Suomen huiput neuvovat – näin aukeaa tie peliammattilaiseksi: Harkitse välivuotta, etsi sponsori...

Overwatch-liigassa kilpailevat suomalaispelaajat jakavat vinkkinsä, joilla ura ammattilaispelaajaksi nopeutuu.

Joona ”Fragi” Laine sanoo välivuoden olevan hyvä tilaisuus kokeilla siipiä ammattilaisena – mutta ainoastaan, jos taustalla on hyvät lähtökohdat.

20.3.2018 16:00

Tammikuussa Los Angelesissa alkaneessa Overwatch Leaguessa kilpailee tällä hetkellä seitsemän suomalaispelaajaa.

Ensimmäisestä päivästä lähtien suomalaisnimistä mukana ovat olleet Timo ”Taimou” Kettunen, Aleksi ”Zuppeh” Kuntsi, Joona ”Fragi” Laine, Jonas ”Shaz” Suovaara, Benjamin ”BigGoose” Isohanni ja Jiri ”LiNkzr” Masalin. Uusin nimi on Joonas ”Zappis” Alakurtti, josta tuli helmikuussa Kuntsin joukkuetoveri Florida Mayhemissa.

Ilta-Sanomat kysyi Isohannilta, Suovaaralta, Kuntsilta sekä Laineelta, mitä neuvoja he antaisivat ammattilaiseksi pyrkiville pelaajille.

”Ei ammattilaiseksi pääse, jos vain pelaa kotona muuten vaan”

Philadelphia Fusionin tankkipelaaja Joona Laine pelasi itse nuorempana ihan huvin vuoksi, mutta myöhemmin hän alkoi pelata selkeä tavoite silmissään.

– Pitää tosi keskittyneesti harjoitella ja tähdätä siihen. Ei ammattilaiseksi pääse, jos vain pelaa kotona muuten vaan.

Yksinpeleissä huipulle pääseminen on usein vain itsestä kiinni. Tiimipeleissä tärkeintä on verkostoitua, jotta pääsee pelaamaan eri ihmisten kanssa.

– Hyvä tiimi kasaan ja paljon treenaamista yhdessä. Siitä se lähtee.

Joona ei näe tarpeelliseksi jättää kouluja kesken pelaamisen vuoksi, mutta pitää esimerkiksi välivuotta hyvänä ideana, jos lähtökohdat ovat hyvät.

– Lukion tai ammattikoulun jälkeen on jo vähän vapaampaa, niin silloin on ehkä vähän helpompaa ottaa välivuotta. Jos vaikuttaa siltä, että on mahdollista saada sponsoria tai muuta, niin sitten kannattaa katsoa lähtisivätkö siivet lepattamaan.

”Se tapahtuu, jos tapahtuu”

Florida Mayhem -joukkueessa pelaava Aleksi Kuntsi päätyi omien sanojen mukaan ammattilaiseksi sattumalta. Hän ei tähdännyt varsinaisesti ammattilaispelaajaksi.

– Se on toistaiseksi vielä harvinaista. Se tapahtuu, jos tapahtuu. Jos oikeasti haluaa tähdätä ammattilaiseksi, niin sitten pitää upottaa paljon aikaa ja miettiä miten haluaa parantaa itseään.

Jonas Suovaara (vasen reuna) ja Benjamin Isohanni edustavat LA Gladiators -joukkuetta. Aleksi Kuntsi (keltaisessa paidassa) edustaa Florida Mayhemia.

Aleksin mukaan ammattilaisten pitää osata uudistua ja sopeutua eri tilanteisiin, ”eikä vaan jäädä vanhoihin kuvioihin kiinni”. Tiimiympäristöön hakeutuminen mahdollisimman nopeasti auttaa kehityksessä: Suurin osa taidoista, kuten kommunikointi ja tiimi pelaaminen, tulee luonnostaan joukkueessa pelatessa.

Toimeen tuleminen hyvin erilaisten ihmisten kanssa on myös elintärkeää. Aleksin mielestä koulunkäynti ei ole este ammattilaisuralle.

– Jos miettii oikeasti viisaasti, niin ei kannata jättää koulua väliin sen takia, että on unelma. Se nyt vaan on elämää, että unelmat eivät aina toteudu. Ammattilaiseksi pääseminen on todella harvinaista.

Itseluottamuksella pääsee pitkälle

Los Angeles Gladiators -joukkueen Benjamin Isohannin ykkösvinkki huipulle pääsemiseksi on runsas ajankäyttö peliin.

– Jos oikeasti haluaa ammattilaiseksi, pelaa tosi paljon ja mieti, että teetkö oikeasti kaiken täysillä ja mitä sillä ajalla voi tehdä.

Joukkuetoveri Jonas Suovaaran mukaan motivaatio on kaiken A ja O.

– Se on aika vaikeaa löytää motivaatiota, jotta jaksaa pelata paljon ja harjoitella niin kovaa kuin pystyy. Välillä pitää muistuttaa itseään, että haluaa olla paras, että haluaa menestyä ja voittaa.

Isohanni vielä lisää, että on hyvä muistaa pitää harjoittelun ohella hauskaa. On tärkeää pitää itse pelistä, koska silloin jaksaa myös pelata enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?