Suomen kilpapelaamisen liiton (SKL) pomot kertovat syyt eroon Suomen elektronisesta urheilun liitosta (SEUL ry) – tätä on luvassa tulevaisuudessa - Esports - Ilta-Sanomat

Uuden kilpapeliliiton pomot kertovat syyt eroon – tätä on luvassa

Uutta kilpapeliliittoa ovat olleet perustamassa (v-o) Petri Hämälä, Lasse Salminen, Christer Kasurinen ja Teemu Hiilinen. Kuvasta puuttuu IS:n haastattelussa mukana ollut Santeri Everi.

Julkaistu: 5.6.2018 12:38

Ilta-Sanomat istui alas vastaperustetun Suomen kilpapelaamisen liiton (SKL) perustajien kanssa.

Kotimaiset pelijoukkueet ENCE, HAVU Gaming ja Helsinki REDS ilmoittivat sunnuntai-iltana eroavansa Suomen elektronisen urheilun liitosta (SEUL ry).

Maanantaiaamuna useat suomalaiset kilpapelitoimijat kokoontuivat ministeri Sampo Terhon järjestämään pyöreän pöydän keskusteluun, jossa puhuttiin esportsin nykytilanteesta Suomessa.

Tilaisuuden alussa lajin parissa yli kymmenen vuotta toiminut Teemu Hiilinen paljasti pitämänsä puheen aikana, että hän on vastaperustetun Suomen kilpapelaamisen liiton (SKL) puheenjohtaja. SKL:n perustajat ovat ENCE, HAVU, HREDS sekä jääkiekkoseurat HIFK ja Lahden Pelicans.

Ilta-Sanomat istui maanantaina pidetyn ministeritilaisuuden jälkeen alas SKL:n jäsenten kanssa. Haastatteluun osallistuivat puheenjohtaja Hiilinen, ENCEn toimitusjohtaja Petri Hämälä, HAVUn toimitusjohtaja Lasse Salminen, Helsinki REDSin GM Christer Kasurinen ja HREDSin hallituksen puheenjohtaja Santeri Everi.

Hämälä kertoo ENCEn, HAVUn ja HREDSin pohtineen jo viime vuoden lopulla, millä tavoin he pystyisivät viemään suomalaista kilpapelaamista eteenpäin. Keväällä syntyi idea SKL:stä, joka keskittyisi puhtaasti kilpapelaamisen kehittämiseen Suomessa.

Eroilmoituksen yhteydessä sunnuntaina Hämälä kertoi syyksi, etteivät he kokeneet liiton tuoneen joukkueiden toimintaan mitään lisäarvoa.

Kasurinen sanoo tuoneensa omia ja HREDSin näkökulmia esiin liitossa pidemmän aikaa eri tapaamisten yhteydessä tuloksetta.

– Palautetta on annettu Discordissa, tapahtumien yhteydessä ja liiton kokouksissa, kyselty selventäviä kysymyksiä toimintaan liittyen ja annettu rakentavaa palautetta. Ollaan myös alleviivattu tietynlaista tyytymättömyyttä useita kertoja, kun asiat eivät etene kovin laajakantaisesti. Tämä nyt oli tämmöinen ratkaisu, joka piti tehdä tässä kohtaa, summaa Kasurinen.

Suomen kolme suurinta pelijoukkuetta, ENCE, HAVU ja Helsinki REDS, ovat perustaneet oman kilpapeliliiton.

Selvät suunnitelmat: ”Tehdään yksi asia kerralla kuntoon”

Everi kertoo kaikkien SKL:n jäsenten arvostavan työtä, jota pelaamisen ja harrastamisen eteen tehdään tällä hetkellä Suomessa, mutta SKL:n fokus on aivan lajin huipputasolla. Sen intressit ovat esports-seurojen toimintaedellytyksien kehittäminen, ammattilaiseksi tähtäävien pelaajien tukeminen, urheiluviihteen arvostuksen nostaminen ja lajin tuominen lähemmäksi suomalaisia liikeyrityksiä.

Listatut tavoitteet saadaan Everin mukaan toteutettua, kun yhdistetään resursseja ja tehdään asioita yhdessä.

– Eikä niin, että kaikki pyrkivät omalla osallaan tekemään samoja asioita vähän rinnakkain. Tuodaan resurssit ja tehdään jotain suurempaa, jotta meillä on myös mahdollisuus tavoitella suurempia kokonaisuuksia.

Uutta liittoa on lähdetty viemään eteenpäin kovalla uskolla tulevasta. Salminen kertoo uuden liiton keskittyvän tulevaisuudessa asioihin yksi kerrallaan.

– Tehdään yksi asia kerralla kuntoon, eikä niin että aloitetaan 20 eri asiaa ja osa unohtuu matkan varrella. Ne mitä aloitetaan, niin ne tehdään alusta loppuun kunnolla, lupaa Salminen.

ENCE on Suomen menestynein kilpapeliorganisaatio. Kuvassa ENCEn entinen Overwatch-pelaaja ja valmentaja Samuli ”elfi” Sihvonen.

Vaikka uusi liitto keskittyy puhtaasti kilpapelaamiseen, sen jäsenet eivät aio boikotoida SEULin toimintaa nyt tai tulevaisuudessa.

– SEUL pysyy rinnalla ja varmasti tullaan tekemään yhteistyötä useammankin eri hankkeen parissa tulevaisuudessa. Ei ole mikään tarkoitus olla kuppikunta, vaan tehdään kimpassa töitä myös jatkossa, avaa Hämälä.

– Me teemme omaa juttuamme ja SEUL omaansa, ei tarvitse verrata kuka tekee mitä, kuittaa puolestaan Hiilinen liittojen keskinäisen aseman.

”Ei tämä ole mikään pikatie onnelaan”

SKL käyttää kesän suunnitteluun ja syksyllä otetaan ensimmäiset askeleet toiminnan osalta, kertoo Hiilinen.

– Ei tämä ole mikään pikatie onnelaan, kyllä tässä töitä tullaan tekemään.

Hiilinen paljastaa SKL:n saaneen jo useita yhteydenottoja liittoon liittymisestä. SKL ottaa mielellään mukaan kaikki toimijat, joiden päämääränä on viedä lajia eteenpäin ammattimaiseen suuntaan.

– Jäsenten hankkiminen ei ole meille itseisarvo, vaan tuottaa arvoa jäsenille. He liittyvät, jotka kokevat saavansa irti tästä heitä palvelevia intressejä, sanoo Hämälä.

Hämälän mukaan jäseniksi voidaan ottaa myös muitakin kun joukkueita, muun muassa lajikoulutusta järjestäviä tahoja ja turnausjärjestäjiä. Ykköskriteeri on kuitenkin, että hommia tehdään ammattilaismaisesti ja intohimolla.

”Pitää olla joku, joka on valmis maksamaan e-urheilemisesta”

Petri Hämälä kertoo pelaajapolun rakentamisen olevan yksi tärkeimmistä asioista tällä hetkellä Suomen kilpapelikentällä.

Ministerikeskustelussa yksi suurimmista puheenaiheista oli pelaajapolun rakentaminen. Tällä tarkoitetaan sitä, miten pelaaja tutustuu kilpapelaamisen, valmennustoimintaan ja saa tukea matkalla huipulle. Pelaajapolku on myös yksi SKL:n suurimmista intresseistä.

Hämälä kertoo pelaajapolun rakentamisen olevan projekti, jossa koko Suomen esports-kentän, SEULin ja SKL:n tulee toimia yhdessä, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos.

Everi muistuttaa lopuksi vielä, että pelaajapolkua rakentaessa pitää ottaa huomioon myös joukkueet.

– Pelaajanpolkua kun lähdetään rakentamaan, on tärkeää pitää mielessä, että jos sitä kautta haluaa ammatin, niin pitää olla joku organisaatio, joka on valmis maksamaan e-urheilemisesta. Muuten sitä polkua ei ole järkevää tehdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?