Fortnite on peli, josta kaikki puhuvat nyt – varoitus: se on todella koukuttava

Fortnite on tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista peleistä. Ilta-Sanomat esittelee pelin.

Fortnite on tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista peleistä, ellei jopa suosituin.

6.4.2018 13:37

Fortnite: Battle Royale on ollut viime kuukausien ajan yksi netin suosituimmista peleistä, hyvässä ja pahassa. Peli on tehnyt muun muassa 26-vuotiaasta Tyler ”Ninja” Blevinsistä nettijulkkiksen, mutta herättänyt myös huolta lapsiperheissä.

Julkkiksista Fortnite-faneiksi ovat osoittautuneet ulkomailla muun muassa räppärit Drake ja Travis Scott ja Suomessa puolestaan Reino Nordin sekä Mikael Gabriel.

Millainen peli PEGI-ikärajan 12 saanut Fortnite: Battle Royale sitten on? Ilta-Sanomat kertoo.

Fortnite: Battle Royale on sadan pelaajan nettipeli, jonka on sivuosa aiemmin julkaistulle Fortnite-selviytymispelille. Epic Games julkaisi BR-version pari kuukautta myöhemmin syyskuussa 2017 kilpailijaksi saman vuoden maaliskuussa julkaistulle ja hitiksi nousseelle PlayerUnknown’s Battlegroundsille.

Fortnite: BR on pelattavissa tällä hetkellä tietokoneella, PlayStation 4:llä ja Xbox Onella ilmaiseksi. Mobiiliversion suljettu testaus on parhaillaan käynnissä iOS-käyttöjärjestelmällä ja Android-versio on suunnitteilla.

Battle Royalessa 100 pelaajaa hyppää lentokoneesta saarelle, jossa he taistelevat elämästä ja kuolemasta. Viimeisenä elossa oleva pelaaja (tai joukkue) voittaa pelin. Battle Royalea voi pelata yksin, kaksin tai neljän hengen joukkueena.

Suomen taitavimpiin pelaajiin lukeutuva Tom ”stonde” Glad voitti kerran kahdeksan peliä peräkkäin:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Kaikkien pelaajien päästyä maahan pelialue alkaa kutistua, kun myrsky lähtee liikkeelle. Myrsky tekee pelaajaan vahinkoa, joten pelialueelle liikkumisessa ei kannata kuhnailla.

Alue pienenee vaiheittain, ja siirtymäväli alueiden välillä on yleisesti muutaman minuutin. Saaren pelialue valitaan sattumanvaraisesti, joten pelaaja ei koskaan tiedä, mihin peli päättyy.

Pelaaja löytää saarelta sattumanvaraisesti aseita ja suojavarusteita selviytymistä varten. Pelaajan kuoltua hänen tavaransa ovat muiden pelaajien poimittavissa.

Parhaat tavarat löytyvät kesken pelin tapahtuvista tarvikepudotuksista. Varmin tapa päästä taistelemaan muiden pelaajien kanssa on suunnata tavaralaatikon luokse pikavauhtia, sillä luvassa on takuuvarmasti taistelua himoitun laatikon sisällöstä.

Pelaajat voivat tuhota lähes kaiken mahdollisen pelialueella aina rakennuksista puihin. Tuhoamalla asioita pelaaja voi hankkia rakennustarvikkeita, jotka ovat puu, metalli ja kivi.

Materiaalilla voi suojata itseään tai rakentaa linnakkeita ja vaikkapa sillan, jolla voi ylittää solia. Rakentaminen ja tavaroiden luominen tuovat täysin uuden ulottuvuuden pelaamiseen.

Rakentaminen on merkittävä osa peliä.

Välillä peliin on lisätty tilapäisesti erikoisempia pelitiloja tuomaan lisäviihdettä. Erikoistapahtumissa on pelattu muun muassa kahtena viidenkymmenen hengen joukkueena (50vs50), viitenä kahdenkymmenen pelaajan joukkueena (20vs20vs20vs20vs20) sekä sodittu niin, että käytössä on ainoastaan tarkkuuskiväärit ja revolveri.

Pelistä löytyy nykytrendin mukaisesti myös mikromaksuja, joilla ei voi kuitenkaan ostaa etuja. Ostettavissa on ainoastaan kosmeettisia ulkoasuja eli skinejä pelihahmolle, aseille. Myös emoteja eli hahmojen poseerausliikkeitä voi ostaa mikromaksuin.

Suosion salaisuus

Fortnite on äärimmäisen suosittu, koska se on todella koukuttava, peliin pääsee sekunneissa ja voitosta saatava fiilis on vertaansa vailla.

Voittamisen eteen pitää toivoa hieman hyvää tuuria, oltava kärsivällinen ja kestettävä paineet vaikeassakin tilanteessa. Voiton eli victory royalen, nappaaminen on todellinen saavutus.

Toinen sija tuntuu pettymykseltä, sillä useasti pelit päättyvät yhteen huonoon ratkaisuun. Sattumanvaraisesti rajattu pelialue vaikuttaa myös useasti pelisuoritukseen, kun ensin hyvältä vaikuttavasta asemapaikasta voi tulla hetkessä katastrofialue.

Mikäli peli päättyy ensimmäisten joukossa jo muutamassa minuutissa, uuteen peliin pääsee niin nopeasti, että heikkoa peliä ei enää hetken kuluttua edes muista. Sen sijaan toista tai kolmatta sijaa voi miettiä jopa viikkoja, jos voiton avaimet olivat käsillä.

Näiden kaikkien seikkojen vuoksi battle royale -genren pelit ovat tällä hetkellä suosituimpia kuin koskaan. Voitot muistaa pitkään, tappiot puolestaan unohtuvat yleensä jo seuraavana päivänä.

Huippupelaaja Ninjan” saavuttama 32:n tapon voitto:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Yli 45 miljoonaa pelaajaa

Tammikuussa Fortniten takana oleva Epic Games ilmoitti, että ilmaispelillä on jo yli 45 miljoonaa pelaajaa. Pelaajia on ollut linjoilla samanaikaisesti parhaimmillaan huimat 3,4 miljoonaa.

Fortnite on tällä hetkellä suosituin peli striimaajien eli suoria pelilähetyksiä tekevien henkilöiden keskuudessa. Twitchin katsojaennätystä pitää hallussaan Blevins 628 000 katsojalla, mutta Youtuben puolella katsojaennätys on roimasti suurempi.

Yli 28 miljoonaa tilaajaa Youtubessa kerännyt Rubén Doblas Gundersen eli ”El Rubius” keräsi suoralla lähetyksellään yli 1,1 miljoonaa katsojaa. Katsojaennätys syntyi kesken sadan Youtube-tähden näytösottelun.

Youtube Gamingin pomo Ryan Wyatt on kertonut Twitterissä, että Fortnite on tällä hetkellä palvelun kaikkien aikojen ylivoimaisesti suosituin peli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?