Hittipeli PUBG mahtuu nyt puhelimeen – testasimme mobiiliversion, josta paljastui miellyttäviä uudistuksia - Esports - Ilta-Sanomat

Superhitti PUBG tuli puhelimeen Suomessakin – kokeilimme sitä saman tien ja yllätyimme iloisesti

Toimittajan ensimmäinen peli PUBGissa päättyi kolmanteen sijaan ja viiteen tappoon. Pelihahmolle löytyi muutama vaate ensimmäisen pelin päätteeksi.

Julkaistu: 21.3.2018 21:00

PlayerUnknown’s Battlegrounds on nyt pelattavissa myös iOS- ja Andoid-käyttöjärjestelmillä. Testasimme pelin uuden version.

Vuoden 2017 pelikomeetta oli battle royale -genreen kuuluva PUBG eli PlayerUnknown’s Battlegrounds. Peliä on myyty vuodessa yli 35 miljoonaa kappaletta.

Maaliskuussa 2017 pelin ensimmäinen early access -versio julkaistiin pc:lle. Koko versio julkaistiin pc:lle ja Xboxille joulukuussa 2017 ja tämän viikon tiistaina peli rantautui Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille Suomessakin. Peliä oli aiemmin testattu julkisesti Kanadassa.

Ilta-Sanomat testasi PUBGin iOS-versiota iPhone X:llä. PUBGin tuoreen mobiiliversion ikärajaksi on lätkäisty 17 vuotta, koska väkivalta ja veri ovat jatkuvasti esillä.

Testipelaaja on pelannut PUBGin tietokoneversiota reilut 200 tuntia vuoden aikana, joten peli on ennestään tuttu. Sen sijaan mobiilipelit ja erityisesti mobiiliräiskinnät ovat hieman vieraampia tuttavuuksia.

Mikä ihmeen PUBG?

PUBGissa sata pelaajaa hyppää lentokoneesta pelisaarelle tavoitteenaan selvitä viimeisenä hengissä. Pelaajaa auttavat selviytymisessä saarelta löytyvät aseet, ajoneuvot sekä tavarat, joilla voi muun muassa hankkia takaisin elämäpisteitä.

Peliä voi pelata yksin (solo), kaksin (duo) sekä kolmen tai hengen neljän joukkueina (squad). Kaikki pelit pelataan aina verkossa.

Asetukset parasta A-luokkaa

Pelin päävalikko on tuttu PUBGia kauemmin pelanneille, mutta ei eroa merkittävästi nykyisestä pc-versiosta. Pelaajan hahmo on ruudun keskellä ja vasemmasta yläkulmasta saa säädettyä peliasetukset eli pelaatko soloa, duoa vai squadia.

Tältä näyttää pelin pääruutu. Peliin pääsee sekunneissa vasemman yläkulman kautta.

Aloitusruudun oikealta puolelta löytyvät asetukset, tehtävävalikot, tilastot sekä tavaralistaus. Valikot ovat yksinkertaiset ja toimivat hyvin. Asetukset ovat erittäin monipuoliset. Käytännössä kaikkea aina grafiikoista pelivinkkeihin ja tähtäimen herkkyyteen voi säätää mielensä mukaan.

Yksi mobiiliversion uusista ominaisuuksista on päivittäiset tehtävät ja palkinnot, joista muistutetaan ahkerasti. Tehtäviä suorittamalla saa Battle points -pisteitä, laatikoita tai tavaraa. BP-pisteillä voi ostaa laatikoita, joista saa vaatteita pelihahmolle tai tehdä muutoksia pelihahmoon. Tällä hetkellä kirjautumalla peliin päivittäin pelaaja palkitaan pisteillä ja tavaroilla.

Osa pelin asetuksista. Säädettävää löytyy, joten jokainen pelaaja saa varmasti säädettyä itselleen sopivat säädöt, jos vain jaksaa keskittyä ja käyttää aikaa.

PUBGissa rahalla ei saa konkreettisia etuja kuten monissa muissa mobiilipeleissä. Toistaiseksi oikeaa rahaa ei voi käyttää ollenkaan pelivaatteiden ostamiseen tai mihinkään muuhun. Pc-versiossa oikealla rahalla voi avata laatikoita tai ostaa vaatteita suoraan Steamin kauppapaikasta, joten kyseisen ominaisuuden voidaan olettaa tulevan myös mobiiliversioon myöhemmin.

Pelikokemus on lähes täydellinen

IPhone X:llä PUBG suosittelee toiseksi korkeimpia grafiikoita, koska ultra HD -graafikat eivät ole vielä käytettävissä. Valitsemalla huonommat grafiikat peliin saa lisää ruudunpäivitysnopeutta eli fps:ää, joka tekee pelikokemuksesta sulavamman. Testikäytössä kuitenkin X antoi riittävästi tehoa pelin pelaamiseen korkeimmilla asetuksilla.

Pc-versiossa on kaksi karttaa: alusta asti mukana ollut Erangel sekä joulukuussa 1.0-version yhteydessä peliin lisätty Miramar. Xboxilla ja mobiililla on pelattavissa tällä hetkellä vain Erangel.

Tältä näyttää tavaroiden hallinta kesken pelin. Loottaamisen eli tavaroiden nostamisen voi automatisoida, jos niin tahtoo.

Mobiiliversion Erangel on ulkoisesti sama kuin tietokoneella, mutta yksi iso ero löytyy: Talot, joihin pääsee sisälle, ovat yksinkertaisempia suunnittelultaan, jotta liikkuminen olisi helpompaa.

PUBGin pc- ja Xbox-versioissa peliä voi pelata ensimmäisestä ja kolmannesta persoonasta. Mobiiliversiossa on toistaiseksi vain kolmannen persoonan pelitila, joka ei tuo samaa jännitystä kuin ensimmäinen persoona – ainakaan testaajalle.

Peli alkaa samalla tavalla kuin muillakin alustoilla, eli 100 pelaajaa odottaa ensin minuutin rajatulla alueella ennen pelin alkua. Lentokoneessa istuessa kartta näyttää lentoradan kokonaisuudessaan ja pelaaja voi klikkaamalla katsoa paljonko on matkaa tiettyyn pisteeseen. Molemmat hyödylliset ominaisuudet ovat mobiiliversion yksinoikeuksia, ainakin toistaiseksi.

Peliäänet ja grafiikat ovat niin hyvät, kuin mobiilipeliltä voi odottaa. Toisten pelaajien äänet kuulee helposti ja pelaajat huomaa kauaskin, jos vain keskittyy tarkasti.

Aloituspaikaksi valittu Rozhok osoittautui hyväksi valinnaksi. Peli päättyi lopulta Schoolin kerrostalojen viereen.

Koneesta hyppääminen tapahtuu tiettyä nappia painamalla ja liitäminen haluttuun kohteeseen on helppoa. Maahan päästyä alkaa selviytyminen, eli tavaroiden ja erityisesti aseiden haaliminen eli loottaaminen.

Loottaaminen on tehty helpoksi, jos niin haluaa. Pelaajan tarvitsee vain kävellä tavaroiden päälle ja peli valitsee tarjolla olevista tarvikkeista tärkeimmät ja sopivimmat automaattisesti. Toiminnon voi kytkeä pois päältä halutessaan. Ylimääräiset tavarat voi heittää pois repusta manuaalisesti tavaranhallinnan kautta.

Myös liikkuminen pelimaailmassa toimii erinomaisesti. Muurien yli pääsee kiipeämään helposti ja ovien avaamisen oppii helposti. Kaiken kaikkiaan kontrollit ovat erinomaiset kosketusnäytön huomioon ottaen. Ohjaimia peli ei toistaiseksi tue.

Kosketusnäytöllä ampuminen on hieman outoa, jos ei ole tottunut pelaamaan mobiiliräiskintöjä. Ampuminen vaatii erityisesti sorminäppäryyttä, sillä aseiden rekyyli tekee samaan kohtaan ampumisesta haastavaa. Ensimmäisessä pelissä testaaja sai kaikesta huolimatta viisi tappoa.

Ensimmäinen peli päättyi lopulta viiteen tappoon ja kolmanteen sijaan, kun turha hätäily maksoi voiton eli kana-aterian.

Myöhemmin Redditiä selatessa paljastui pettymys: Ensimmäisessä pelissä kaikki vastustajat ovat botteja eli tietokoneen ohjaamia hahmoja. Kolmas sija, joka oli tuntunut mobiilinoviisille uskomattoman hyvältä suoritukselta, muuttui nopeasti pettymykseksi. Mitä korkeammalle tasolle pelaaja etenee pelin omassa taitoluokituksessa, sitä vähemmän botteja tulee vastaan.

Lopputuomio: Hyvä peli, mutta...

Peli alkoi Pasilan aseman kohdalla junassa 4g-yhteydellä ja päättyi kotisohvalle noin puoli tuntia myöhemmin puhelimen yhdistäessä wifiin. Peli ei pätkinyt missään kohtaa heikon fps:n tai huonon yhteyden takia. Peli on optimoitu uskomattoman hyvin.

Puolen tunnin pelikokemus, joka sisälsi junamatkan lisäksi lyhyen istuskelun bussissa sekä kävelyn pysäkiltä kotiin, vei 21 prosenttia akkua näytön ollessa 75 prosentin kirkkaudella. Peli syö vähemmän akkua laskemalla näytön kirkkautta sekä grafiikoita.

Ensimmäinen yritys PUBGin mobiiliversiossa päättyi kolmanteen sijaan.

PUBGin pc- ja Xbox-versioissa peliä voi pelata ensimmäisestä ja kolmannesta persoonasta. Mobiiliversiossa on toistaiseksi vain kolmannen persoonan pelitila. Tämä on testaajan kohdalla suurin ongelma sen lisäksi, että toinen kartta Miramar ei ole vielä pelattavissa.

FPP (ensimmäinen persoona) on pelitilana paljon jännittävämpi ja vaatii enemmän taitoa, kun vastustajapelaajien löytäminen maastosta on vaikeampaa. Miramar, joka ei ole karttana testaajan suosikki, tuo kaivattua vaihtelua.

Kaiken kaikkiaan PUBG on erittäin vakuuttava mobiilipeli, joka tuo varmasti lisäviihdettä pidemmille matkoille kunhan yhteydet ovat kunnossa.

Muokattu 22.3. klo 12.30: Tarkennettu ampumista ja rekyyliä koskevaa kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?