Lasse jätti päivätyöt ja keskittyy nyt pelitiimin kasvattamiseen – liikevaihtotavoite 300 000 euroa

Lasse Salminen keskittyy tällä hetkellä täysillä pelitiiminsä kasvattamiseen.

Lasse Salminen on HAVU Gamingin toimitusjohtaja.

3.2.2018 16:30

Assembly Winter 2018 -tapahtuman Counter-Strike-turnauksen ainoana suomalaisjoukkueena playoffeihin eteni HAVU Gaming. Joukkue pelaa finaalipaikasta kello 16 alkavassa toisessa välierässä.

Ilta-Sanomat istui Assemblyilla alas HAVUn toimitusjohtaja Lasse Salmisen kanssa, joka kertoi aloittaneensa vuoden isolla muutoksella.

– Tein sellaisen ratkaisun, että tammikuu oli ensimmäinen kuukausi kun olin virallisesti HAVUn täysipäiväinen työntekijä, kertoo Lasse.

Aluksi kyseessä on muutaman kuukauden kokeilu, jonka aikana katsotaan mitä Lasse saa aikaan ja miten HAVUn toiminta kehittyy.

– Halusin itse tehdä täysillä hommia ja katsoa mihin se riittää, näin tylsästi suomalaisittain sanottuna. Tulevaisuus näyttää hyvältä.

Superlupauksen lähtö oli kova isku – ”Ymmärtäähän sen”

Joulukuussa HAVU-leiri pudotti varsinaisen uutispommin: 15-vuotias superlupaus Jere ”sergej” Salo jätti kokoonpanon.

– Ei siinä käynyt mitään ihmeellistä. Ei ollut draamaa.. Jerestä oli havaittavissa, että hän ei ole enää kokoajan oma iloinen itsensä, että selvästi joku painaa.

Lassen mukaan Jere ei itse koe tällä hetkellä, että hänellä olisi motivaatiota pelata sillä tasolla millä HAVU on tällä hetkellä.

– Ymmärtäähän sen, kun kaveri on yhdeksännellä luokalla. Koulusta kun pääsee, niin ehtii syömään juuri ennen 4–5 tuntia kestäviä treenejä. Välillä pelattiin turnauspelejä, jotka saattoivat loppua vasta kahden aikaan yöllä viivästysten ja ongelmien takia.

Lasse myös ymmärtää, että 15-vuotiaana mielessä ja elämässä on varmasti muitakin asioita kuin pelata ammattilaisten tavoin illat pitkät.

– Iso kolaus se kuitenkin oli, kun Jerellä oli vielä tärkeä rooli. Niihin aikoihin mietittiin monenlaisia vaihtoehtoja, mutta nopeasti se meni siihen, että päätettiin jatkaa.

Kovat odotukset vuodelta 2018

CS-tiimiin Jeren tilalle liittyi lopulta Samu ”uli” Leirilaakso. Joukkue on jonkin verran joutunut muuttamaan rooleja ja pelipaikkoja.

– Ymmärtääkseni muutokset ovat kuitenkin lähteneet ihan hyvin rullaamaan ja tiimipelikin toimii. Präkkejäkin on alla, yleensä 4–5 tuntia arkisin ja joskus kuusikin päivää viikossa.

HAVUn CS-joukkue pääsi viime vuoden lopulla väläyttelemään taitojaan myös kansainvälisesti, mutta varsinainen läpimurto jäi vielä saavuttamatta. Tänä vuonna tavoitteet on asetettu korkealle.

– Jos vaikka pelaisi Majoreilla vielä loppuvuonna. Kaikkeen mahdolliseen koetetaan päästä mukaan ja hyvällä asenteella lähdetään aina pelaamaan. Ollaan aikaisemmin voitettu huippujoukkueitakin, niin ei ymmärretä miksei se olisi enää mahdollista.

HAVUlla on CS-tiimin lisäksi Hearthstone-pelaaja Mikael ”Threat” Backman sekä PlayerUnknown’s Battlegrounds -joukkue.

PUBG-joukkue on CS-tiimin tavoin väläytellyt taitojaan, mutta iso onnistuminen nostaisi joukkueen seuraavalle tasolle. Tiimi on pärjännyt Lassen mukaan hyvin, mutta myös pettymyksiä on koettu.

– Juuri pelatuissa IEM Katowicen karsinnoissa oli pari peliä, joiden tuloksiin ei voitu itse vaikuttaa bugien takia, niin siellä meni vähän huonosti. Hölmöiltiin myös itse parissa pelissä. Toki jäi harmittaa, kun sinne olisi ollut mahdollista päästä ja oltiinkin lähellä jatkopaikkaa, muistelee Lasse reilun viikon takaisia pelejä.

PUBG-tiimin tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. HAVU on mukana isoimmissa nettiliigoissa ja isompia 50 000 dollarin turnauksia on myös alettu järjestämään, joihin pääseminen on ykköstavoite.

– Threat käy turnauksissa, mutta peli on haasteellinen, kun on niin paljon RNG:tä. DreamHack Wintereillä hän taisteli pitkään, mutta pelit päättyivät kierrosta ennen playoffeja. Striimauspuolella vahvaa toimintaa, melkein joka päivä striimaa, kertoo Lasse puolestaan HS-pelaaja Mikaelin kuulumisia.

HAVU ilmoitti Assemblyjen alla, että he ovat aloittaneet yhteistyön Viafreen kanssa. Tulevien kuukausien aikana palvelusta voi seurata muun muassa HAVUn matkaa Assemblyilla sekä viime vuoden lopulla Kiinassa pelatussa SL i-League -turnauksessa.

– Keskustelut taisi alkaa meidän suunnalta. Tavattiin useamman kerran ja puhuttiin yhdessä mitä voitaisiin tehdä, Viafreellä on koko talon puolesta kova kiinnostus esportsiin. Heillä on ymmärrystä ja tahtotilaa viedä esportsia eteenpäin Suomessa.

– Enää ei tarvitse itse kuvata videoita kännykällä, naureskelee Lasse.

Lassen mukaan HAVU miettii uusiin peleihin laajentamista, mutta tällä erää ei ole mitään tiedotettavaa.

– Esimerkiksi Overwatchin kohdalla vielä vähän arvioidaan, että mitä sen kohdalla kannattaisi tehdä.

HAVU odottaa vuodelta rajua kasvua koko alan osalta Suomessa: Liikevaihtotavoite tälle vuodelle on 300 000 euroa.

Isojen yritysten mukaan saaminen ”tietskarimaailman ulkopuolelta”, kuten Lasse asian ilmaisee, on ollut vielä kuitenkin haastavaa.

– Uskon, että 2018 on ratkaiseva vuosi Suomen esportsissa. Ei pelkästään HAVUn vaan kaikkien kannalta. Toivottavasti saadaan enemmän esportsia mainstreamiin.

Salmisen mukaan kuluva vuosi on merkittävä Suomen esportsille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?