Kilpapelimaailmassa jytisee – Telia osti Assemblyn

Telia on ostanut enemmistön Assembly-tapahtuman taustayhtiöstä. Muutoksista huolimatta tapahtumaan ei ole luvassa suuria muutoksia, lupailee pääjärjestäjä.

Telia on ostanut enemmistön Assembly-tapahtuman taustayhtiön osakkeista. Pääjärjestäjänä jatkaa Pekka ”Pehu” Aakko.

12.6.2018 12:00

Teleoperaattori Telia on ostanut enemmistön Assembly-pelitapahtuman taustayhtiöstä Assembly Organizing Oy:stä. Kauppasummaa tai Telian ostamaa osakemäärää ei ole kerrottu.

Assembly-kauppa on jatkoa Telian aggressiiviselle laajentumiselle esportsissa. Teleoperaattori teki viime vuonna yhteistyötä Suomen kilpapelimaajoukkueen kanssa ja aloitti alkuvuodesta yhteistyön pelijoukkue ENCEn kanssa.

Assembly on demo-ohjelmointitapahtumana käynnistynyt Suomen suurin verkkopelitapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Nykyisin se järjestetään kahdesti vuodessa. Kesällä järjestettäviin Assemblyihin saapuu vuosittain noin 3000 pelaajaa oman tietokoneen kanssa ja tuhansia vieraita.

Telia osti ulkomaille muuttavan Assemblyn perustajan Jussi Laakkosen osuuden tapahtumasta ja saa omistusosuutta pääomitusta vastaan. Loput yhtiöstä omistaa muu toimiva johto. Pekka Aakko jatkaa pääjärjestäjänä ja yrityksen toimitusjohtajana. Myös muu toimiva johto jatkaa tehtävissään.

Assembly on Suomen suurin verkkopelitapahtuma, jossa pelataan myös suurimmat kilpapeliturnaukset.

Telian esports business manager Niklas Segercrantz kertoo Ilta-Sanomille Assemblyn jatkavan itsenäisenä yhtiönä. Jatkossa voidaan odottaa nähtävän yhteisiä hankkeita, joissa on osaamista molemmista yhtiöistä.

– Teliana haluamme olla siellä, missä ihmiset ovat ja innostaa sekä vanhempaa että nuorempaa sukupolvea. Harrastusmahdollisuuksien tarjoamisen lisäksi haluamme olla osaltamme luomassa myös polkuja ruohonjuuritasolta kohti ammattilaisuutta niin esportsissa kuin pelien kehittämisessä, kertoo Segercrantz.

Teleoperaattori näkyy Assemblyilla jo tulevassa kesätapahtumassa, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 2.–5. elokuuta. Telialla ei ole vielä tehty päätöksiä, tehdäänkö tapahtumasta sisältöä esimerkiksi TeliaTV:hen.

– Tarkemmat suunnitelmat tarkentuvat kesän ja syksyn aikana. Liigan (kiekkoliiga) myötä rakennettu studio ja tekniikka avaavat myös mahdollisuuksia esportsiin liittyen, sanoo Segercrantz.

Pääjärjestäjä Aakko: ”Toimivaa konseptia on turha rikkoa”

Aakko kertoo IS:lle, että yhteistyö Telian kanssa ei tule muuttamaan tapahtumaa. Assembly on jatkossakin tietokonefestivaali, jossa digikulttuurin osa-alueet yhdistyvät. Hän korostaa, että omistusprosentteja tärkeämpää on yhteinen näkemys tapahtuman kehittämisestä.

– Kasvu on tavoitteenamme. Tässä tehdään Telian kanssa yhteistyötä, että tapahtuman tunnettuus kasvaa, ja sitä kautta tulee lisää kävijöitä sekä laajempaa ohjelmaa, Aakko sanoo.

Telian omistajuus ei vaikuta tapahtuman sijaintiin tai lipunhintaan, sillä Assembly jatkaa nykyisen johdon vetämänä. Asioita vain tehdään tulevaisuudessa entistä enemmän ja isommin, kiteyttää Aakko.

Esports ja demoskene ovat tärkeä osa Assemblya, ja niihin satsataan Aakon mukaan vahvasti myös tulevaisuudessa. Kansallista esports-toimintaa toteutetaan olemassa olevien suunnitelmien pohjalta.

– Tapahtuman perusluonne kuitenkin säilyy, eikä siihen ole tulossa muutoksia – toimivaa konseptia on turha rikkoa, vannoo Aakko.

Vapaaehtoiset ovat olleet aina iso osa tapahtumaa eikä heitä syrjäytetä. Sen sijaan heille voidaan jatkossa tarjota mahdollisesti jopa uraa Assemblyn parissa, valaisee Aakko.

Telia sponsoroi näkyvästi ENCE-joukkuetta, joka on tuttu näky Assemblyilla. Yksi ENCEn hallituksen jäsenistä on Aakko. Hänen mukaansa asetelmasta ei synny ristiriitaa.

– Turnauksissa on riippumattomat tuomarit, joilla on kaikki päätäntävalta turnauksiin liittyvistä asioista. Vaikka tapahtuman johdolla onkin siteet esimerkiksi ENCEen, ei mitään erityiskohtelua anneta ja luonnollisesti ENCEen liittyvästä päätöksenteosta johto jäävää itsensä pois. Näin on toimittu jo vuosia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?