Aleksi, 22, on yksi LA:n megaliigan pelaajista – ”Yhden päivän varoitusajalla Ruotsiin ja siitä Amerikkaan”

Aleksi Kuntsi on yksi kuudesta suomalaisesta, joka kilpailee tänä vuonna Los Angelesissa pelattavassa Overwatch-megaliigassa.

Aleksi Kuntsin ja Florida Mayhemin kausi ei ole alkanut parhaalla mahdollisella tavalla.

21.2.2018 20:45

22-vuotias Aleksi Kuntsi on yksi useasta Overwatch Leaguen (OWL) perässä Yhdysvaltoihin muuttaneesta suomalaispelaajasta. Hän pelaa Overwatchissa support-roolia Florida Mayhem -nimiselle joukkueelle.

Aleksi on pelannut aikaisemmin pelannut nimimerkillä Zuppehw, mutta loppuvuodesta 2017 hän luopui lopun w:stä. Nykyisin nimimerkki on siis Zuppeh.

– Se ei oikeastaan meinaa mitään. Se oli vaan nimimerkki, jonka keksin aikakausia sitten ja se on vaa jääny. Se on uniikki, näyttää ja kuulostaa kivalta, niin miksei, avaa Aleksi nimimerkkinsä taustoja Ilta-Sanomille.

Aikaisemmin urallaan Aleksi on pelannut suomalaisessa Team Gigantissa sekä pääosin ruotsalaisessa Misfitsissä, josta tuli myöhemmin Florida Mayhem. Misfitsin toimitusjohtaja Ben Spoont omistaa Mayhemin liigapaikan.

Aleksin muutto Yhdysvaltoihin sujui ongelmitta. Lähipiiri ei aina ole kuitenkaan ymmärtänyt, että mitä käytännössä tarkoittaa videopelien pelaaminen toisessa maassa.

– Kun mä alotin tän koko videopelijutun, niin yhden päivän varoitusajalla lähin Ruotsiin ja sit sieltä Amerikkaan pelaamaan turnausta. [Perheellä] ei ollut mitään käsitystä, äiti luuli et terroristit koittaa napata mut tai jotain vastaavaa. Kyl nyt ne vähän ymmärtää, et siellä pelataan pelejä, joilla voi oikeesti tienata elantonsa. Ylpeitä ollaan ja kannatetaan.

Aleksi kommunikoi lähipiirinsä kanssa Skypen välityksellä. Perheen nuorimman pojan lähtö Yhdysvaltoihin lähtö ei ole ollut ylitsepääsemättömän kova paikka, mutta on herättänyt paljon tunteita. Vanhemmat eivät kuitenkaan seuraa pelejä.

– Kyl ne on tullu siihen päätökseen et [Overwatch] on liian monimutkainen, ihan turha opetella.

Kuntsi uskoo, että Mayhem voi vielä nousta mukaan voittotaisteluun.

”Se oli vähän sisäinen vitsi siinä kohtaa”

Mayhemin koko joukkue sekä valmentaja asuvat samassa talossa Los Angelesissa, jossa liiga pelataan vuoden 2018 aikana. Talossa jokaisella pelaajalla on oma huone.

– Asunto on aika massiivinen, et se on melkein niin kuin ois oma kämppä. Jos vertaa siihen mitä mulla oli kun asuin Suomessa yksin, niin mun kämppä on kolme kertaa isompi.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki Overwatch Leaguen joukkueet ajavat aamuisin Blizzardin studiolle treenaamaan. Mayhem-pelaajat heräävät noin 10.30 ja harjoittelevat studiolla kuusi tuntia. Pelien välissä on lounas- ja hengähdystauot.

– Välillä ei pelata, vaan katotaan vanhoja scrimejä [harjoitusotteluita] ja koitetaan oppia niistä. Katotaan mitä vastustaja tekee oikein, mitä me tehdään oikein, mitä vastustaja tekee väärin ja mitä me tehdään väärin, kertoo Aleksi joukkueen harjoittelusta.

Florida Mayhem oli pitkään liigan ainoa joukkue, jolla ei ollut alusta asti varapelaajia. Aleksin mukaan valmentaja olisi todennäköisesti joutunut pelaamaan, mikäli jotain olisi sattunut ensimmäisten viikkojen aikana.

– Se oli vähän sisäinen vitsi siinä kohtaa, et ei tee mitään vaarallista kun ei oo varapelaajia, hän naureskelee.

Florida Mayhem voitti ensimmäisen vaiheen aikana vain yhden ottelun. Toinen vaihe alkaa Suomen aikaa ensi yönä.

Kokoonpanoon liittyi helmikuun alussa Aleksin entinen joukkuetoveri Gigantti-ajoilta, Joonas ”Zappis” Alakurtti, joka vahvistaa joukkuetta toisen liigavaiheen alkaessa.

– Mukavaahan se on aina saada vanha naama samaan joukkueeseen. Pääsee puhumaan vähän Suomeakin ettei kokonaan unohdu!

Pääosa Mayhem-pelaajista on ruotsalaisia, joten leikkimielistä Suomi-Ruotsi-vääntöä riittää joukkueen sisällä.

– Koitetaan pärjätä Suomen puolesta, mut [ruotsalaisia] tahtoo olla enemmän, niin jotenkin tuntuu, et ollaan häviöllä aika useasti. Mut vaikka ollaan “Suomi-Ruotsi”, niin hyvin me tullaan toimeen ja heitetään välillä yhdessä läppää Ruotsista, naureskelee Aleksi joukkueen ilmapiiriä.

”Ei mennyt ihan niin kuin strömsössä”

Entinen Misfits-joukkue pääsi ensimmäistä kertaa oikeasti näyttämään taitonsa viime syksyn Overwatch Contenders -finaalissa, jossa he sijoittuivat toiseksi häviten Team Gigantille.

Samalla kokoonpanolla Overwatch Leaguessa pelaava joukkue on aloittanut liigan kuitenkin heikosti: Kymmenestä pelistä vain yksi on päättynyt Mayhemin voittoon.

– Ihan hyvät fiilikset kaudesta. Ei se maailmanloppu ole, vaikka eka stage ei mennyt ihan niin kuin strömsössä. Heikkoudeksi sanoisin harjoiteltujen rutiinien tuomisen lavalle, summaa Aleksi liigan ensimmäisen vaiheen.

Aleksi uskoo, että Mayhem voi vielä nousta pohjalta huipulle ja kauden päättäviin pudotuspeleihin.

– Kaikki joukkueet ovat yllättävän lähellä toisiaan, ja melkein mitä vain voi vielä tapahtua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?