Kaikki puhuvat Fortnitesta – ilmaispeli vetoaa taviksista Drakeen ja Lewis Hamiltoniin - Esports - Ilta-Sanomat

Kaikki puhuvat Fortnitesta – 10 asiaa, jotka hittipelistä kannattaa tietää

Julkaistu: 29.5.2018 10:46

Fornite on maailman suosituin peli. Ilta-Sanomat listasi kymmenen asiaa, jotka selittävät sen suosiota.

Muutaman kuukauden ajan kaikkien huulilla on ollut selviytymispeli Fornite, joka on rikkonut ennätyksiä ja noussut suuren yleisön suosioon isommin kuin mikään muu aikaisemmin.

Ilta-Sanomat kokosi kymmenen kohdan listan, joka kertoo selittää pelin taustaa ja kertoo, miksi se on niin suosittu.

1. Fortnite ja Fortnite: Battle Royale ovat kaksi eri peliä

Fortnite: Battle Royalesta puhutaan virheellisesti Fortnitena, vaikka kyseessä on kaksi eri peliä.

”Oikeassa” Fortnitessa pelaaja astelee maailmaan, jonka väestöstä 98 prosenttia on kadonnut rajun myrskyn seurauksena. Enimmillään neljän pelaajan ryhmä suorittaa tehtäviä ja kerää tarvikkeita satunnaisesti muuttuvassa pelimaailmassa zombien kaltaisia hahmoja vastaan.

Pelin testiversio julkaistiin heinäkuussa 2017. Täysversio julkaistaan näillä näkymin vuoden 2018 aikana.

2. Battle royale eli nälkäpeli – ikäraja K-12

Battle royale -pelit nousivat suursuosioon viime keväänä, kun PlayerUnknown’s Battlegrounds räjäytti potin nousten maailman suosituimmaksi peliksi.

Yleensä genren peleissä noin 100 pelaajaa hyppää lentokoneesta saarelle, jossa he taistelevat elämästä ja kuolemasta. Viimeisenä elossa oleva pelaaja tai joukkue voittaa pelin. Battle Royalea voi pelata yksin, kaksin tai korkeintaan neljän hengen joukkueena.

Fornite: Battle Royalen ensimmäinen versio julkaistiin syyskuussa 2017. Pelin pegi-ikäraja on 12 vuotta.

3. Ilmainen ja pelattavissa usealla eri laitteella

Epic Gamesin julkaisema Fortnite on ladattavissa ilmaiseksi pc:lle, Macille, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja iOS:lle. Android-versio on työn alla.

Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

4. Rahaa käyttämällä ei saa etuja

Fortnitessa pystyy ostamaan erilaisia ulkoasuja eli skinejä pelihahmolle, aseille ja esimerkiksi laskuvarjon tilalle. Myös emoteja eli hahmojen poseerausliikkeitä voi ostaa mikromaksuin.

Pelaajan pitää ensin ostaa oikealla rahalla pelinsisäistä V-bucks-virtuaalivaluuttaa, jolla pystyy ostamaan eri tuotteita. V-buckseilla voi ostaa myös kausittaisia taistelupasseja [battle pass], joilla saa pelattavaksi tehtäviä, joita suorittamalla saa taas vastineeksi esimerkiksi uusia ulkoasuja.

5. Isoja päivityksiä useasti

Fortnite saa noin kaksi kertaa kuukaudessa ison päivityksen. Nämä tuovat isoja uudistuksia, kuten vaihtuvia erikoisia pelitiloja tai uusia aseita.

Päivitysten myötä pelin uudelleenpelattavuus pysyy korkeana. Lisäksi bugeja korjataan nopeasti ja pelaajien ehdotuksia kuunnellaan.

Herbalisti esittelee Fortniten:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

6. Tanssit ja eleet

Pelissä pelihahmolla voi tanssia ja esimerkiksi kohdistaa eleitä toisiin pelaajiin.

Moniin tansseihin on haettu vaikutteita – tai ne on kopioitu suoraan – oikeasta elämästä. Yksi tanssi on tuttu Gangnam Style -hittibiisistä, toinen taas Bel-Airin Prinssi -tv-sarjasta ja kolmas uusimmasta Se-elokuvasta.

Suosituin tanssi on flossaus, johon voi tutustua esimerkiksi Kärppä-kapteeni Lasse Kukkosen opastuksella.

7. Maailman suosituin peli

Fornite on tällä hetkellä suoratoistopalvelu Twitchin ylivoimaisesti katsotuin peli. Myös Youtube on vahvistanut, että Fortnite on palvelun kaikkien aikojen suosituin peli.

Pelillä on kymmeniä miljoonia pelaajia eri alustoilla, mikä näkyy Epic Gamesin kassavirrassa. Pelkästään huhtikuussa Forniten mikromaksut toivat yritykselle lähes 300 miljoona dollaria, kertoo The Verge.

8. ”Ninja” on yksi pelin supertähdistä

Fortniten suursuosion seurauksena myös sen lahjakkaimmat pelaajat ja näkyvimmät striimaajat ovat nousseet supertähdiksi.

26-vuotias Tyler ”Ninja” Blevins on tällä hetkellä Twitchin suosituin striimaaja, jonka tekemiset kiinnostavat myös sosiaalisessa mediassa.

Isoiksi nimiksi ovat nousseet myös kymmeniä tuhansia samanaikaisia katsojia lähetyksillään tavoittavat Ben ”DrLupo” Lupo ja Ali ”Myth” Kabbani.

”Ninja” eli Tyler Blevins on noussut supertähdeksi Fortniten kautta. Kuvakaappaus Twitch-lähetyksestä.

9. Drake, Lewis Hamilton, Reino Nordin – julkkiksetkin rakastavat Fortnitea

”Ninja” nousi monen henkilön tietoisuuteen, kun hän pelasi suorassa lähetyksessä yhdessä maailman suosituimpiin artisteihin lukeutuvan Draken kanssa. Samassa pelisessiossa oli mukana lisäksi Megaupload-palvelun perustaja Kim Dotcom ja räppäri Travis Scott.

Kolminkertainen F1-mestari Lewis Hamilton on myös hurahtanut peliin. Viime viikolla ajetun Monacon gp:n yhteydessä Hamilton pelasi Fortnitea useamman tunnin Snapchat-tarinansa mukaan.

Suomalaismuusikoista ainakin Mikael Gabriel, Reino Nordin, Slim Mill, Isac Elliot ja Arttu Lindeman ovat tunnustautuneet Fortnite-faneiksi.

10. 100 miljoonaa dollaria palkintorahaa vuosina 2018–19

Toistaiseksi Fortniten ympärille ei ole rakentunut kunnon kilpapeliyhteisöä, vaikka tunnetut pelitiimit, kuten FaZe Clan, Fnatic ja Team Secret, ovat jo kiinnittäneet jo joukkueita. Secretin nuorin pelaaja on 13-vuotias.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa lähiaikoina, sillä hiljattain Epic Games ilmoitti laittavansa vuoden 2019 loppuun mennessä Fortnite-turnauksiin palkintorahaa yhteensä 100 miljoonaa dollaria. Tämä johtanee isoon kilpapeliryntäykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?