Pelivideoiden tekeminen kannatti – Tuomo, 28, on unelmatöissä Lontoossa ja kiertää maailmaa

Tuomo Väkevä löysi unelmiensa työpaikan Lontoosta. Töitä hän sai pelivideoiden avulla.

Tuomo Väkevä asuu nykyään Lontoossa, jossa hän tekee töitä multimediatuottajana.

Myllykoskella kasvanut ja Mikkelin kautta ulkomaille päätyneen Tuomo Väkevän viimeiseen vuoteen on mahtunut hienoja hetkiä. Tällä hetkellä hän asuu Lontoossa, jossa tuottaa työkseen audiovisuaalista sisältöä vedonlyöntiyhtiölle.

– Toimistolla käytännössä kaikki kutsuvat minua nimimerkilläni tuMba, koska Tuomo ei taivu kovin helposti ulkomaalaisten ääntämänä. Tarkkaa muistikuvaa nimimerkin synnystä ei ole, mutta se juontaa todella pitkälle, ehkä johonkin ala-asteen ja yläasteen välimaastoon, kertoo Tuomo Ilta-Sanomille.

Tuomon työkuvaan multimediatuottajana kuuluvat videotuotantojen suunnittelu ja toteutus ympäri maailmaa. Hän kuvaa ja äänittää haastatteluja, hoitaa jälkituotannon sekä rakentaa meemikuvia yrityksen sosiaaliseen median kanaviin.

Nykyiseen työhönsä Tuomo päätyi vanhan harrastuksen kautta. Hän oli tehnyt nuorempana Counter-Strike 1.6 -pelivideoita eli ”frägileffoja”, jossa hän koostaa yhteen parhaita pelisuorituksia.

Tuomon tekemä frägileffa hänen suosikkipelaajastaan GeT_RiGhTista:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Kipinä frägileffojen tekemiseen syntyi uudestaan loppuvuodesta 2014, kun hän alkoi pelata CS:n uusinta osaa Global Offensivea.

– Opiskelin tuolloin Mikkelin ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä, jossa suuntauduin audiovisuaaliselle alalle. Frägileffojen työstäminen oli lähinnä oman alan treenaamista. Päätin sitten perustaa oman YouTube-kanavan, joka toimi videoiden julkaisualustana.

Tuomon suosituimmat videot keräsivät yli 100 000 näyttökertaa. Tuomo kertoo twiitanneensa, että yksi hänen unelmistaan olisi joskus työskennellä esports-alalla. Videot ja twiitti huomattiin Lontoossa.

– Tästä käynnistyi muutaman kuukauden hakuruletti, jossa oli käsittääkseni mukana noin parikymmentä muuta ehdokasta. Paikka lopulta irtosi muutaman Skype-haastattelun ja yhden toimeksiannon perusteella, muistelee Tuomo työpaikkansa hakuprosessia.

CS kiinnostaa vielä 15 vuotta myöhemmin

CS:ään Tuomo tutustui vuonna 2003. Peliversio oli luonnollisesti 1.6. Hän pelasi noin viisi vuotta samalla porukalla, joka koostui pitkälti nuoruusajan kavereista.

– Ensimmäisten muistojen joukkoon tämä ei mene, mutta käytiin jollain mixillä kerran Nokialla pelaamassa. Silloin jännitys otti otteen nuoresta pojasta. Ensimmäisiltä laneilta ei jäänyt käteen ensimmäistäkään voittoa.

CS-ammattilaiseksi Tuomo ei koskaan tähdännyt. Hän myös epäilee, etteivät hänen taitonsa olisi riittäneet, vaikka hän olisi yrittänyt.

– 1.6:n aikana ammattilaisuus videopelaamisessa oli todella harvinaista. Joskus sitä toivoo, että olisi uudestaan teini-ikäinen ja voisi panostaa enemmän pelaamiseen kuin aikaisemmin.

CS:ää Tuomo on pelannut pitkään, mutta lisäksi hän seuraa turnauksia aktiivisesti. Pelin katsominen on mielenkiintoista, koska pelikartalla tapahtuu jatkuvalla syötöllä asioita.

– Vaikka peli on jo sinällään melko vanha, joukkueet tuntuvat keksivän jatkuvalla syötöllä uusia lähestymistapoja ja taktiikoita. Olen aina tykännyt pelin taktisesta osasta. Pro-pelaajilta vaaditaan myös jatkuvaa hyvää suorittamista, kun pelaajaa ei voi vaihtaa kesken ottelun tai turnauksen.

Tuomo on tänä vuonna ehtinyt matkaamaan jo Yhdysvaltoihin ja Puolaan. Loppuvuodelle kalenterissa riittää vielä useampi ulkomaanmatka.

Tuomon lempijoukkue on ruotsalainen Ninjas in Pyjamas, jota hän on fanittanut jo pitkään. Tuomo on tavannut joukkueen pelaajia ja taustahenkilöitä useaan otteeseen töiden puolesta.

– Jos joku suosikkipelaaja pitää nimetä, niin se on NiPin Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund. Viime aikoina hänen tekeminensä on ollut hieman heikompaa, mutta uskon hänen nousevan vielä top 20 -pelaajien joukkoon.

– Uusista nousevista nimistä on mainittava Team Liquidin Russel ”Twistzz” Van Dulken. Hän on ehdottomasti yksi parhaista pelaajista Pohjois-Amerikassa ja vasta 18-vuotias. Olen kertaalleen tavannut hänet töiden parissa ja vaikutti todella nöyrältä kaverilta. Hänen työmoraaliaan on myös kehuttu äärimmäisen kovaksi.

Suosikkijoukkueen pelaajien tapaaminen jäi mieleen

Tuomon parhaat muistot esportsiin liittyen ovat Youtube-kanavan kasvattaminen aikoinaan ja erilaiset työmatkat. Tähän mennessä työ on vienyt Yhdysvaltoihin, Puolaan, Tanskaan ja Ruotsiin, mutta uusia matkoja suunnitellaan jo.

– Vierailu NiPin bootcampilla Ruotsissa oli mahtava kokemus, kun pääsi ensimmäisen kerran tapaamaan oman suosikkijoukkueen pelaajia ja myös työstämään videoita heidän kanssaan. Turnaukset, jossa haastattelemme pelaajia, jäävät myös aina jollain tavalla hyviin muistoihin. Parhaina mainittakoon ELEAGUE Major Boston 2018 ja Puolassa äskettäin järjestetty IEM Katowice 2018.

Tuomo kertoo myös joulukuussa Tanskassa ESL Pro League -finaaleissa tapahtuneesta huvittavasta tilanteesta, johon liittyy suomalainen huippunimi Aleksi ”allu” Jalli. ESL:n turnauksissa joukkueet tulevat jokainen kerrallaan tunniksi pressitilaan, jossa median edustajat voivat kysyä pelaajia haastatteluun.

– Heidän ei siis ole pakko suostua pyyntöihin. Meidän haastattelija kävi kysymässä allua, joka istui penkillä täysin toimettomana. Allu totesi olevansa liian kiireinen tullakseen haastatteluun. Se tilanne jäi mieleen!

Esportsin parissa Tuomo ei ole asettanut itselleen henkilökohtaisia tavoitteita. Suomen CS-yhteisön hän toivoo kehittyvän, sillä viime aikoina tilanne on ollut päinvastainen. ENCE eSportsin paluu CS-kentille on Tuomon mielestä kuitenkin askel oikeaan suuntaan. Hän toivoo, että joukkue pystyy haastamaan maailman kärkinimiä tulevaisuudessa.

– On ollut hienoa huomata että esimerkiksi Hjallis Harkimon kaltainen liikemies on ymmärtänyt esportsin potentiaalin. Suomen CS-skene tarvitsee lajiymmärryksen lisäksi Harkimon kaltaisia liikemiehiä, jotta raha saadaan virtaamaan alalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?