Esports

Aleksi Jalli avautuu vihdoin potkuistaan – ”Tuli aika toivoton olo, että miksi tämän pitää olla tämmöistä”

Julkaistu:

CS:GO
Aleksi ”allu” Jalli muistelee Ilta-Sanomien haastattelussa viime vuonna saamiaan potkuja huippujoukkueesta ja raskasta loppuvuotta.
Viime viikolla vahvistui Suomen tunnetuimman ja menestyneimmän Counter-Strike-pelaajan Aleksi ”allu” Jallin paluu Suomeen, kun hänen ilmoitettiin tehneen kahden vuoden sopimuksen ENCE eSportsin kanssa. Jalli rakentaa ENCEn uuden CS-joukkueen, jonka kokoonpanoa ei ole vielä paljastettu.

Jalli on Suomen tunnetuin ja menestynein CS-pelaaja. Vuonna 2015 hän edusti ruotsalaista Ninjas in Pyjamas -joukkuetta (NiP), joka nappasi vuoden aikana muun muassa Major-hopeaa. Jalli listattiin silloin vuoden 19. parhaaksi pelaajaksi HLTV:ssä.

NiPistä Jalli palasi Suomeen kahdeksaksi kuukaudeksi ennen kuin siirtyi elokuussa 2016 eurooppalaiseen huipputiimiin FaZe Claniin. Jalli ehti edustaa FaZea vuoden, kunnes sai yllättäen potkut.

Potkut tulivat heikosti menneen Majorin päätteeksi, sillä FaZe lähti turnaukseen voittajasuosikkien joukossa. Pelit päättyivät kuitenkin ensimmäisten joukossa. Tulos oli yksi CS-historian yllättävimmistä kautta aikojen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Asioita ei oikein osattu ratkaista aikuis- tai ammattimaisesti”

Aleksi puhui ENCEn ja Pelicansin tiedotustilaisuuden jälkeen ensimmäistä kertaa julkisesti FaZe-vuoden ongelmista ja potkuistaan Ilta-Sanomille.

FaZe oli huhti-heinäkuun ajan maailmanlistan kärkikolmikossa. Samaan aikaan joukkueen ilmapiiri oli tulenarka, sillä osa pelaajista ei tullut toimeen keskenään.

– Meillä oli jo pidemmän aikaa ollut joukkueen sisällä kitkaa eri henkilöiden kanssa. Se vaikutti tosi pahasti meidän harjoittelumääriin, ja niitä asioita ei oikein osattu ratkaista aikuis- tai ammattimaisesti, muistelee Aleksi.

Heinäkuussa 2017 pelattua pelin ykkösturnausta Majoria ennen ja erityisesti sen aikana koko joukkue tiesi, että nyt on pakko tehdä jotain.

– Joukkueen sisällä päädyttiin siihen, että minut ja Fabien ”kioShiMa” Fiey poistetaan joukkueesta. Se oli heidän päätöksensä, ja nythän heillä on mennyt ihan hyvin, niin se on ollut varmasti ihan toimiva ratkaisu. Ken tietää, miten olisi voinut käydä toisinpäin.

Aleksi sanoo suoraan olevansa pettynyt siihen, miten hommat päättyivät FaZen kanssa. Hän ei kuitenkaan kanna kaunaa ketään pelaajaa kohtaan. Vuoden aikana hän saavutti paljon ja oppi uusia asioita.

– Varmasti tärkein oppi oli, että mitään ei kannata ottaa itsestäänselvyytenä. Se olisi varmaan se, mitä jäi käteen hienojen kokemusten, kovien turnaustulosten ja hyvien muistojen lisäksi. Myöskin opin tulemaan paremmin erilaisten ihmisten kanssa toimeen.

Aleksin FaZe-vuoden kohokohdat olivat StarLadder i-League StarSeries Season 3 -turnauksen voitto huhtikuussa 2017 sekä maalis-kesäkuussa saavutetut toiset sijat IEM: Katowice-, IEM: Sydney- ja ECS Season 3 -turnauksista.

Jallin ja Fieyn tilalle kiinnitetyt Ladislav ”GuardiaN” Kovács ja Olof ”olofmeister” Kajbjer ovat vahvistaneet FaZen asemaa kärkitiimien joukossa. FaZe on tällä hetkellä maailmanlistan ykkönen.

”Olisi vaan kiva, jos pystyttäisi pelaamaan”

FaZesta Aleksin matka jatkui OpTic Gamingiin. Mukana oli useita huippupelaajia, joten joukkueelta odotettiin myös huipputuloksia nopealla aikataululla.

Vuoden vaihteessa yhdessä pelaamisen lopettanut OpTic ei saavuttanut kuitenkaan odotettua läpimurtoa muutamassa kuukaudessa. Aleksin mielestä joukkue pärjäsi jälkikäteen ajateltuna ihan hyvin, kun otetaan huomioon, että tiimin pelaajat eivät olleet koskaan aikaisemmin pelanneet yhdessä.

– Lähettiin heti Jenkkeihin, pelattiin siellä pari viikkoa, tultiin takaisin Eurooppaan ja mentiin kolmen turnauksen reissulle kolmeksi viikoksi, sieltä taas viikoksi himaan ja uuteen turnaukseen, pariksi päiväksi himaan ja taas turnaukseen, muistelee Jalli joukkueen äärimmäisen kiireistä loppuvuotta.

– Näihin olosuhteisiin nähden pärjättiin tosi hyvin. Voishan sitä argumentoida, että sillä joukkueella olisi ollut ehkä vähän isommat rahkeet, mutta sitten taas toisaalta edes ehkä ei.

Aivan kuten FaZella, niin myös OpTicin pelaajilla menivät sukset ristiin. Tilannetta koetettiin ratkoa, mutta lopulta asioiden korjaaminen samalla kokoonpanolla osoittautui mahdottomaksi.

– Siinä se jatkuva matkustaminen ja suuret stressitilat johtivat siihen, että tietyillä pelaajilla tuli ongelmia keskenään. Siellä oli vähän liikaa sellaista turhaa sormella osoittelua, mikä toi joukkuetta alas. Ei oltu enää jossain vaiheessa joukkue, vaan yksilöpelaajia, mikä on tietenkin ikävä homma, kun kyseessä on joukkuepeli.

– Kyllä siinä tuli jossain vaiheessa aika toivoton olo, että miksi tämän pitää olla tämmöistä. Että olisi vaan kiva, jos pystyttäisi pelaamaan. Sille nyt ei voi enää mitään.

Helmikuussa 2018 OpTic julkisti uuden kokoonpanon, johon ei kuulunut Aleksi tai kukaan hänen joukkuetoveristaan. Aleksi kertoo, että hänelle kuitenkin tarjottiin mahdollisuutta muuttaa Yhdysvaltoihin ja jatkaa OpTicin kanssa.

Hän kuitenkin hylkäsi tarjouksen, sillä kokoonpanosta tai jatkavista pelaajista ei ollut varmuutta. Viimeinen niitti oli joukkuetoveri Emil ”Magisk” Reifin siirto Astralikseen.

– Se Jenkkeihin muutto oli sellainen uhraus, mitä en ollut valmis tekemään tässä elämäntilanteessa. Jos kaikki olisi ollut ihan selkeää, niin sitten voisi olla ihan erilainen tilanne.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt