Miisa Nuorgam kannustaa naisia pelaamaan ja vastustaa nettikiusaamista – ”Uskon ammattimaisuuden puutteen vaikuttavan ilmapiiriin” - Esports - Ilta-Sanomat

Miisa kannustaa naisia pelaamaan ja vastustaa nettikiusaamista – ”Uskon ammattimaisuuden puutteen vaikuttavan ilmapiiriin”

Miisa Nuorgam aloitti pelaamisen jo 90-luvulla.

Julkaistu: 1.4.2018 13:37

Miisa Nuorgam toivoo kaikille parempaa pelikenttää, mutta siihen on vielä matkaa.

  • Miisa Nuorgam

  • 25, Tampere

  • Esports-työmyyrä, pelaaja, järjestötyöntekijä

Miisa Nuorgamin ensimmäinen pelimuisto on 90-luvun alusta. Hän muistaa, että kotoa löytyi SEGA Mastersystem -konsoli, jolla hän pelasi muun muassa Bonanza Bros- ja Wonder Boy -pelejä.

– Pelaaminen on aina ollut osa meidän perhettämme, on kyseessä ollut sitten konsoli-, kortti- tai lautapelit. Tietokoneella lempipelini oli joku karting-peli, jota olen itseasiassa vuosia yrittänyt etsiä uudelleen, muistelee Miisa Ilta-Sanomille.

Monien muiden 90-luvulla syntyneiden tavoin MSN Messenger oli merkittävä osa Miisan elämää yläasteiässä. Miisan käyttämä nimimerkki, Naiades, juurtaa juurensa Messenger-ajoille.

– Silloin minulla oli tapana vaihdella nickiä ja profiilikuvaa vähän fiiliksen mukaan. Naiades tulee kreikkalaisesta mytologiasta, joka minua on aina kiinnostanut ja se oli kauniisti sointuva sana, joten se sitten vähän jäi päälle.

Nykyisin Miisa pelaa pääasiassa tietokoneella Counter-Strikea ja Dota 2:ta. Pelaamisen ohella hän käyttää vapaa-aikaansa kilpapelaamisen eli esportsin parissa.

Miisa tutustui esportsiin kunnolla LanTrek-tapahtumassa keväällä 2014, jolloin tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Tampereen Urheilu- ja Messukeskuksessa. Kyseisen tapahtuman jälkeen Miisa on ollut vahvasti mukana LanTrekin kehittämisessä erityisesti esportsin osalta viime vuodet.

– LanTrekit erottaa muista tapahtumasta ehdottomasti sen moninaisuus. Perinteisen lanittamisen ja turnausten lisäksi meiltä löytyy retropeli- ja arcadepuoli sekä lautapelaamista. Omana aikana tapahtuma on myös kasvanut huimasti, pienen lukion liikuntasalista Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen.

Miisa ei uskoo #MeToo-kampanjan vaikuttaneen suoraan naispelaajien asemaan pelikentillä, mutta se on kuitenkin parantanut tilannetta.

LanTrekin lisäksi Miisa vaikuttaa Suomen elektronisen urheilun liiton hallituksessa. SEULiin hän haki vuonna 2016, koska näki toiminnassa ja toimintatavoissa epäkohtia. Liitossa hän työskentelee eniten nuoriso- ja vähemmistöpelaamisen sekä tuomaritoiminnan parissa.

– Näen SEULin roolin parantuneen viime vuosista. Vielä muutama vuosi sitten toiminta oli luonnollisesti paljon pienemmässä mittakaavassa ja toiminnasta hyötyi pienempi ihmismäärä. Sitä mukaan mitä liiton toiminta ja jäsenmäärä on kasvanut, niin on saatu kuuluviin enemmän ääniä, jolloin toiminnan on mahdollista parhaimman mukaan kehittyä.

#MeToo-kampanjan vaikutus on näkynyt myös pelikentillä

Miisa puhui loppuvuodesta 2016 avoimesti avoimesti peli- ja esports-harrastuksensa varjopuolista. Hän on saanut satoja loukkaavia kommentteja sukupuolensa takia.

Viimeisen vajaan puolen vuoden aikana pinnalla on ollut #MeToo-kampanja, jonka tarkoitus on levittää tietoa erityisesti työpaikoilla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä.

Miisa ei usko kampanjan suoranaisesti vaikuttaneen naisten asemaan pelikentillä, mutta keskustelu on silti tehnyt hyvää.

– Seksististen heittojen määrä on vähentynyt, sillä asian vakavuus on ehkä paremmin huomioitu. Vaikka omasta mielestä se ”naiset keittiöön öhö öhö” olisi kuinka hauskaa ja vitsi, on ehkä tajuttu, että itse kohde ei välttämättä koe vitsiä samalla tavalla.

Miisa ei itse hyväksy nettikiusaamista. Häntä ärsyttää, että se hyväksytään kaikessa hiljaisuudessa. Hän on itse todistanut sukupuolesta riippumatta hirvittäviä ja henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja, jotka on vain ohitettu olankohautuksella.

– Nettikiusaamiseen pitää aina puuttua, eikä kenenkään pidä joutua sietämään jatkuvia vihaviestejä. Perustelu siitä, kuinka ”kaikki kuulee ikäviä juttuja servulla” antaa hyväksynnän niille huutajille. Haukkuminen peliserverillä on vain alempi taso sähköpostiin kilahtelevista vihaviesteistä.

Nuorgamin mukaan epäammattimainen toiminta erityisesti pelaajilta ja joukkueilta vaikuttaa koko lajin kasvuun tällä hetkellä.

Naisten osuus esportsin seuraaja- ja harrastajamäärissä on kasvanut, mutta edelleen pääosa on nuoria miehiä. Miisan mielestä kentältä löytyy kuitenkin tilaa myös naisille useisiin eri rooleihin, pelaajasta tuomariksi tai järjestäjäksi.

– Jos suoraan ns. "syvään päähän" hyppääminen jännittää, niin ehdottaisin liittymään vaikkapa aihetta sivuaviin Facebook-ryhmiin tai Discord-kanaviin. Siellä tapaa paljon samanhenkisiä ihmisiä, joilta saa tarvittaessa hyviä vinkkejä sekä vertaistukea.

”Silloin aina tietää, että nyt ollaan oikealla raiteella”

Miisan mukaan hänen parhaat esports-muistonsa liittyvät palautteeseen tai kiitoksiin hänen tekemästään työstä, josta on ollut hyötyä.

– Kun tyttölapsen pelaamista seuranneet vanhemmat laittavat sähköpostia kiittäen siitä, että vihdoin puututaan tähän seksistiseen huuteluun ja pelaava nuori kertoo saaneensa vihdoin rohkeutta olla peleissä oma itsensä. Silloin aina tietää, että nyt ollaan oikealla raiteella.

Tällä hetkellä Miisa tekee esports-juttuja harrastuksena. Täysipäiväisestä työstä hän ei haaveile, mutta toivoo koko kentän menevän ammattimaisempaan suuntaan seuraavien vuosien aikana.

– Hyvällä mallilla ollaan jo, mutta Suomessa skenen kasvua hieman hidastaa toiminnan epäammattimaisuus. Jos pelaajat ja organisaatiot eivät ota turnauksia vakavasti, miksi yhteistyökumppanitkaan ottaisivat?

– Uskon sen ammattimaisuuden puutteen vaikuttavan osaltaan myös siihen ilmapiiriin, joka Suomessa tiettyjen pelien saralla paikoin on. Tämä on ihan oikea ala ja meidän pitäisi yhdessä kehittää sitä muiden alas vetämisen sijaan.

Ingressi vaihdettu klo 14.05.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?