Teemu Tenhunen on tuntematon maailmanmestari – ”Iso haave olisi tulla tunnetuksi suomalaiseksi”

Julkaistu:

HAASTATTELU
28-vuotias Teemu Tenhunen on vähemmän tunnetun Paladins-pelin hallitseva maailmanmestari. Pelaamisesta hän on saanut itselleen ammatin.
Teemu on yksi tiimipohjaisen Paladins-räiskintäpelin huippunimistä koko maailmassa. Hän edustaa pelissä maineikasta Natus Vincere -organisaatiota, joka on yksi kilpapelaamisen tunnetuimmista seuroista.

Jos Paladins ei ole sinulle tuttu peli, jtun lopussa oleva faktalaatikko kertoo, mistä on kyse.
Paladinsiin Teemu tutustui marraskuussa 2015, kun hänen ystävänsä sai beta-avaimia pelin testiversioon. Kaverukset hakkasivat peliä päiväkausia putkeen.

– Jotenkin se pelin sulavuus ja erikoiset hahmot pelissä kiinnostivat. Kun sitä pelaili enemmän ja huomasi, että on aika hyvä tässä, niin sitä sitten jaksoi pelata vielä enemmän, muistelee Teemu ensimmäisiä hetkiään Paladinsin parissa.

Ennen Paladinsia aikaa oli mennyt satunnaisesti MMO- ja MOBA-peleissä kavereiden kanssa. Paladins oli ensimmäinen peli, jossa Teemu alkoi kilpailla tosissaan.


Näin maailmanmestarit treenaavat – ”6–8 tuntia päivässä ”

Paladinsin pelaaminen on Teemun päivätyö, mutta järjestely on verrattain tuore. Ensimmäiset pelivuodet hän kävi töissä samalla kun harjoitteli 2–3 tuntia päivässä.

– Nyt kun on täysipäiväinen ammattilaispelaaja, niin 6–8 tuntia päivässä on tiimiharjoituksia. Niiden ulkopuolella pelataan kasuaalisti monta tuntia.

Teemun nykyinen joukkue perustettiin alkuvuodesta 2017 MM-kisojen jälkeen. Silloinen kokoonpano koostui pelaajista, jotka olivat jääneet muista joukkueista rannalle.

– Ensimmäinen LAN-tapahtuma sillä tiimillä oli Paladins Masters [keväällä 2017], missä taidettiin yltää 5.–6. sijalle. Siitä lähdettiin sitten nousemaan ylöspäin.

Muutamien kokoonpanovaihdosten jälkeen tiimi teki syyskuussa 2017 ison sopimuksen Na`Vin kanssa. Alkuvuodesta 2018 joukkue voitti Paladins World Championship -turnauksen eli pelin MM-kisat. Pelit ovat kulkeneet myös MM-kisojen jälkeen.

– Toukokuussa pelattiin kolmessa LAN-turnauksessa: ESA Vegasissa jouduttiin tyytymään 5. sijaan, PPL Spring -finaaleista tuli pronssia ja sitten voitettiin Paladins Masters 2018.

Na`Vin nykyisessä kokoonpanossa pelaavat Tenhusen lisäksi suomalainen Kari ”Mutu” Parviainen, hollantilainen Kai ”Faenex” van Duppen, puolalainen Paweł ”Creativs2” Majszyk ja tanskalainen Kevin ”Laizy” Jensen.

Loppuvuodelle riittää vielä muutamia isoja turnauksia, joista ehdottomasti tärkein on marraskuun MM-kisat.

– Hi-Rez Expo siirtyi tammikuulta DreamHack Atlantaan, joka on marraskuussa, eli aikataulut tiukentuivat entistä enemmän. Kaikki muutkin turnaukset on tiivistetty entistä lyhyemmälle ajanjaksolle.

Koostevideo Na´Vin MM-voitosta:Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Teemu on voittanut urallaan palkintorahaa Esports Earnings -sivuston mukaan noin 23 000 euroa. Hän kertoo, että tähän mennessä vuoden kolmessa isoimmassa turnauksessa on jaettu palkintorahaa yhteensä 350 000 dollaria.

– MM-kisoissa (HiRez Expo) taisi olla 15 000–20 000 katsojaa. ESA Vegasissa ja Paladins Mastersissa taisi olla jotain 3000–7000 välillä [samanaikaisesti] Twitchissä. Eli suhteellisen pienissä määrissä liikutaan vielä, avaa Teemu pelin katsojalukemia.

Pienistä katsojamääristä huolimatta peliin on lähtenyt mukaan isoja nimiä esports-maailmasta. Omat tiiminsä ovat hankkineet esimerkiksi Team EnVy, G2 Esports, Mousesports, Fnatic, Virtus.pro, Ninjas in Pyjamas ja SK Gaming.

Yllättävä haave: ”En tiedä miten se oikein onnistuu”

Teemun käyttämä nimimerkki, ”spunkki”, syntyi teini-iän kynnyksellä. Nimimerkin hän keksi 12-vuotiaana, kun kaveri osti Xboxin ja siihen Halo-pelin, jota varten piti keksiä pelitägi.

– Siinä sitten mietin jonkun erikoisen nimen. Mietin skunkki-nimeä, mutta se kumminkin tarkoittaa haisunäätää ja halusin vähän erikoisemman nimimerkin, joten päätin vaihtaa k:n p:hen. Niin siitä tulikin sitten spunkki. Myöhemmin kun pelailin ulkomaalaisten kanssa, niin opin, että nimellä onkin toismielinen merkitys...

Uransa parhaaksi muistoksi Teemu listaa kisamatkan Ruotsissa järjestettyyn DreamHack-tapahtumaan vuonna 2016. Paladins oli silloin ensimmäistä kertaa mukana tapahtumassa. Reissu on jäänyt mieleen vaikka voittoa ei tullutkaan.

– Saavutettiin siellä vain 3. sija, mutta oli aivan mahtavaa, kun tapasi ensimmäistä kertaa kaikki pelaajat, joita vastaan ja joiden kanssa on pelannut ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Teemulla on yksi iso urahaave, mutta sen saavuttaminen ei ole pelkästään hänen omissa käsissään.

– Iso haave olisi tulla tunnetuksi suomalaiseksi pelaajaksi, mutta en tiedä miten se Paladinsin kanssa oikein onnistuu, kun on vielä suhteellisen tuntematon peli monelle.

Tällainen on Teemu Tenhusen pelaama Paladins

Paladins on tiimipohjainen ja hiukan strateginen first person hero shooter [ensimmäisen persoonan ammuntapeli], joka perustuu hahmoluokkiin.

Hahmot on jaettu neljään eri luokkaan:
  • Frontline [suojelevat tiimikavereita]
  • Damage [paljon vahinkoa tekevät hahmot]
  • Support [hahmosta riippuen tukevat puolustuksessa ja hyökkäämisessä]
  • Flank [loistavia jahtaamaan jo heikkoja vastustajia ja viimeistelemään tappoja]
Pelin ideana on vallata alue kartan keskellä kukkulan kuningas -tyyliin. Kun alue on vallattu, kartalle ilmestyy kärry, joka pitää puskea vihollisen puolelle.

Pisteitä täytyy saada neljä pelin voittamiseksi. Pisteet tulevat alueen valtauksesta (1), kärryn puskemisesta (1) ja puolustuksesta (1), mutta puolustamalla ei saa pisteitä, jos pisteitä on jo koossa kolme. Yksinomaan puolustamalla ei siis voi voittaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt