenttä ei järjesty eivätkä pelaajaorganisaatiot pysy kasassa.
Suomesta tulee todella monta maailmalla pärjäävää pelaajaa väkilukuun suhteutettuna, mutta he lähtevät nopeasti maailmalle. Syy on yleensä se, etteivät suomalaistiimit pysty pääasiassa takaamaan pelaajille elantoa. Markuksen mukaan Suomeen tarvitaan lisää ENCEn kaltaisia ammattimaisia toimijoita, mutta niitä ei syystä tai toisesta tunnu tulevan lisää tarpeeksi.
– Tietysti tulee mainita perinteisten urheiluorganisaatioiden edustajien hyvä aloitus asiassa, sitä soisi tulevan enemmän jatkossakin.
Haaveilee megaluokan tapahtuman rantautumisesta Suomeen
Markus kertoo uransa parhaan muiston olevan Azerbaidžanissa vuonna 2014 pelatuista kansainvälisen lajiliiton MM-kisoista. Tapahtuma oli Markuksen uran ensimmäinen IeSF-tuomarikeikka.
– Silloin Hearthstone oli täysin uusi peli ja paikalla olivat ihan maailman huiput pelaajista selostajiin. Valitettavasti raameissa oli parannettavaa, mutta matka on silti erittäin muistettava monestakin syystä.
Tällä hetkellä Markus haaveilee Major-tason esports-tapahtuman rantautumisesta Suomeen. Toistaiseksi massiivisista areenatapahtumista ovat puhuneet esimerkiksi Hjallis Harkimo, HIFK:n pelitiimi Helsinki REDS sekä Finnish Esports League, mutta toistaiseksi on ollut hiljaista.
– Henkilökohtaisesti tietysti haluan vielä enemmän vastuuta, mahdollisuuksia vaikuttaa alan tulevaisuuteen ja erityisesti tuomaritoiminnan kehitykseen maailmalla.