Team Gigantti paljasti pelisuunnitelmansa: ”Pitkän kaavan sijoitus” - Esports - Ilta-Sanomat

Gigantti paljasti pelisuunnitelmansa: ”Pitkän kaavan sijoitus”

Tomi Rinne vastaa Gigantin esports-projekteista.

Julkaistu: 8.2.2018 21:00

Gigantin esports-vastaajan Tomi Rinteen mielestä pelaamista voi verrata urheiluun, mutta liikuntaa se ei ole.

Elokuussa 2017 kodinkonejätti Gigantti ilmoitti kiinnittäneensä suomalaisen Overwatch-joukkueen. Idean oli esittänyt Gigantti-myyjä Tomi Rinne, joka sai yhdellä puhelulla vakuutettua pääkonttorin, että nyt on hyvä hetki kiinnittää kuusihenkinen suomalaisjoukkue.

Entinen Ninjas in Pyjamas -joukkue debytoi Gigantin nimellä Assemblyilla. Tuloksena oli SM-hopeaa sekä isompi turnausvoitto. Syksyn aikana joukkue voitti GameXpo-liigan Suomessa sekä lunasti paikkansa maailman ykkösnimien joukossa voittamalla EM-kultaa.

Marraskuussa Team Gigantti koki isoja muutoksia, kun neljä kuudesta pelaajasta sai paikan pelin ykkösliigasta Overwatch Leaguesta. Takaiskusta huolimatta Gigantti ja Tomi päättivät, että he jatkavat esportsin ja erityisesti Overwatchin parissa.

– Tärkeä pilari oli päästä yhteiseen sopimukseen ENCEn kanssa siitä, että ostettiin heiltä Roni ”LhCloudy” Tiihonen ja Riku ”ripa” Toivonen, joiden ympärille lähdettiin rakentamaan uutta kokoonpanoa, kertoo Tomi Ilta-Sanomille.

Gigantti testasi pelaajia reilun kuukauden, ja lähes joka päivä taitojaan näyttämässä uusi kokelas. Vanhasta kokoonpanosta mukana on ainoastaan Tuomo ”Davin” Leppänen.

– Tarkoitus oli pitää Joonas ”Zappis” Alakurtti sekä Tuomo tiimissä, mutta Joonas sai jonkin aikaa sitten tarjouksen ulkomailta.

Alakurtin uudeksi joukkueeksi paljastui 1. helmikuuta Overwatch Leaguessa pelaava Florida Mayhem. Joonaksen lähdöstä huolimatta uusi kokoonpano on Tomin mieleen. Gigantti-valmentaja Joni ”Seita” Paavola vastasi pääasiassa joukkueen rakentamisesta.

– Itse olen joutunut hoitamaan Gigantin tiimin asioita eteenpäin. Joni on pitänyt huolen siitä, että minulla on jotain mitä markkinoida.

Uusi tiimi aloitti voittamalla Assemblyilla pelatun neljän joukkueen turnauksen täysin ylivoimaisesti. Tomin mielestä alku on ollut lupaava, mutta töitä riittää.

– Tällä hetkellä tavoite on prepata kundit Contenders-kaudelle sille tasolle, jolla oltiin viime vuonna. Matka tulee olemaan pitkä ja kivinen, mutta uskon, että pystymme kirimään edellisen kokoonpanon taitotason.

Team Gigantin uusi kokoonpano aloitti vuoden voittamalla Assemblyt näytöstyyliin.

”Toistaiseksi kukaan ei ole vähätellyt”

Vaikka Gigantin tiimi menestyi viime syksynä, joukkue ei ollut kovinkaan näyttävästi esillä yrityksen omissa kanavissa. Tomin mukaan edellisen tiimin OWL-potentiaali oli huomioitu, mikä vaikutti markkinointisuunnitelmiin.

– Tiedettiin, että liiga on uhka ja olin siihen itse varautunut, mutta haluttiin tehdä joukkue ja se osoittautui hyväksi sijoitukseksi.

Uuden joukkueen kohdalla tilanne on toinen. Se on mukana muun muassa Tammiston uuden Gaming-osaston avajaisissa, jonka yhteydessä vietetään joukkueen kulta-juhlia. Tulevien kuukausien ohjelmasta kuullaan lisää lähiaikoina.

Tomin mukaan hänelle itselle on tärkeää, että joukkue voi hyvin ja esports kasvaa Team Gigantin avulla.

– En välttämättä halua nostaa uutta peliä esille vaan pelaamista yleisesti – suunnitteilla on muun muassa Team Gigantin vieminen tien päälle.

Suunnitelmat uusiin peleihin laajentamisesta ovat toistaiseksi tauolla.

– Se ei ole kuopattu idea, mutta tällä hetkellä panostetaan Overwatchiin kahta kauheammin. Erityisesti Contendersin takia, kun ollaan automaattisesti mukana siinä viime kauden mestareina. Tämä tiimi tulee olemaan pitkän kaavan sijoitus.

Tomi kertoo, että koko Gigantin organisaatio on ottanut esportsin avoimin mielin vastaan.

– Kaikki työntekijät ovat tukeneet, toistaiseksi kukaan ei ole vähätellyt. Osa on sanonut suoraan, että vaikka eivät ymmärrä mitään koko hommasta, niin varmasti iso ja mielenkiintoinen juttu.

– Myös toimitusjohtaja Rytkönen on seurannut meidän pelejä! Hän on meidän ykkösfani.

Rinne on myös Suomen tunnetuin Overwatch-selostaja.

”Parempi on antaa vielä kasvaa”

Gigantti on yksi Suomen kilpapelikentän tunnetuimmista brändeistä. Tomin mielestä esportsin asema Suomessa on menossa jatkuvasti parempaan suuntaan.

– Monet potentiaaliset sponsorit ovat huomanneet alan kasvun ja kiinnostus vain lisääntyy. Toiminta tarvitsee rahoittajia, koska ei esimerkiksi jalkapallokaan muutu pelkällä potkimisella rahaksi.

– Se, että ihmisiä kiinnostaa katsoa sitä, tuo rahaa. Sama se on esportissa! Tarvitsemme tukijoita ja niitä tulee, sillä täällä on ihmisiä, jotka haluavat tuotteilleen näkyvyyttä. Esports on loistava alusta markkinoida.

Team Gigantin lisäksi esimerkiksi Helsinki REDS ja ENCE eSports ovat vieneet lajia eteenpäin tunnettavuuden osalta. Monet odottavat, että 2018 olisi esportsin läpimurtovuosi Suomessa. Tomi on osittain samaa mieltä.

– Koen, että kun puhutaan pallon räjäyttämisestä, niin parempi on antaa vielä kasvaa ja poksauttaa sitten kun on valmis.

Lajin räjähdysmäiselle kasvulle hän näkee tällä hetkellä yhden selkeän esteen: Ihmiset eivät edelleenkään ymmärrä, minkä määrän työtä ammattilaiseksi pääseminen ja siellä pysyminen vaatii.

– Tästä kun puuttuu fyysisyys, niin ihmiset eivät halua ottaa asiaa vakavasti ja dumppaavat koko toiminnan ennen kuin he tietävät, mitä tämä on. Mielestäni tämä on urheilua, ei liikuntaa.

– Maailmalla huippukoripalloilijat ja muut, jotka ovat lähteneet sijoittamaan esportsiin, ovat yleensä ovat nähneet itse, mistä on kyse ja sitten hoksanneet, että tämä on ihan samanlaista kuin heidän oma lajinsa. Vähemmän vain fyysistä kuntoa ja enemmän ajattelua.

Tomi toteaakin, että hän toivoo ihmisten olevan entistä avarakatseisimpia, jotta he voisivat ymmärtää miksi esports on niin suosittua erityisesti nuorten keskuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?