Yksi pelityyppi on ylitse muiden ja se näkyy – tällaisia ovat Fortniten ja PUBGin uudet kilpailijat

Battle royale -genre on tämän hetken ykköstrendi. E3-messuilla esiteltiin lukuisia Fortnite- ja PUBG-haastajia, joista yksi on Battlefield V.

Tässäkö ovat battle royale -genren kuninkaat loppuvuodesta? V-O: Fortnite, Battlefield V ja PlayerUnknown’s Battlegrounds.

15.6.2018 11:41

Los Angelesissa järjestetyt E3-pelimessut ovat vuodesta toiseen pelialan yksi kiinnostavimmista tapahtumista. Messuilla esiteltiin tänä vuonna jälleen kymmeniä uusia pelejä.

Tänä vuonna tapahtuman yksi näkyvimmistä genreistä oli battle royale. Lajityypin peleissä, kuten Fortnitessa tai PlayerUnknown’s Battlegroundissa, on tarkoitus olla viimeisenä elossa alati kutistuvalla pelialueella.

Tapahtumassa kerrottiin muun muassa PUBGin tulevaisuudensuunnitelmista ja pelattiin julkkiksien tähdittämä Fortnite-hyväntekeväisyysturnaus. Fortnite julkaistiin samalla myös Nintendo Switch -konsolille, ja peli keräsi ensimmäisen päivän aikana yli kaksi miljoonaa latauskertaa.

Uusia battle royale -pelejä esiteltiin monta, joista PC Gamer on listannut osan. Lähes kaikkiin esiteltyihin peleihin pelitila on vasta kehitteillä tai tulossa myöhemmin.

Battle royale -genren kuninkaita Fortnitea ja PUBGIa haastavat tulevaisuudessa esimerkiksi Egress, Dying Light: Bad Blood, Islands of Nyne, Battlerite Royale, Paladins: Realm Royale, Mavericks: Proving Grounds, Rapture Rejects, Crazy Justice, Fear the Wolves ja Battlefield V.

Eniten keskustelua on riittänyt loppuvuodesta ilmestyvän ja toiseen maailmansotaan sijoittuvan Battlefield V:n tuleva Royale-pelitila, josta ei esitelty lainkaan pelikuvaa. EA on vahvistanut GameSpotille Battlefield-sarjan tavaramerkiksi muodostuneen tuhottavuuden sekä ajoneuvojen olevan mukana myös Royalessa. Pelitila lisätään peliin tosin vasta julkaisun jälkeen.

Mavericksissa jopa 400 pelaajaa taistelee selviytymisestä kaikkien aikojen suurimmassa battle royale -kartassa. Pelin ykkösominaisuuksien joukkoon on nostettu pelaajien jäljittäminen jalanjälkien perusteella. Pelin beta-testaus alkaa pc:llä elokuussa.

Tältä näyttää Mavericks: Proving Grounds:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Dying Light -pelin battle royale -pelitilassa yhteensä kaksitoista pelaaja taistelee keskenään selviytymisestä zombien kanssa samassa maailmassa. Liittoutuminen suurta zombijoukkoa vastaan kannattaa, mutta vain hetkeksi. Peli ilmestyy vuoden 2018 aikana omana julkaisunaan.

Fear the Wolvesissa 100 pelaajaa tiputetaan radioaktiivisen jätteen valtaamaan maailmaan, jossa koetetaan päästä kaukana aloituspisteestä olevaan helikopteriin. Matkalla pitää varoa ja taistella muita pelaajia, mutantteja ja olioita vastaan. Maalina toimiva helikopteri ottaa kyytiin vain yhden pelaajan. Peli ilmestyy pc:lle vuoden 2018 aikana ja konsoleille myöhemmin.

Suosittuun verkkosarjakuvaan Cyanide & Happinessiin pohjautuva Rapture Rejects puolestaan astuu battle royale -kentille tänä vuonna hieman muista poikkeavalla ajattelutavalla: 2d-peliä pelataan yläviistosta.

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Battle royalet hakevat vielä paikkaansa kilpapeleinä

Esports on battle royalen ohella toinen kovassa nosteessa oleva termi, kun pelinkehittäjät haluavat rakentaa peliinsä toimivan kilpapelipuolen – vaikka väkisin.

Fortnite ja PUBG ovat jo nousseet jossain määrin kilpapelaajien suosioon. PUBGissa on järjestetty isompia turnauksia jo vajaan vuoden, ja kesällä pelataan pelin MM-turnaus. Fortnitessa taas jaetaan 100 miljoonaa dollaria palkintorahaa ensi vuoden loppuun mennessä.

PUBGin katsojakokemusta on luonnehdittu sekavaksi, mutta se ei ole estänyt isojen turnausten järjestämistä tai ammattilaisjoukkueiden muodostumista. Fortnite-turnauksissa on nähty pääasiassa striimaajia tai julkkiksia, kuten E3:n hyväntekeväisyysturnauksessa, sillä ammattilaispuoli on vasta rakentumassa.

Molempien pelien kohdalla myös onnen osuutta pelitilanteisiin ja tuloksiin on kritisoitu. Tämä kuitenkin kuuluu battle royale -pelien luonteeseen.

Lue lisää: Kaikki puhuvat Fortnitesta – 10 asiaa, jotka hittipelistä kannattaa tietää

Battlefieldin uusimpaan osaan eli Battlefield 1:een lisättiin viime syksynä kilpailullinen Incursions-pelitila, joka viittaisi myös EA:n ja DICEn olevan edes hieman kiinnostuneita kehittämään peliinsä myös kilpapelipuolta.

Battlefieldin kilpapelipuolta ei ole tuettu samalla tavalla kuin ykköskilpailija Call of Dutyn, jossa järjestetään vuosittain MM-sarjaa miljoonien dollarien palkinnoilla. Syksyllä julkaistavassa Call of Duty: Blacks Ops 4 -pelissä on myös battle royale -pelitila.

EA:n on vaikea lähteä kilpailemaan CoDin tai Counter-Striken kanssa räiskintämarkkinoille, mutta battle royale -puolella riittää tilaa vielä. Oman kilpasarjan rakentaminen battle royale -pelitilan ympärille voisi toimia myyntivalttina, mutta myös avata ovet esports-markkinoille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?