Sysmäläinen CS:GO-selostaja Jaakko ”striimIT” Palvaila teki kovan Suomen ennätyksen – ”Tuskin tullaan heti rikkomaan” - Esports - Ilta-Sanomat

Sysmäläinen Jaakko Palvaila teki kovan Suomen ennätyksen – ”Tuskin tullaan heti rikkomaan”

Jaakko Palvaila tunnetaan Counter-Strike-selostajana. Tällä hetkellä hän selostaa pääasiassa ajopelejä.

Julkaistu: 20.5.2018 13:37

25-vuotias peliselostaja Jaakko Palvaila on oppinut harrastuksensa kautta tärkeitä asioita nykyiseen työhönsä. CS:n lisäksi sydäntä lähellä ovat simupelit.

  • Jaakko Palvaila

  • 25, Mikkeli

  • Counter-Strike-selostaja ja esports-harrastaja

Sysmästä kotoisin oleva Jaakko tutustui CS:ään vuonna 2007, jolloin hän osti ensimmäiset pari versiota yhteen niputtavan kokoelman.

CS:n uusimman osan Global Offensiven Jaakko osti jouluna 2012. Pelin hän avasi ensimmäistä kertaa tosin vasta keväällä 2014, minkä jälkeen hän on upottanut peliin tuhansia tunteja.

Paremmin Jaakko tunnetaan nimimerkillä ”striimIT”, jota hän on käyttänyt selostaessaan CS-otteluita kymmenille tuhansille katsojille.

– Aikoinaan oli pakko keksiä Twitch-kanavalle joku nimi. Ei ollut mitään näppärää lempinimeä tai nimimerkkiä, joka olisi toiminut Twitchissä, kertoo Jaakko Ilta-Sanomille.

Selostushommiin Jaakko päätyi puolivahingossa. Syksyllä 2014 hän osallistui Jessembly-tapahtuman CS-turnaukseen, mutta jäi tiiminsä kanssa finaalin ulkopuolelle. Selostajia finaaliin etsinyt tapahtuman pääjärjestäjä Timo Tarvainen oli Jaakolle tuttu opintojen kautta.

– Tuli silloin ilmoittauduttua Sysmän kovimman nuoren osujan Topi ”topir” Rajavuoren kanssa selostamaan finaalia. Muistaakseni meillä oli joku Topin kymmenen euron puomimikki käytössä ja lähetys keräsi parhaimmillaan vajaat 70 katsojaa, mutta hauskaa meillä oli.

Muutama kuukausi myöhemmin Jaakko huomasi HLTV:tä selatessaan, että suomalaisen 3DMAX-joukkueen tärkeästä karsintaottelusta ei ollut lähetystä. Hän oli yhteydessä turnausjärjestäjä ESL:ään, ja kertoi olevansa kiinnostunut lähettämään karsinnat suomeksi.

Jaakon mukaan ESL suhtautui kyselyyn hieman skeptisesti, mutta antoi kuitenkin nuorelle sysmäläiselle mahdollisuuden. Ensimmäistä lähetystä katsoi parhaimmillaan 400 katsojaa.

– Seuraavalla viikolla allekirjoitettiin jo lähetyskumppanisopimus. Aiempaa taustaa puhetöistä ei ollut, ja hommiin tuli päädyttyä aika pitkälti vahingossa.

Jaakko pitää hallussaan Twitchin katsojaennätystä suomenkielisellä lähetyksellä. Keväällä 2015 pelattua 3DMAXin ja Copenhagen Wolvesin välistä nettipeliä seurasi huimat 23 000 katsojaa samanaikaisesti Jaakon selostaessa peliä suomeksi kanavallaan.

– Silloin elettiin vielä parasta CSGOLounge-aikaa, jolloin skinivedonlyönti toi käsittämättömiä katsojalukuja lähetyksiin. Ohitimme pashaBicepsin vajaalla tuhannella katsojalla ja olimme Twitchin katsotuin striimi tuolla hetkellä. Varmasti Suomen ennätys, jota tuskin tullaan heti rikkomaan.

Jaakko on selostanut CS:ää muun muassa Assemblyilla.

Jaakon mielestä hyvän selostajan ominaisuuksiin kuuluu muun muassa kyky pukea havainnot lauseiksi miettimällä liikaa, mitä tuli sanottua.

– Itseäni on auttanut paljon se, että kommentaattoreina toimineet Topi Rajavuori ja Juho Suutari tajuavat oikeasti jotain CS:GOsta. Yleensä olen itse voinut keskittyä tunnelman luomiseen ja tapahtumien selostamiseen, kun kommentaattorit ovat täyttäneet lähetyksen taukoja hiljaisempina hetkinä.

Selostajille ääni on yksi tärkeimmistä työkaluista. Jaakko kertoo, ettei hän usko kenenkään tykkäävän oikeasti omasta äänestään.

– Oman äänen kuunteluun kuitenkin tottuu, ja riittävästi sitä kuunneltuaan oppii myös käyttämään ääntä paremmin.

”Jokaisella kierroksella on merkitystä”

CS:ssä Jaakkoa viehättää vielä vuosien jälkeen pelin taloudellinen aspekti, nopeatempoisuus, jatkuva jännitys ja yllätyksellisyys.

– Yksittäiset säästökierrokset ja forcebuyt [ostetaan mitä pystytään] voivat kääntää koko ottelun – comebackin mahdollisuus on aina olemassa. Jokaisella kierroksella on merkitystä ottelun lopputuloksen kannalta.

CS on ollut aina yksi Suomen pelatuimmista peleistä. Viime vuosina suomalaiset CS:GO-pelaajat ovat menestyneet enemmän yksilöinä eivätkä joukkueina.

– Muistan sen euforian, kun Mikko ”xartE” Välimaa kantoi Joona ”natu” Leppäsen sijaispelaajana 3DMAXin Majoreille talvella 2015. Epiphany Bolt ja ROCCAT pääsivät karsintoihin asti Kölnissä 2015, mutta sen jälkeen korpivaellus on ollut pitkä. Tier 1 -taso on aika kaukainen haave, kun kutsut kansainvälisiin turnauksiinkin ovat toistaiseksi melko harvassa.

Jaakko ei osaa sanoa, milloin suomalaisjoukkueet palaavat huipulle. Potentiaalia kuitenkin on.

– ENCEllä on tällä hetkellä kasassa kilpailukykyisin rosteri sitten 3DMAXin loistopäivien. HAVU sekä LGR pystyvät myös haastamaan Suomen ykköspaikasta. Mikäli palaset loksahtavat paikalleen, niin mahdollisuuksia on vaikka mihin.

CS:n lisäksi Jaakko on innostunut eri ajopeleistä. Tällä hetkellä hän vaikuttaa muun muassa sim racingin eSM-sarjan lähetyspuolella. Lisäksi hän järjestää yhdessä kansallisen sim racing -lajiliiton kanssa vuonna 2004 julkaistussa Richard Burns Rally -pelissä Kaikkien Aikojen Rallisarjaa eli KARSia.

– Sim racing on mielestäni Suomessa yllättävän tuntematon laji, sillä varsinkin eSM-karsintasarjan lähetykset ovat tuotannon, selostuksen ja kuljettajien esitysten osalta ihan uskomattoman laadukkaita.

Tältä näytti KARSin ensimmäinen osakilpailu:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

”12 tunnin lähetyspäiviä ei ole kauheasti ikävä tällä hetkellä”

Selostusurasta on jäänyt käteen paljon hienoja kokemuksia, joita ei voi rahalla ostaa, kertoo Jaakko.

– Toisaalta rahan takia selostuksia ei kannata ryhtyä tekemäänkään, sillä Adblockin aikakautena ei Twitchista tule kuin kahvirahoja. Olen päässyt tekemään selostuksia käytännössä kaikille isommille suomilaneille, Ylelle ja Viasatille. Niiltä reissuilta on jäänyt hienoja muistoja.

Selostamisen kautta Jaakko on oppinut käyttämään ääntään, josta on ollut hyötyä hänen nykyisessä työssään. Jaakko aloitti hiljattain radiotoimittajana.

– Päädyin pari vuotta sitten opiskelemaan journalistiikkaa yliopistossa toisena pääaineena ihan vain esports-hommissa kehittyäkseni, mutta olen nyt ainakin hetkeksi päätynyt oikeaksi toimittajaksi. En varmastikaan olisi nyt tässä ilman sitä Jessembly-selostusta.

Jos Jaakolle tarjottaisiin täysipäiväistä esports-työpaikkaa kunnon palkalla, hän tarttuisi siihen välittömästi. Sisällöntuottamisen pitäisi tosin olla muutakin kuin selostamista.

– Aikanaan poltin itseltäni motivaation miltei loppuun tekemällä liian paljon selostuksia omalle Twitch-kanavalleni. Selostaminen on lopulta todella kuluttavaa, koska otteluihin on aina ladattava itsensä täysillä mukaan. 12 tunnin lähetyspäiviä ei siis ole kauheasti ikävä tällä hetkellä.

Esportsin parissa muutaman vuoden nyt harrastajana työskennellyt Jaakko kertoo, ettei tällä hetkellä tiedä, mitä haluaisi tulevaisuudessa saavuttaa vielä alalla.

– Juuri tällä hetkellä haluan tehdä esportsin parissa juttuja, joista itse pidän. KARS on hauskimpia koskaan tekemiäni projekteja. Varmaan tulevan tulevaisuudessakin puuhailemaan sim racingin parissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?