WoW-legenda Raakel Aaltonen kehittää kilpapelaamista Telialla - Esports - Ilta-Sanomat

WoW-legenda Raakel, 30, todisti ennakkoluulot vääriksi: ”Huusimme kaikki täysillä”

Raakel Aaltonen on menestynyt World of WarCraft -pelaaja. Nykyisin hän on töissä Telialla esports-vastaavana.

Julkaistu: 15.4.2018 13:37

Raakel Aaltonen oli yksi maailman parhaimmista World of WarCraft-pelaajista. Nyt hän rakentaa kilpapelaamisen tulevaisuutta teleoperaattorilla.

  • Raakel ”xenophics” Aaltonen

  • 30, Espoo

  • Telian esports-vastaava, World of WarCraft -legenda

Raakel aloitti pelaamisen 10-vuotiaana, kun kotiin ostettiin ensimmäinen tietokone. Sitä ennen hän oli seurannut aktiivisesti isoveljen ja kavereiden pelailua esimerkiksi Sega Mega Drive -konsolilla.

– Pelasin pc:llä lähinnä Command & Conquer -pelejä, Pokemonia (emulaattorilla) ja muiden pelien shareware-versioita, joissa yksi sama kartta hakattiin läpi kerta toisensa jälkeen, muistelee Raakel ensimmäisiä pelimuistojaan Ilta-Sanomille.

Raakelin kaverit ja puoliso kutsuvat ja tuntevat Raakelin paremmin xenona, joka on lyhenne hänen käyttämästään xenophics-nimimerkistä. Nimimerkin hän keksi noin 15-vuotiaana, kun piti keksiä käyttäjätunnus foorumeille. Raakel kertoo, että nimimerkki ei tarkoita mitään – hän päätyi siihen laitettuaan kirjaimia sekalaisesti peräkkäin.

– Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen nimimerkkiini. Ei ole tarvinnut kilpailla kenenkään muun kanssa siitä onko se vapaana, paitsi sen jälkeen kun tulin kuuluisaksi WoWissa. Sen jälkeen onkin sitten pitänyt aina jännittää, saanko oman nimen käyttöön.

WoWissa Raakel pelasi suomalaisessa Paragon-killassa, joka oli maailman paras vuosina 2010–2012. Kun killasta tuli pelin paras, hän oli pelannut hieman yli kaksi vuotta.

– Paragonissa pelatessani pääsin näyttämään, kuinka hyvä pelaaja olin, mutta yksilösuoritusten maksimoimisen sijaan keskityin enemmän aina koko tiimin johtamiseen, eli raid leadaamiseen.

Paragon-kilta Assembly Summer -tapahtumassa Helsingissä vuonna 2011.

Raakel vastasi vuosien aikana myös Paragonin sponsorikuvioista, sosiaalisesta mediasta, tiimin edustamisesta sekä killan kuulumisien kertomisesta.

– Ymmärsin, että pelialalla minulla on pelillisen pärjäämisen lisäksi halu markkinoida ja viestiä aiheesta!

Paragon ilmoitti helmikuussa 2016, että kilta lopettaa. Tästä huolimatta pelaajat ovat pitäneet yhteyttä. Raakel kertoo, että he aloittivat vuonna 2010 vuosittaisen mökkireissun, josta he ovat pitäneet visusti kiinni.

– Nyt pitäisi taas infota miittipäivämäärä! Monet kiltakaverit voin tavoittaa Facebookin tai Whatsappin kautta milloin tahansa, vaikka emme muuten juttelekaan. Lisäksi muutamista pelaajistamme on tullut minulle erittäin läheisiä ystäviä, joita ilman en osaisi kuvitella eläväni.

  • Lue jutun lopusta löytyvästä faktalaatikosta Raakelin kolme parasta WoW-muistoa!

Kuka Paragon-pelaaja on nykyisin Overwatch-ammattilainen? Raakel kertoo:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Kertoi kuusi vinkkiä sponsoreiden tavoitteluun: ”Tee suunnitelma”

Raakel on työskennellyt tavalla tai toisella esportsin parissa vuodesta 2015 lähtien, kun hän on työskennellyt laitevalmistaja ASUS Rogin Suomen markkinointivastaavana. Kolmen vuoden aikana hän järjesti erilaisia tapahtumia, tutki sponsorihakemuksia sekä tutustui entistä enemmän markkinointiin.

Hiljattain hän aloitti työt Telialla peli- ja esports-asiantuntijana. Raakelin tehtävä on kehittää Telian pelaamiseen ja esportsiin liittyvää liiketoimintaa ja konsepteja. Tämä onnistuu katsomalla yrityksen bisnestä pelaajan näkökulmasta

– Unelmani on, että Telia tulee merkittävästi edistämään suomalaista pelikulttuuria kaikilla tasoilla: pelien seuraajista kasuaaleihin pelaajiin, harrastajiin, tosipelaajiin ja ammattipelaajiin.

Markkinoinnin ja sponsoroinnin kanssa runsaasti töitä tehnyt Raakel listasi IS:lle kuusi vinkkiä, joilla joukkueet, pelaajat tai esimerkiksi striimaajat voivat tehdä itsestään houkuttelevampia yhteistyökumppaneille.

 1. Brändi ja viestintä kuntoon!

– Tee suunnitelma brändisi rakentamisesta ja viesti itsestäsi usein.

2. Keskity sosiaalisen median seuraajakunnan kasvattamiseen

– Tämä on suurin valttisi ja kulkee mukanasi, jos ja kun kehität toimintaasi tai esimerkiksi vaihdat peliä.

3. Kerro suunnitelmistasi potentiaalisille yhteistyökumppanille hyvällä hypellä äläkä vähättele _mitään_ mitä teet

– Todennäköisesti olet alan pioneeri ja vasta itsekin opettelemassa asioita, eli yhteistyökumppanin näkökulmasta mahdollisesti yksi ainoa Suomen ammattilaisista.

4. Selvitä, mitä sinulla on tarjota luvuissa

– Tiedä esimerkiksi, montako tuntia striimiäsi katsotaan kuukaudessa, montako ihmistä twiittisi tavoittavat ja montako kävijää niissä tapahtumissa on vieraillut, joissa olet käynyt.

5. Lähesty sponsoreita aktiivisesti ja ehdota selkeitä yhteistyökokonaisuuksia

– Sinun pitää olla todella mielenkiintoinen, jotta sponsorit jaksaisivat itse kehittää uusia konsepteja liittääkseen sinut omaan markkinointisuunnitelmaansa.

6. Mieti käytännössä, mitä sponsori saa yhteistyöstä kanssasi ja kirjaa se ylös

– Suunnittele kohdan 5. ehdotus tämän ympärille!

”Kerta toisensa jälkeen sai todistaa vääräksi ennakkoluulot”

Suomessa esportsin suosio on rajussa kasvussa. Eniten sen kasvuun ovat reagoineet urheiluseurat ja oppilaitokset. Raakel uskoo esports-kentän tilanteen kohenevan entisestään isojen yritysten panostaessa lajiin.

Raakelin mukaan pian voidaan odottaa kovaa taistelua mielipidevaikuttajista, organisaatioista ja alan ammattilaisista. Parhaiten itsensä brändänneet pääsevät valitsemaan ”unelmaduuninsa ja sponsorinsa”, kuten Raakel asian ilmaisee.

– Nyt jokaisen pelaajan, striimaajan ja organisaation kannattaisi miettiä omaa brändiään ja seuraajakuntaansa: Onko minulla selkeä brändi, viesti ja ”oma juttu” mitä teen? Olenko mukana kaikissa relevanteissa sosiaalisissa medioissa? Kerronko itsestäni ja osaamisestani säännöllisesti? Olenko luonut kontakteja alalla?

Raakel pelaamassa Paragonin kanssa vuonna 2010.

#MeToo-kampanjan vaikutus on näkynyt myös pelikentillä – kaikille paremmasta pelikentästä puhutaan yhä useammin mediassa. Myös Raakel kertoo kohdanneensa seksismiä.

– Mielestäni ihmisiä ylipäätään pitäisi kohdella paremmin pelikentillä! Mutta kyllä oma kokemukseni on ollut, että kerta toisensa jälkeen sai todistaa vääräksi ennakkoluulot, että olen automaattisesti huonompi tai vähemmän tosissani tai vähemmän kunnianhimoinen, koska olen nainen.

Hän kiittelee vuolaasti Paragon-kavereitaan, jotka tarjosivat parhaan mahdollisen ympäristön tulla peliammattilaiseksi.

– Siinä killassa jokainen pelaaja ansaitsi paikkansa oman osaamisensa kautta. Olin kaikille kiltalaisille täysin yhtä arvokas pelikaveri kuin kuka tahansa muu: En arvokkaampi, koska olin nainen, vain juuri sitä mitä ansaitsinkin. Jos tuo ei ole tasa-arvoa parhaimmillaan, niin mikä on?

Paragon-kilta Kiinassa vuonna 2011.

Raakel kertoo hänen parhaan esports-muistonsa liittyvän vähemmän yllättäen WoWiin ja Paragoniin. Vuosi oli 2010, jolloin kilta voitti ensimmäisenä äärimmäisen vaikean raidin [porukalla suoritettavan tehtävän] Lich King -loppupomon.

– Oltiin ihan äärimmäisen kovia pelureita ja pääsin omalta osaltani viemään Suomea maailmankartalle pelaamisessa, hän muistelee onnellisena kyseistä aikaa.

Seuraavan kolmen vuoden aikana Raakel haluaa työskennellä vielä enemmän esportsin parissa, mutta rakentaa myös omaa xenophics-brändiään.

– Haluan kertoa kuka on ”xeno” ja miksi se on mielenkiintoinen pelimaailmassa. Haluan kehittyä pelaajana, esports-alan ammattilaisena, ihmisenä ja (valokuvaajana), listaa Raakel tulevaisuuden tavoitteitaan.

Paragon teki historiaa vuonna 2010 ollen maailman ensimmäinen kilta, joka kaatoi Lich Kingin.

Raakelin kolme parasta muistoa WoW-ajoilta:

1. Lich King -pomon kaataminen ensimmäisenä maailmassa (26.3.2010)

– Näytimme maailmalle, että me todella olimme parhaita. Muistan kun saimme world firstin [vaikean loppupomon kukistaminen maailman ensimmäisenä] ja huusimme kaikki täysillä Teamspeakissa [keskusteluohjelma] keskellä yötä. Kukaan naapuri ei tullut valittamaan, mutta ääntä todellakin lähti. Harva asia elämässä on kiteytynyt niin vahvasti yhteen hetkeen, mutta fiilis sinä yönä oli aivan sanoinkuvaamattoman hyvä.

2. Paragonin edustusmatka Kiinaan vuonna 2011

– Olimme kiinalaisen median haastateltavana, söimme outoa ruokaa ja tietty puhuimme WoWista. Tämä kokemus ennen kaikkea on opettanut minulle, että pelaaminen voi olla paljon muutakin kun vain itse pelaamista, ja sen kautta voi päästä näkemään jo kokemaan ihmeellisiä asioita ympäri maailmaa.

3. Ystävät ja kontaktit

– Paragonissa on pelannut vuosien aikana kymmeniä äärimmäisen lahjakkaita suomalaisia pelaajia. Olen pyrkinyt vaalimaan tuon kaveri/tiimikaveriporukan yhteyttä alusta saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?