Matti Sormunen muutti Berliiniin ja ryhtyi ammattipelaajaksi: ”Tajusin, että tästähän voi tulla jotakin”

Matti Sormunen muutti alkuvuodesta Berliiniin, jossa hän luo uraa League of Legends -ammattilaispelaajana Unicorns of Love -joukkueessa.

22-vuotias Matti Sormunen pelaa ammatikseen League of Legends -peliä Saksassa.

10.6.2018 13:37

Kemissä syntyneen Matti Sormusen elämä muuttui viime vuoden lopulla, kun hän teki ammattilaissopimuksen League of Legendsia pelaavan Unicorns of Love -joukkueen kanssa.

UOL on yksi kymmenestä joukkueesta, joka kilpailee pelin Euroopan ykkössarjassa LCS:sä. Sarjaa pelataan Berliinissä, johon Oulussa asunut Matti muutti alkuvuodesta.

Dallasissa lapsena asunut Matti kertoo tutustuneensa LoLiin yläasteella kaverien esiteltyä peliä. Taisteluareenamoninpelit eli MOBAt eivät olleet peligenrenä uusi tuttavuus, sillä hän oli aikaisemmin pelannut muun muassa Dotaa.

– LoL vaan tuntui paljon paremmalta ja ylipäätään hienommalta, sillä se oli uusi, muistelee Matti Ilta-Sanomille.

Matti tutustui LoLin kilpapelipuoleen kunnolla vuonna 2012. Siinä kohtaa hän oli jo vakionimi soololadderin kärkikymmenikössä, jossa hän piti useasti hallussaan myös ladderin kärkipaikkaa.

Ladder on peliin rakennettu ja eri tasoihin jaettu kilpailujärjestelmä. Sitä voi pelata yksin tai joukkueena. Korkein taso on Challenger, josta parhaat metsästetään LCS:sään.

– Olin tutustunut muihin ammattipelaajiin ladderin kautta. Kesällä 2013 yhden LCS-joukkueen tutut etsivät varapelaajaa, ja pääsin pelaamaan kuukauden LCS:ssä. Siinä tajusin, että tästähän voi tulla jotakin.

LCS-debyytin jälkeen Matti ei pelannut vuosiin vakavasti joukkueessa. Hän kertoo keskittyneensä opiskeluun, mutta odottaneensa samalla huipputarjousta.

– Pelasin silloin vain nettiturnauksia kasuaalisti, kun LoLi jäi vähemmälle koulun takia. Pelasin samalla muita pelejä ystävien kanssa, joten päätin olla ottamatta LCS-tarjouksia vastaan.

Matti kuitenkin paljastaa yrittäneensä alkuvuodesta 2014 rakentaa joukkuetta muutaman nykyisin hyvin tunnetun pelaajan kanssa. Kokoonpanossa olisi ollut Matin lisäksi nykyisin Cloud9:ää edustava Nicolaj ”Jensen” Jensen sekä muun muassa Schalke 04- ja Elements-joukkueista tunnetut Patrick ”Nyph” Funken ja Rasmus ”MrRallez” Skinneholm.

Pelikentille Matti palasi kunnolla helmikuussa 2017, jolloin hän liittyi maineikkaan jalkapalloseura Paris Saint-Germainin kokoonpanoon.

PSG ei pelannut kuitenkaan korkeimmalla sarjatasolla LCS:ssä vaan sen divarissa Challenger Seriesissä. PSG pääsi pelaamaan nousukarsintoihin, mutta jäi ilman liigapaikkaa hävittyään niukasti Fnaticin akatemiajoukkueelle 2–3-lukemin.

PSG:stä matka jatkui kesän jälkeen varapelaajana maineikkaaseen Ninjas in Pyjamasiin, jossa Matti ei kuitenkaan pelannut otteluakaan, sillä kausi oli jo päättymäisillään.

Marraskuussa Matti ilmoitti Twitterissä tehneensä sopimuksen LCS-hopeaa keväällä 2017 voittaneen UOL:n kanssa. Joukkueen erikoisella nimellä, suomeksi ”rakkauden yksisarviset”, on erikoinen tarina.

Alkujaan joukkueen nimi oli Rainbow Bunny Lovers, koska pelaajat halusivat hauskan nimen vajavaisten pelitaitojensa rinnalle. Tiimin kehityttyä ja porttien avauduttua ammattilaistasolle päätyivät he vaihtamaan nimeksi hieman vakavamman kuuloisen Unicorns of Loven.

Tähtäimessä mestaruudet ja MM-kisat – ”Tahtoisin jäädä alalle”

Matin ensimmäinen kausi UOL:n kanssa ei sujunut odotetusti, kun tavoitteeksi asetetut playoffit jäivät saavuttamatta. Joukkue voitti kevätkaudella kuusi peliä ja hävisi kaksitoista. Tuloksena oli runkosarjan viimeinen sija.

– Meni odotettua huonommin. Kauden ensimmäinen puolisko alkoi 1–8-tuloksella, mutta silti oltiin yhden voiton päästä playoffeista.

Tiimin tavoite kesäkaudella on päästä ainakin playoffeihin, mieluiten tietenkin pelata mestaruudesta. Isompaa kuvaa katsoessa tähtäimessä ovat loppuvuodesta pelattavat MM-kisat eli Worldsit.

 Matti asuu muiden joukkueiden pelaajien kanssa samassa talossa Berliinin laidalla rauhallisella alueella. Hän on viihtynyt Saksassa, mutta kaipaa läheistensä lisäksi suomalaista ruokaa.

”Pelitalossa” päivä alkaa kello 11 aamupalalla, minkä jälkeen pelaajat lämmittelevät ennen kello 13–16 aikataulutettuja harjoituksia. Tunnin ruokatauon jälkeen edessä on vielä kolme tuntia tiimiharjoittelua ennen iltavapaita, jotka Matin mukaan menevät ulkona tai pelaten soololadderia.

LCS:ää pelataan tällä hetkellä perjantaisin ja lauantaisin. Molempina päivinä joukkue pelaa kerran. Sunnuntait ovat vapaapäiviä.

– Pelipäivän rutiini on yleensä vähän rennompi. Saa nukkua vähän pitempään, kun ei ole harkkoja pelipäivinä. Pelataan ladderia ja mietitään draftia [pelihahmojen valintaa] muutama tunti ennen Riotin studioille menoa, Matti kuvailee pelipäivien ohjelmaa.

Tällä hetkellä Matti haaveilee LCS:n Euroopan-sarjan voittamisesta, MM-kisoissa pelaamisesta maailman parhaiden pelaajien kanssa sekä maailmalla tunnetuksi pelaajaksi tulemisesta.

– Pelaajauran päätyttyä tahtoisin jäädä alalle, vaikka valmentajana tai analyytikkona jollekin LCS-jengille. Saa nähdä mikä kiinnostaa kun lopetan, toivottavasti vasta monen vuoden päästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?