Burnout ja viina olivat pilata Timo ”Taimou” Kettusen uran: ”Ei kukaan pysy täysijärkisenä, jos pelaa 12 tuntia 7 kertaa viikossa!” - Esports - Ilta-Sanomat

Burnout ja viina olivat pilata Timon uran: ”Ei kukaan pysy täysijärkisenä, jos pelaa 12 tuntia 7 kertaa viikossa!”

Timo Kettunen on yksi Suomen menestyneimmistä ammattilaispelaajista maailmalla. Kesällä 2017 ura oli kuitenkin päättyä burnoutiin.

Timo Kettunen pelaa ammatikseen Overwatchia Dallas Fuel -joukkueessa.­

15.2.2018 12:01

24-vuotias Timo ”Taimou” Kettunen pelaa ammatikseen Overwatch-tietokonepeliä. Tällä hetkellä hän asuu Los Angelesissa yhdessä joukkueensa Dallas Fuelin kanssa.

Ilta-Sanomat istui alas Timon kanssa päivää ennen Overwatch League -liigan alkua Los Angelesissa. Timo puhuu avoimesti kesällä 2017 kokemastaan burnoutista. Nyt hän tuntee olonsa hyväksi.

– Pitkä vuosi takana, tai no kaksi, välillä on ollut actionia ja välillä vähän hiljaisempaa. Korea oli sellainen kahdeksan kuukauden hotellireissu, jonka aikana pelattiin kolme turnausta putkeen, kertaa Timo mennyttä kahta vuotta.

Timo kertoo ylpeänä, että hänen joukkueensa – joka kilpaili silloin nimellä Team EnVyUs – oli ensimmäinen ei-korealainen joukkue koko maailmassa, joka voitti maassa ison peliturnauksen.

– Sitä seurasi tosi vaikeat ajat joukkueen kanssa, minkä lisäksi tuli vielä painetta joukkueen ulkopuolelta. Oltiin Koreassa jumissa hetki ja tapeltiin viisumien kanssa... Nyt ollaan kuitenkin saatu kaikki meistä riippumattomat asiat kuntoon, niin voi vain keskittyä pelaamiseen.

Dallas Fuel kilpailee tällä hetkellä Overwatch Leaguessa, joka pelataan tammi-heinäkuun välisenä aikana Los Angelesissa.

Kettusen joukkue on Dallas Fuel. Kausi ei ole alkanut odotetusti: Ennakkosuosikkeihin lukeutunut joukkue on voittanut vasta yhden ottelun.­

”Siellä makasin keskellä peltoa”

Timo tuli hoitamaan burnoutiaan Suomeen. Hän lomaili kesällä 2017 reilun kuukauden Kajaanissa.

– Vietin sen ajan faijan luona. Siellä makasin keskellä peltoa auringossa ja nautin lapsuudenmaisemista. Perheen kanssa tuli vietettyä paljon aikaa, muistelee Timo kesälomaansa.

Burnoutin seurauksena Timon alkoholinkulutus lisääntyi ja lähti lopulta täysin lapasesta. Timo kertoo päätyneensä juomaan, koska ”välillä piti saada pää sekaisin, että jaksaa taas”.

– Ei se mikään hyvä juttu ollut, mutta hetken helpotus auttamaan pahimman läpi. Loppua kohden se vain pahensi kuitenkin asioita, kierre jatkui ja paheni. Itse katkaisin sen kierteen kuitenkin aika aikaisin, mutta jos se olisi pahemmaksi mennyt, niin en tiedä olisinko tässä edes pelaamassa.

Timolla on äärimmäisen kova voittamisen nälkä. Hänen joukkueellaan ei peli kulkenut erityisen hyvin juuri ennen burnoutia, mikä vaikutti osittain tilanteeseen.

– Joskus kun mikään ei toimi ja kaikki menee päin helvettiä, niin sitä tuntee että ajaa itsensä sellaiseen kulmaan, että kaikki tuntuu toivottomalta. Sellaisia fiiliksiä tulee aina välillä. Sen ei pidä antaa pysäyttää, vaan pitää vetää sellainen 180 asteen käännös ja ajaa ulos sieltä kulmasta.

Timo on oppinut burnoutistaan yhden äärimmäisen tärkeän asian, josta hän aikoo pitää kiinni jatkossa.

– Pitää olla muitakin aktiviteetteja kuin pelaaminen. Ei kukaan pysy täysijärkisenä, jos pelaa kaksitoista tuntia seitsemän kertaa viikossa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?