Olli, 28, ajoi autosimulaattoreilla itsensä ulkomaille ja pihaansa Ford Mustangin

Olli Pahkala on yksi Suomen menestyneimmistä simukuljettajista. Rovaniemellä hänellä on vuoden 1988 Saab 900i, nykyisessä asuinpaikassa Saksassa hän ajaa Ford Mustangia.

Rovaniemeläinen Olli Pahkala, 28, asuu nykyisin Saksassa.

13.5.2018 13:37
  • Olli Pahkala

  • 28, Landshut (Saksa)

  • Suomen yksi menestyneimmistä simukuljettajista

Rovaniemeltä kotoisin oleva Olli Pahkala on pelannut lähes koko ikänsä. Lapsuudesta tuttu Nintendo vaihtui teininä räiskintäklassikko Counter-Strikeen. Ensimmäinen ajopeli, jota Olli pelasi kunnolla, oli vuonna 2006 julkaistu TOCA Race Driver 3.

Autopeleissä kilpailemiseen hän tutustui opiskelukaverin kautta vuonna 2012. Kaveri näytti iRacing-pelin MM-sarjan osakilpailua Ollille, joka oli myyty.

– Suomalainen Greger Huttu ajoi Team Redlinen riveissä ja otin heti tavoitteeksi tallikaverin paikan sekä maailmanmestaruuden, Olli muistelee simu-uransa alkua.

Menestystä tuli nopeasti, kun jo vuonna 2014 Olli ylsi iRacingin MM-sarjassa pronssille. Jo silloin hän huomasi pystyvänsä vielä parempaan tulevaisuudessa. Vuonna 2015 Olli liittyi Redlineen Hutun tiimikaveriksi, kuten oli aikoinaan ajatellut. Vuosina 2015 ja 2016 hän voitti sarjasta jälleen MM-pronssia.

Virtuaaliradoille kilpailemisessa Ollia on auttanut pitkä karting-historia. Hän ajoi nuorempana yli kymmenen vuotta voittaen kilpailuja siellä täällä. Hän itse nimeää suurimmiksi saavutuksikseen Oulun SM-osakilpailun 2. sijan, SM-sarjan 10. sijan ja Belgian avointen sarjan 8. sijan vuodelta 2003.

Belgiassa menestyminen noteerattiin, sillä Olli sai tarjouksen lähteä ajamaan Formula Renault -sarjaa Britanniaan. Sarjasta uralleen ovat hakeneet vauhtia muun muassa suomalaiset F1-kuljettajat Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen.

– Lasku oli sen verran iso ettei saatu rahoitusta toimimaan. Seuraavalla kaudella karting sitten päättyi, kun totesin että F1-juna meni sinne.

Ollin uran suurin voitto on 50 000 dollaria.

Vuosi 2017 oli monella tapaa Ollin simu-uran hienoin. Hän pääsi kisaamaan Las Vegasissa ajettuun miljoonan dollarin Formula E -simukisaan, jossa hän ajoi ruutulipulle ensimmäisenä.

Pelissä ilmenneen teknisen virheen ja tuomaripäätöksen seurauksena hän kuitenkin menetti voiton. Kolmannesta sijasta hän kuittasi kuitenkin 50 000 dollaria. Lisäksi hän ylsi vuoden aikana ensimmäistä kertaa ajetussa F1 Esports -sarjassa välieriin.

– Tänä vuonna keskityin alkuvuodesta iRacingin MM-sarjaan, mutta se on mennyt hieman penkin alle. Nyt siirsin fokuksen F1 Esports -karsintoihin, minkä jälkeen jatkan iRacingin MM-sarjassa. Kesän jälkeen tarkastelen uudelleen loppuvuoden kilpailut ja alan valmistautua paremmin vuoteen 2019.

Olli kertoo, että tänä vuonna kilpailutilanne on kovempi kuin koskaan.

– Lähtöruudukossa ja etenkin kärkipäässä näkyy jo kuljettajia, jotka ajavat osa-aikaisesti tai täysipäiväisesti kilpaa. Itse teen vielä Fanatecilla täysipäiväisesti töitä, joten tällä hetkellä olen hieman altavastaajana. Kun se täysipäiväisen kuskin ura käynnistyy... Sitten alkavat kellotkin soida eri tahtiin!

Kisaaminen on vienyt maailmalle – ”Elämää superstarana parhaimmillaan”

Olli, jonka lempinimiä ovat muun muassa eKeke, fanboost, stacheboost ja Oslo, muutti vuonna 2016 töiden perässä Saksaan. Hän työskentelee oman lajinsa parissa toimivalle laitevalmistajalle.

Suomessa hän ajaa perheessä kauan olleella autolla, mutta Saksassa hän on hankkinut alleen hieman nopeamman ja näyttävämmän menopelin.

– Rakas Saab 900i (1988) on pysynyt suvussa vuosikymmeniä ja pysyy edelleen kotipuolessa minun nimissäni. Saksassa pihaan ilmestyi Saabin nemesis, My Little Pony eli Ford Mustang GT (2017). Pelkääjän penkillä sanovat, että vetää vain hieman penkkiin kun polkaisee autobaanalla.

Ajoharrastuksen kautta hän on saanut työpaikan ja saanut unohtumattomia kokemuksia. Tänä vuonna hän toivoo menestyvänsä F1 Esports -sarjassa, jotta pääsisi matkustamaan ja kisaamaan uusiin paikkoihin.

– VIP-matkat Las Vegasiin ja Meksikoon Formula E:n kautta olivat tietenkin ainutlaatuisia elämyksiä – elämää superstarana parhaimmillaan! Tuli tutustuttua F1-tähtiin ja nähtyä, miten sirkus pyörii. En vaihtaisi rahasta pois niitä kokemuksia.

Näin Olli esiteltiin Formula E -miljoonakisan katsojille:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Uran parhaimmista hetkistä Olli listaa ensimmäisenä Las Vegasin Formula E -kisan voitto- ja Fanboost-pokaalien nostamisen, vaikka menettikin voittopokaalin vain hetkeä myöhemmin. Vuoden 2014 iRacingin MM-osakilpailun voittaminen ja palkintopallilla juhliminen kahden muun suomalaisen kanssa on jäänyt myös mieleen.

– Se kylmien väreiden määrä kun kansallislaulu pärähti soimaan kilpailun jälkeen. Uskomaton fiilis ja äärimmäisen hieno muisto.

Olli on kilpailemisen ohella työskennellyt jo pitkään lajin kasvattamiseksi. Hän vaikuttaa muun muassa Suomen simukuskien lajiliitossa Finnish Sim Racing Associationissa eli FiSRAssa. Tämän lisäksi Olli on valittu juuri kansainvälisen lajiliiton puheenjohtajaksi.

– Vuodesta 2015 ollaan paiskittu kovaa hommia FiSRAn kanssa. Viime vuonna järjestettiin yksi hienoimmista kisoista, joissa olen ollut, eli eSM-finaali Assembly Summereilla. Se on ollut yksi parhaista tähänastisista kokemuksista.

Olli pyrkii ajamaan ensi vuonna täysipäiväisesti.

Tulevaisuudessa Olli haluaisi voittaa mahdollisimman monta mestaruutta, kuten iRacingin MM-sarjan ja F1 Esports -sarjan.

– 2019 eteenpäin on tavoitteena aloittaa simukuskin ura täysipäiväisesti ja napsia mestaruudet kotiin.

Kun kilpaura päättyy jossain kohtaa, Olli toivoo voivansa jatkaa taustahommissa esimerkiksi oman simuyrityksen kanssa tai asiantuntijana. Haastattelun lopuksi Olli lähettää vielä terveiset.

– Hyvää äitienpäivää äidille, isoäidille ja kaikille muillekin äideille!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?