Sopiiko Fornite lapsille vai ei? Suomalaishuippu Tom ”stonde” Glad antaa nyrkkisäännön - Esports - Ilta-Sanomat

Sopiiko lapsille vai ei? Suomalainen Fortnite-huippu Tom antaa nyrkkisäännön

Fortniten suomalaishuippu Tom Glad ottaa kantaa viime aikoina pinnalla olleeseen keskusteluun, että onko Fortnite sopiva peli nuorille.

Tom Glad on yksi Suomen taitavimmista Fortnite-pelaajista.

25.4.2018 16:00

Maailman kenties suosituin peli on tällä hetkellä battle royale -genren uusi kuningas Fortnite, josta kaikki puhuvat.

Yksi pelin huippunimistä Suomessa on entinen Counter-Strike-ammattilainen Tom ”stonde” Glad. Tom pelaa peliä lähes päivittäin ja striimaa aktiivisesti pelisessioitaan.

Ilta-Sanomille Tom kertoo Fortniten olevan supersuosittu sen takia, että se on ilmainen toisin kuin genren toinen huippupeli PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). Fortnitesta hänelle tekee koukuttavan muun muassa nopeatempoisuus.

– Muihin battle royale -peleihin verrattuna rakentaminen tuo kokonaan uudenlaisen pelitavan kyseisen genren haastajiin verrattuna. Myös animaatiomaiset grafiikat ovat monen silmään miellyttävämmät verrattuna realistisempiin grafiikoihin.

Pelkistettyjen graafikoiden ansiosta vastustajien havaitseminen on huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi PUBGissa, jossa kaukana olevat puskat saattavat näyttää pikselimössön takia vastustajapelaajalta, huomauttaa Tom.

Tom kehuu myös pelintekijä Epic Gamesia siitä, että se kehittää peliään ahkerasti ja pelaajia kuunnellen.

Tom näyttää miten Fortnitea pelataan (kahdeksan pelin voittoputki):

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Ottaa kantaa nuorten pelaamiseen – ”Kohtuus kaikessa”

Tom pitää Fortnitea suhteellisen aloittajaystävällisenä pelinä. Ensimmäiset tunnit ovat vaikeita, mutta vain pelaamalla oppii. Oppimisprosessia nopeuttaa se, että uuteen peliin pääsee sekunneissa.

Tom kertoo aloittaneensa pelaamisen joulukuussa. Hän ehti pelaamaan 70 peliä ennen ensimmäistä voittoa.

– Pitää tietysti muistaa, että kyseessä on peli, ja pelaamisen pitää tuntua hauskalta. Kun se ensimmäinen voitto lopulta tulee, niin voin taata, että pelin pelaaminen ei lopu siihen, vaan voittoja pyrkii hakemaan myös jatkossa.

Viime aikoina on riittänyt mielipiteitä siitä, että onko Fortnite sopiva peli nuorille. Säveltäjävelho Daruden eli Ville Virtasen otettua kantaa peliin, keskustelua on riittänyt.

Pelin Pegi-ikärajaksi on määritetty 12 vuotta, mutta Tomin mielestä tätä nuoremmatkin voivat pelata peliä – tietyin ehdoin.

– Lapset leikkii kaikennäköisillä kuula -ja hernepyssyillä ulkona. Mielestäni on vaarallisempaa saada kuula-aseesta osuma tai hernepyssystä silmään ulkona, kuin virtuaalimaailmassa näytön takana ”kuolla”. Mielestäni raja menee siinä, jos niin sanotun oikean elämän käytös muuttuu radikaalisti pelaamisen seurauksena.

Tom myös muistuttaa, että jokainen nuori on erilainen. Vanhempien olisi hyvä tutustua ja seurata lapsen pelaamista, tarpeen tullessa myös puuttua siihen.

– Nykyään tuntuu siltä, että tietokonepelaaminen on kaiken pahan alku – kohtuus kaikessa! Ei minustakaan olisi ikinä tullut palkallista ammattilaispelaajaa Counter-Strikessä, jos vanhempani eivät olisi antaneet minun tuon ikäisenä pelata edes jonkin verran. Maailma kehittyy kokoajan, kehitytään me sen mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?