Esports

”Se oli tilaisuuteni päästä takaisin huipulle” – Huippupelaaja tilittää katkerasti: Huumehuhuja, kiristystä, rahat lopussa...

Julkaistu:

CS:GO
25-vuotias ruotsalainen Andreas ”znajder” Lindberg on kirjoittanut Twitteriin uransa vaikeista ajoista ja nykytilanteestaan.
Counter-Strike: Global Offensive -peliä ammatikseen vuosia pelannut Andreas ”znajder” Lindberg voitti pelin ensimmäisen Major-turnauksen marraskuussa 2013. Majorit ovat CS:GO:n suurimpia ja arvostetuimpia turnauksia.

Fnaticin kanssa voitetun Majorin jälkeen 25-vuotiaan ruotsalaisen ura on kuitenkin ollut laskussa muutamia satunnaisia onnistumisia lukuun ottamatta.
Uransa alkuvaiheessa ”schneider”-nimimerkillä pelannut ruotsalainen on nyt kirjoittanut Twitteriin hyvin henkilökohtaisesti uransa viime vuosien tapahtumista.

Fnaticista saadut potkut sekä parisuhteen päättyminen ensirakkauden kanssa osuivat molemmat samaan aikaan kesälle 2014, mikä vaikutti rajusti Lindbergiin. Hän reagoi takaiskuihin kokeilemalla kannabista sekä varastamalla äitinsä masennuslääkkeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hölmöilystä oli iloa vain hetkeksi, sillä kiinni jäätyään Lindberg joutui hylkäämään saamansa tarjoukset huipputiimeiltä Ninjas in Pyjamasilta ja Mousesportsilta. Hän ei voinut tarttua tarjouksiin, koska ei ollut varma pystyisikö hän matkustamaan Yhdysvaltoihin, jossa järjestetään useita turnauksia vuosittain.

Valehtelu johti kiristysyritykseen – tapauksesta jäi huono maku suuhun

Vuonna 2015 Lindberg pyrki tosissaan takaisin huipulle, kun hän liittyi tanskalaiseen Team Dignitasiin. Pelaajat pitivät toisistaan ja menestystä tuli nopeasti, mutta Lindbergin jäätyä kiinni taustojensa valehtelusta hän sai potkut vain kuukauden jälkeen.

Lindberg sanoo kertoneensa taustoistaan rehellisesti Team Dignitas -organisaation omistajalle Michael ”ODEE” O'Dellille, joka lupasi auttaa ruotsalaisnuorta. Asiasta ei kuitenkaan puhuttaisi joukkueelle. Lindbergin mukaan O’Dell kuitenkin valehteli hänelle ja kertoi asiasta joukkueelle. Tämän takia Lindberg sai potkut.

– Tämän jälkeen hän [O’Dell] yritti saada minua allekirjoittamaan sopimuksen, jossa sanottiin minun saavan 0 prosenttia palkasta, palkintorahoista tai tarrarahoista, joiden saamisesta olin täysin varma ennen potkuja. Sopimuksessa luki myös, että hän voi puhua tekemistäni rikoksista kenelle tahansa, kirjoittaa Lindberg.

Tuttu lakimies auttoi Lindbergiä puolustamaan oikeuksiaan O’Dellia vastaan. Hän kertoo saaneensa lopulta noin 30 prosenttia osuudestaan, ja että O’Dell on jatkossa vaitiolosopimuksen alainen. Tämä ei kuitenkaan tuntunut voitolta, toteaa Lindberg.

Kolmas pettymys vei motivaation – ”Se oli tilaisuuteni päästä takaisin huipulle”

Elokuussa 2016 Lindbergin edustamaan GODSENT-joukkueeseen liittyi kolme Fnatic-pelaajaa. Kokoonpanossa oli tässä vaiheessa neljä vuoden 2013 Major-voittajaa: Lindberg, Jesper ”JW” Wecksell, Robin ”flusha” Rönnquist ja Markus ”pronax” Wallsten.

Lindberg kirjoittaa pelaamisen yhdessä vanhojen Fnatic-tiimikaveriensa kanssa olleen pitkäaikainen toive, mutta ongelmat alkoivat nopeasti. USA:n pitkäaikaisviisumin kanssa vaikeuksia kokenut Lindberg stressasi asiaa niin paljon, ettei nukkumisesta tullut mitään. Hän kääntyi lääkärin puoleen, ja tämä määräsi hänelle unilääkkeitä.

Lindberg pystyi nukkumaan jälleen lääkkeiden kanssa, mutta ne vaikuttivat myös hänen suorituksiinsa. Ensimmäisissä turnauksissa Lindberg pelasi huonosti, mutta hänen jätettyään pillerit pois alkoi peli taas luistaa. Tässä kohtaa pääosa joukkueesta oli kuitenkin jo pettynyt tuloksiin, minkä seurauksena Rönnquist ja Wecksell halusivat palata Fnaticiin.

– Siinä kohtaa kolme vuotta odottamani tilaisuus muuttui elämäni suurimmaksi pettymykseksi. Menetin taistelutahtoni seuraavalle vuodelle ja vaikka kuinka yritin löytää motivaatiota, olin liian surullinen tapahtuneesta. Se oli tilaisuuteni päästä takaisin huipulle.

Luottavainen tulevaisuudesta, vaikka elää keskellä kaaosta

GODSENT-joukkueesta Lindberg sai potkut marraskuussa 2017. Tämän jälkeen hän on saanut muutamia tarjouksia eri joukkueilta, mutta lopputulos on aina sama: Hänestä on levinnyt huhuja huumeidenkäyttäjänä ja huonoja joukkuetoverina, minkä vuoksi yksikään tarjouksista ei ole toteutunut.

Lindberg kirjoittaa huhujen olevan tuulesta temmattuja ja hänen olevan hyvä tiimipelaaja, minkä moni entinen joukkuetoveri voisi vahvistaa. Hän myös kertoo kokeneensa vääryyttä, sillä monet nykyiset ammattilaiset esimerkiksi käyttävät huumeita turnausten ulkopuolella, mutta se ei vaikuta heidän tilanteeseensa.
Viestinsä loppupuolella Lindberg kertoo nykytilanteestaan. Hän on saanut kymmenen vuoden viisuminsa Yhdysvaltoihin, mutta sillä ei ole tällä hetkellä väliä. Hän on ollut työtön yli puoli vuotta muutamia satunnaisia keikkoja lukuun ottamatta.

Hän sanoo tunnetun esports-brändin olevan velkaa hänelle 229 000 Ruotsin kruunua (noin 22 500 euroa) jo usean vuoden, mutta lupauksista huolimatta hän ei usko koskaan saavansa rahoja. Lindberg joutuu pian myymään autonsa, jotta hän pystyy maksamaan vuokraa. Hän ei halua ole vielä valmis luopua unelmastaan päästä takaisin huipulle.

– Olen väsynyt näkemään tyttöystäväni itkemässä sängyn reunalla, koska hän on estänyt minua olemasta itsetuhoinen. Minusta tuntuu, että vedän aina lyhyimmän korren, vaikka tekisin mitä.

Lindberg kertoo, ettei kaipaa sääliä. Hän on saanut uskomattomia tilaisuuksia, joita hän ei ole hyödyntänyt parhaalla tavalla. Maailmassa on hänen mukaan miljoonia ihmisiä, joilla on huonompi tilanne kuin hänellä, eivätkä he voi asialle mitään.

Pelaaja lopettaa toiveikkaasti. Hänen mukaansa hänestä kuullaan seuraavan kerran hänen poseeratessaan rannalla ja voitettuaan vaikeutensa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt