Urheilua vai ei? Kilpapelaaminen halutaan näytöslajiksi Pariisin olympialaisiin

Julkaistu:

ESPORTS
Kilpapelaamisesta halutaan näytöslaji vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaisiin.
Kilpapelaamisen kansainvälinen lajiliitto International e-Sports Federation (IeSF) neuvottelee tällä hetkellä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) kanssa esportsin ottamisesta mukaan Pariisin kesäolympialaisiin 2024.

Kilpapelaaminen, josta puhutaan myös esportsina sekä elektronisena urheiluna, on tietokonetta, mobiililaitetta tai pelikonsolia hyödyntävää kilpailullista pelaamista eli kilpaurheilua.
PA Sportille IeSF:n pääsihteeri Leopold Chung on todennut keskusteluiden olevan aikaisessa vaiheessa, mutta se on jo varmaa, että viralliseksi olympialajiksi esports ei voi nousta enää Pariisiin. Sen sijaan keskusteluissa on nostettu esille, että olisiko esports mahdollista tuoda olympialaisiin esimerkiksi näytöslajina.

Chung teki kuitenkin selväksi, että mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. KOKin pitää varmistua vielä useasta asiasta, jotta ehdotus liikahtaisi suuntaan tai toiseen.

Esports ei ole täysin vieras laji olympialaisille

Syksyllä 2017 KOKin pomo Thomas Bach totesi, ettei esports ole vielä tarpeeksi järjestäytynyttä, jotta lajia voitaisiin kaavailla olympialaisiin. Samalla hän totesi, että väkivaltapelit kuten Counter-Strike eivät kuulu missään nimessä olympialaisiin. Loppuvuodesta 2017 KOK tunnusti, että esports on heidän kirjoissaan urheilua.

Helmikuussa 2018 Pyeongchangissa pelattiin ennen talviolympialaisia ESL:n järjestämä StarCraft II -turnaus, jossa pelaajat pelasivat normaalista poiketen oman maansa olympiaedustusvaatteissa. Yksi turnauksen tukijoista oli KOK.

Yksi suurimmista esportsin puolestapuhujista on brittiläinen selostajalegenda Paul ”ReDeYe” Chaloner, joka on tehnyt hyvin selväksi, että hänen mielestään esports ei kuulu olympialaisiin.

Vuosi sitten Chaloner kysyi seuraajiltaan mitä mieltä he ovat. Pääosa vastaajista oli sitä mieltä, että esportsilla menee paremmin ilman olympialaisia.

Uusia Pariisin olympialaishuhuja Chaloner on kommentoinut Twitterissä listaamalla olympialaisten ”parhaita” puolia, kuten dopingskandaaleja ja tulosmanipulaatioita. Hän myös muistuttaa, että esports ei tarvitse olympialaisia vaan olympialaiset esportsia.
Jos et näe Twitter-viestiä yllä, voit katsoa sen tästä.

Ota kantaa

Onko kilpapelaamisen paikka olympialaisissa?

Kyllä 46% Ei 54%
Ääniä yhteensä 996

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt