”Pääkoppa kuntoon ja sitten vasta servulle” – Taneli Veikkola laukoo suorat sanat Suomen CS-yhteisön ongelmista

Entinen Counter-Strike-ammattilainen Taneli Veikkola moittii suomalaispelaajien asennetta. Ilta-Sanomien haastattelussa hän muistelee myös uraansa ja kertoo tulevaisuuden tavoitteistaan.

Taneli ”disturbed” Veikkola on entinen Counter-Strike-ammattilainen sekä nykyisin HAVU Gamingin osakas.

Taneli Veikkola on yksi Suomen tunnetuimmista Counter-Strike: Global Offensive -pelaajista. Hänet muistetaan erityisesti keväällä 2015 ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Major-turnauksessa kisanneen 3DMAXin kokoonpanosta.

Counter-Strikeen Taneli tutustui 2002–2003 välillä, kun hän oli kyläilemässä kaverillaan, jonka isoveli pelasi legendaarista CS 1.6 -versiota.

– Se näytti tosi siistiltä ja hauskalta, vaikkei sitä annettukaan vielä pelata silloin. Pitkän ja vaivalloisen suostuttelun jälkeen sain tietokoneen ja siihen Half-Lifen sekä Counter-Striken.

Taneli kertoo, että CS oli koukuttava peli alkuun sen takia, että muut pelaajat olivat parempia.

– Aina kun sain päähän joltain paremmalta, niin sisuunnuin ja pelasin vain enemmän ja enemmän. Määrätietoisella harjoittelulla saa ihmeitä aikaan, varsinkin kun vihaa häviämistä ja tekee mitä vain voiton eteen.

Nimimerkillä ”disturbed” pelannut Taneli paljastaa, että nimimerkki ei ole yllättäen viittaus amerikkalaiseen heviyhtyeeseen Disturbediin.

– En edes juniorina tiennyt kyseistä yhtyettä. Nimimerkin takana on perinteinen suomi-englanti-suomi-sanakirja, josta avattiin sokkona sivu ja vietiin sormi tulevan nimimerkin päälle.

Taneli uskoo, että vuonna 2019 suomalaisjoukkue kilpailee Major-turnauksessa.

Uran yksi ensimmäisistä CS-muistoista on vuodelta 2009, jolloin Taneli osallistui Assembly Winter 2009 -tapahtumaan PINGU-joukkueen kanssa. Silloin pelattiin Counter-Strike: Sourcea.

– Ekassa matsissa tuli vastaan muistaakseni TLR, jossa pelasi Sami ”SAMITSKY” Kuivala, Olli ”kononen” Salmi ja kumppanit. TLR lähti ennakkosuosikkina Assemblyille ja voittikin koko turnauksen, ja meidän eka peli oli juurikin heitä vastaan. Peli päättyi lopulta heidän 16–14-voittoonsa, mutta pääsimme kyllä aika kovasti panemaan kampoihin.

Vuotta myöhemmin Tanelia pidettiin jo superlupauksena Suomen CS-piireissä. Kesän 2010 päätteeksi hän liittyi Suomen ykkösjoukkueeseen CKRAS Gamingiin. Portti aukesi, kun CKRAS hävisi yllättäen elokuun alussa pelatussa Assembly-finaalissa altavastaaja eXelonille.

– Liityin [CKRAS-]herrojen seuraan tapahtuman jälkimainingeissa istumaan iltaa Ville ”CISU” Leppälän luokse ja siellä keskustelun päätteeksi ilmeni, että Olli-Matti ”delonge” Vehkala tullaan vaihtamaan ja he kysyivät minua tiimiin. En tietenkään enempää epäröinyt asiaa, vaan hyvästelin silloisen jengini Table for Fiven ja hyppäsin CKRASiin pelaamaan.

Taneli uskoo, että hänen suorituksensa alkukesällä 2010 järjestetyssä Solid Mojo -tapahtumassa ja Assemblyilla vakuuttivat CKRAS-pelaajat antamaan nuorelle lupaukselle tilaisuuden.

– Tietysti voi olla, että miehinen karismani puri myös niin hyvin, Taneli murjaisee.

CKRAS oli yksi CS:Sourcen koko Euroopan ykkösnimistä 2010–2012. Taneli saavutti joukkueen kanssa muun muassa 30P LAN -turnausvoiton Ruotsissa vuonna 2011.

”Silloin ei saaneet pelaajat palkkaa, jollei ollut top10-joukkue”

Counter-Strike: Global Offensiven ilmestyessä vuonna 2012 Taneli vaihtoi muiden tavoin pelisarjan uusimpaan osaan. Menestystä tuli Suomessa, mutta kansainvälisillä kentillä pelit eivät sujuneet odotetusti ennen vuotta 2015.

3DMAX-joukkueen kanssa alkuvuodesta 2015 saavutettu Major-turnauspaikka on Suomen CS-historian kovimpia saavutuksia. Kevään päätteeksi Taneli päätti jättää pelikentät taakseen. Kyseistä päätöstä hän katuu jossain määrin.

– Esports lähti suurin piirtein heti sen jälkeen hurjaan nousuun, jota totta kai vähän harmittelin, mutta päätös oli kuitenkin tehty. Silloin eivät pelaajat saaneet palkkaa, jollei ollut top10-joukkue ja me olimme 3DMAXilla/ENCORElla siinä top15–20-sakissa.

Taneli pelaamassa Assemblyilla helmikuussa 2015.

Taneli oli lopulta pois pelikentiltä vajaat puolitoista vuotta ennen paluutaan uudistuneen ENCOREn kanssa. Paluu ei kestänyt kuitenkaan pitkään. Vuoden 2017 toukokuussa Taneli jätti taas pelikentät taakseen, kun hän siirtyi sivuun HAVU Gamingin pelikokoonpanosta.

Nykyisin hän vaikuttaa HAVUn taustavoimissa. Hän on ollut organisaation osakas alusta asti.

– Tosi vaikeaa eritellä tiettyä juttua, mikä olisi CS-uran kohokohta, mutta toki ainoana Suomi-jenginä Majoreille pääsy oli aika kova juttu. Silloisessa 3DMAXissa oli kovasti potentiaalia, joka toki hieman suli Aleksi ”allu” Jallin lähdettyä NiPin kutsuessa, muistelee Taneli uransa kohokohtaa.

– Jossitteluahan tuo on, mutta uskoisin, että sillä jengillä oltaisiin jatkettu kyllä seuraavistakin Major-karsinnoista eteenpäin.

24-vuotias Someron kasvatti on sitä mieltä, että hän ei pystyisi auttamaan nuorempaa itseään merkittävästi paremmaksi pelaajaksi.

– Harjoittelumääräni olivat suhteellisen kovat junnuna, ja vielä vähän vanhempanakin jaksoi pitää tuntimäärät korkealla. Laatuun olisi toki voinut panostaa esimerkiksi etsimällä omia virheitä sekä arvioimalla muiden joukkueiden pelityylejä.

”Pääkoppa kuntoon ja sitten vasta servulle”

Taneli on monesti kertonut suoraan ajatuksiaan Suomen CS-yhteisön tilanteesta ja ongelmista. Suomalaispelaajissa hän näkee tällä hetkellä yhden selkeän puutteen.

– Mun mielestä itseluottamus on todella heikossa hapessa, ja jengeistä ei löydy sellaista ”ratkaisijaa”, joka voisi yksinään lähteä hoitelemaan isompia jengejä. Me tarvitaan niitä jätkiä, jotka ottais sen asenteen ja roolin. Isolla itseluottamuksella kun lähtee, niin onnistumisprosentti kasvaa moninkertaiseksi.

– Kysykääpä Aleksilta tai Miikka ”suNny” Kempiltä, lähtevätkö he valmiiksi masentuneina pelaamaan matseja. Pääkoppa kuntoon ja sitten vasta servulle. Muuten me mennään tätä samaa rataa, joka päättyy aina lohkoihin.

Major-turnaukset ovat CS:GO:n suurimpia ja arvostetuimpia turnauksia. 3DMAX on edelleen ainoa suomalaisjoukkue, joka on päässyt himoittuun turnaukseen pelaamaan. Taneli uskoo, että vuoden 2019 aikana nähdään seuraavan kerran suomalaisjoukkue kilpailemassa parhaiden kanssa Majorissa.

– Meiltä löytyy pakosti muutama kaveri, jotka pelkällä päättäväisyydellä runnovat itsensä sinne. Meillä on myös niitä junioreja, jotka osaavat pelata, mutta pää ei oo messissä.

Taneli toivoo, että suomalaiset CS-pelaajat ottavat itseään niskasta kiinni ja nostavat Suomen takaisin huipulle.

HAVUn osakas ja taustalla häärivä Taneli tekee tällä muita töitä elantonsa eteen. Tulevaisuudessa tavoite on tehdä töitä esportsin parissa täysipäiväisesti.

– Prioriteettina toki HAVUn kanssa viemällä asioita eteenpäin, mutta olen avoin kaikille muillekin ehdotuksille.

Seuraavalle viidelle vuodelle hän on asettanut kovat tavoitteet itselleen, mutta myös HAVUlle.

– Haluan vakiinnuttaa HAVUn paikan Suomen ykkösjenginä ja sellaisena brändinä, joka tunnistetaan Suomessa että ulkomailla. Suuret ja pienet suomalaiset brändit nyt vaan messiin, sillä nyt alkaa olla vikat hetket. Ootte jo myöhässä!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?