Jesse, 26, antoi kaikkensa CS:lle ja se kannatti – ”Pelasin todella paljon, ihan koko ajan”

26-vuotias Jesse Linjala on yksi Suomen Counter-Strike-ammattilaisista maailmalla. Tulevaisuudessa hän haluaisi olla roolimalli nuorille pelaajille.

Jesse ”zehN” Linjalan uran kohokohta on ollut tähän mennessä PGL Krakow Major -turnaukseen eteneminen kesällä 2017.

22.4.2018 13:37

Jesse Linjala on yksi Suomen kymmenistä Counter-Strike: Global Offensive -ammattilaisista. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi viime vuonna pelatessaan PENTA Sports -joukkueessa.

Räiskintäpelien kuninkaaseen eli Counter-Strike 1.6:een Jesse tutustui 13-vuotiaana, jolloin hänen isoveljensä esitteli pelin. Ensikosketuksen jälkeen pelitunteja alkoi hiljalleen kertyä muutamia tunteja viikossa. Jessen käyttämä nimimerkki ”zehN” tarkoittaa saksaksi numeroa kymmenen.

Alkuperäisessä CS-versiossa Jesse ei pelannut ammattilaisena, vaikka kävi muutaman kerran ulkomailla pelaamassa. Joukkueensa kanssa hän pelasi hyviä ja tiukkoja otteluita maailman huippuja ja legendaarisia joukkueita vastaan, muistelee Jesse Ilta-Sanomille.

– Kun aikaisempi peliversio niin sanotusti loppui ja CS:GO ilmaantui, niin en siitä innostunut heti, vaan jatkoin muutaman vuoden sen aikaisessa työpaikassani, kertoo Jesse.

Työsopimuksen päätyttyä vuonna 2015 Jesse päätti kokeilla siipiään CS:GO:ssa, joka oli kasvanut muutamilla isoilla muutoksilla yhdeksi kilpapelaamisen suurimmista peleistä.

– Käytin noin vuoden pelkästään pelaamiseen lähinnä netistä löytämien samankaltaisten ja -tasoisten pelaajien kanssa. Lisäksi kehitin itseäni yksilönä yötä päivää. Pelasin siis todella paljon, ihan koko ajan.

Hiljalleen Jesse alkoi huomata pärjäävänsä kovia nimiä vastaan yksilönä. Vuoden 2016 lopulla hän pääsi ensimmäiseen ammattilaisjoukkueeseensa, joka oli suomalainen iGame.

PENTA Sportsin kanssa Jesse kilpaili kesällä 2017 Major-turnauksessa Puolassa.

Läpimurto eurooppalaistiimissä

IGamessa Jesse viihtyi lopulta vain kaksi kuukautta. Nopeasti hän löysi kuitenkin uuden osoitteen eurooppalaisesta PENTA Sports -joukkueesta, jossa pelasi myös suomalainen Miikka ”suNny” Kemppi.

Jesse kertoo, että PENTA treenasi tuohon aikaan jatkuvasti lähes yhdeksän tuntia päivässä. Lisäksi pelaajat pelasivat vielä yksin 1–2 tuntia. Suurempia turnauksia varten PENTA suuntasi harjoituspaikkaan hiomaan taktiikoita valmentajan kanssa.

– Se luo paljon paremman ilmapiirin joukkueen sisälle ja asioiden läpikäyminen on paljon helpompaa, Jesse avaa samassa tilassa pelaamisen hyötyjä.

PENTAsta tuli yksi kuumimmista nimistä touko-kesäkuun aikana, kun joukkue juhli muun muassa ESEA Season 24: Global Challenge -turnauksen voittoa. Lisäksi joukkue nousi avoimista karsinnoista mukaan heinäkuun Major-turnaukseen, joka on pelin suurin ja arvostetuin kisa.

Vaikka PENTA jäi turnauksessa jaetulle 12.–14. sijalle, pelkkä kisoihin pääseminen oli uskomaton saavutus nuorelta joukkueelta. Majorin päätteeksi asiat kuitenkin muuttuivat, kun Kemppi ostettiin vielä kovemmassa nousussa olevaan Mousesports-tiimiin.

Syksy oli Jessen tiimin osalta muutoksien aikaa. Kokoonpanoa uusittiin, ja tiimi siirtyi PENTAsta uuteen Sprout-organisaatioon pelattuaan sitä ennen hetken nimellä Seed.

– Sproutissa oli vähän sama periaate, mutta ei oikein ollut semmoista kehitystä tai mentaliteettia koko joukkueella harjoitella kovaa. Päädyimme sitten pelaamaan semmoista kuutta tuntia per päivä. Siinä oli aikaa pelata itsenäisesti monta tuntia tai vaihtoehtoisesti tehdä jotain muuta.

Sprout jäi seuraavan Major-turnauksen karsinnoissa ilman jatkopaikkaa. Tulos oli pettymys, mikä johti siihen Jessen ja Sproutin teiden eroamiseen helmikuussa.

”Ei ole ollut tarvetta hakea normaalia työtä”

Toimettomana Jesse ei ole ollut helmikuun jälkeen. IS:lle hän paljastaa, että uusi joukkue on jo kasattuna. Lisätietoa voidaan odottaa lähiaikoina.

Töihin hän ei myöskään ole palannut, sillä Sprout on maksanut hänelle palkkaa vielä lähdön jälkeen. Lisäksi hän on saanut oman osansa turnausvoitoista.

– Ei ole ollut tarvetta hakea normaalia työtä muutamalle kuukaudelle ennen uuden joukkueen julkaisua. Urheilen sekä syön nyt taas hyvin. Tutustun myös paljon nuorempaan pelaajakantaan ja katselen, millaisia pelaajia siellä kehkeytyy. Lisäksi harjoittelen yksilönä melkoisen paljon, Jesse avaa tämänhetkistä arkeaan.

Kaiken Jessen kertoman perusteella CS-ammattilaisen ura ei tule ilman uhrauksia. Hänen mielestään vaikeinta on yhdistää pelaamiseen sosiaaliset menot, ystävät, perhe sekä mahdollinen parisuhde.

– Kaikki nämä niin sanotusti "kärsivät", jos olet todella motivoitunut kehittymään ja pärjäämään pelaamisessa. Silloin täytyy aika paljon rajoittaa juhlia sekä kavereiden näkemistä.

Linjala on edustanut viimeksi Sprout-joukkuetta. Nyt hänellä on uusi joukkue, josta kuullaan pian.

Haluaa olla tulevaisuudessa esikuva nuorille

Jesse kertoo CS-uransa parhaimmaksi hetkeksi viime kesän Major-karsinnan, josta PENTA pääsi Puolan-jättiturnaukseen.

– Voitimme kaksi maailman top15-joukkuetta (Liquid ja OpTic) sekä yhden maailman top20-tiimin (Vega Squadron) ja pääsimme Puolassa järjestettyyn Major-turnaukseen. Tämä tunne oli aivan huikea, kun sitä ei vielä ole kovin moni suomalainen päässyt kokemaan.

– Toivottavasti tulevaisuudessa ENCE sekä oma joukkueeni voisivat yltää sinne uudestaan. Lisää suomalaisuutta tarvitaan maailman top30-joukkueisiin.

Seuraavan parin vuoden aikana Jesse haluaisi saavuttaa esportsin parissa muutakin kuin vain turnausvoittoja.

– Olisi todella hienoa olla esikuvana nuoremmille pelaajille, jotka haluavat oppia ja ymmärtää pelaamisesta enemmän. Esimerkiksi miten käyttää tavaroita pelissä, kuinka sijoittua paremmin, miten vaihtaa paikkaa tilanteen mukaan, kuinka toimia tietyissä tilanteissa.

– Kuka tietää, ehkä sitä voisi vaikka pyrkiä esports-koulun opettajaksi tai valmentajaksi. Se voisi olla todella kiinnostavaa, ja siihen minulla olisi paljon annettavaa

Jessen viisi vinkkiä nuorille CS-lupauksille:

1. Opettele paljon erilaisia kikkoja: Kranaattien käyttöä ja paikkoja, joista suojata pommipaikkaa. Mieti myös, kuinka kannattaa lähestyä pommipaikkaa terroristina.

2. Pelaa paljon ja löydä rooli, jota haluat pelata. Jos tykkäät johtaa joukkuetta, katso paljon tallenteita (demoja) ammattilaisten peleistä, niin opit taktiikoita ja reagoimaan peliin sekä pelaajien liikkeisiin.

3. Jos huomaat olevasi parempi ampumaan kun kaverisi, hio omaa yksilötaitoasi enemmän.

4. Muista myös etsiä oman tasoisia ja yhtä motivoituneita ja kehittymishaluisia pelaajia kuin mitä itse olet. Näin saat parhaan mahdollisen porukan kehittymisesi kannalta.

5. Joudut myös useasti miettimään, menetkö kavereiden kanssa ulos vai haluatko tosissasi kehittyä ja uhrata pelaamiseen paljon aikaasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?