Joona on 27-vuotias peliveteraani – nyt hän pelaa USA:ssa altavastaajana

27-vuotias Joona Laine on aina ollut hyvä pelaamaan tietokonepelejä. Nyt hän asuu Los Angelesissa ja pelaa ammatikseen.

Joona Laine tunnetaan Overwatch-kentillä paremmin nimimerkillä Fragi.

30.1.2018 20:30

27-vuotias Joona ”Fragi” Laine näyttää väsyneeltä. Istumme Los Angelesissa sijaitsevan Sheraton Universal -hotellin pohjakerrokseen rakennetussa mediatilassa.

Kello on hieman yli viisi päivällä paikallista aikaa tiistaina 9. tammikuuta. Reilun tunnin päästä päättyy Overwatch-pelin uuden megaliigan mediapäivän virallinen ohjelma. Olemme olleet Joonan kanssa paikan päällä aamukahdeksasta asti, mutta vielä pitäisi hetki jaksaa.

LA:ssa olen seuraamassa yhtä kilpapelaamisen historian suurimmista hetkistä ja jututtamassa liigan kuutta suomalaispelaajaa. Joona taas on antamassa haastatteluita työnsä puolesta.

Joona on ammatiltaan Overwatch-pelaaja. Hänen joukkueensa on Philadelphia Fusion, jonka takana on paikallinen it-jätti Comcast. Fusion on yksi kahdestatoista joukkueesta, joka kilpailee uudessa Overwatch League -liigassa.

Fusion on mainostanut joukkuettaan muun muassa näin:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Monilahjakkuus, jonka vuosien työ palkittiin

Joona on pelannut eri pelejä jo 90-luvulta asti. Ensimmäinen verkkopeli oli ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Tactical Ops, jota hän pelasi muutaman vuoden.

– Se oli sellainen kynärin [Counter-Striken] tapainen peli. Sitten pelasin kymmenen vuotta Dotaa, Heroes of Newerthiä ja Dota 2:ta. Lisäksi on tullut hakattua World of WarCratia Paragonissa.

Paragon oli WoWin kulta-aikoina pelin tunnetuimpia kiltoja eli niin sanotusti tiimejä. Joona on lisäksi menestynyt muun muassa strategiapeli Dotassa, jossa hän on edustanut muun muassa Suomen maajoukkuetta vuonna 2015.

– Kyllä pelitaustasta on ollut apua Overwatchissa. Esimerkiksi mekaaniset taidot, kuten miten hiirtä liikuttaa tai miten peliä ajattelee, eli mitä esimerkiksi pitää tehdä seuraavaksi. Hahmojen taidot, Ultimate[-iskujen] ekonomiat ja tiimitappelut yleisesti ovat ihan samantyyppisiä kuin Dotassa.

Overwatchin ensimmäiset beta-testaukset alkoivat loppuvuodesta 2015, jolloin myös Joona päätyi kokeilemaan peliä. Toukokuussa 2016 pelin virallisen julkaisun aikaan Joona oli jo yksi pelin ykkösnimistä Suomessa sekä maailmalla.

Tankin [järeä pelihahmo, joka raivaa tilaa joukkueelle] roolia pelaava Joona kilpaili vuosina 2016–17 muun muassa Ninjas in Pyjamas- ja Team Gigantti -joukkueissa, jotka menestyivät kansainvälisesti. Samaan aikaan kun hän kilpaili Gigantin kanssa, hän taisteli myös liigapaikasta Philadelphiaan joukkueeseen.

– Philadelphialla oli tryoutit joskus syyskuun alkupuolella. Siellä oli kovaa kilpailua paikoista, lisäkseni kahdeksan muuta tankkia.

Joona (vasemmalla) on asunut Los Angelesissa nyt vajaan kuukauden.

– Sen verran kauan tullut Overwatchia tahkottua, että kyllä se liigapaikan varmistuminen helpotti. Ihan kiva, että kaikesta siitä harjoittelusta ja työnteosta palkittiin, kertoo Joona hymyillen.

Liigan ensimmäinen kausi pelataan varmuudella Los Angelesissa, mutta tulevaisuudessa liigaa pelataan ympäri maailmaa joukkueiden omilla areenoilla. Liigan vuoksi Joona joutui muuttamaan Yhdysvaltoihin. Läheiset ottivat muuttoilmoituksen hyvin.

– Onhan se aina iso juttu muuttaa isoille markkinoille, kuten Amerikkaan, mutta perhe tuki täysin. He koittavat aina vähän netistä seurata hommia, ja vaikka eivät kauheasti Overwatchista ymmärrä, niin silti yrittävät parhaansa aina seurata, mitä siellä ruudulla tapahtuu.

Pelaamista jopa tuntia kymmenen tuntia päivässä – ”Kova meno!”

Yhdysvaltoihin muutto ei sujunut ongelmitta: Viisumin Joona sai vain muutama päivä ennen vuoden vaihtumista. Maahan hän saapui vain viikkoa ennen liigakauden alkua.

Myöhäisen saapumisen myötä Joonalla on pitänyt kiirettä joukkueen kanssa harjoittelussa. Fusionin kaikki pelaajat asuvat tällä hetkellä yhdessä isossa talossa.

– Korealaiset asuvat samassa huoneessa ja muut pelaajat sitten omissaan. Treenataan paljon ja vapaa-ajalla chillaillaan rakentaen hyvää tiimihenkeä.

Monet joukkueet ovat palkanneet kokin ja muuta henkilökuntaa vastaamaan esimerkiksi ohjatusta liikunnasta. Fusionin kohdalla tilannetta mietitään vielä, sillä nyt fokus on yhteispelin hiomisessa.

– Alkuun asetutaan tänne ja sitten varmaan myöhemmin suunnitellaan jotain salihommia ja muuta. Meillä on tällä hetkellä etukäteen valmistetut ruoat, jotka on suhteellisen terveellistä kamaa.

Muiden joukkueiden tavoin Fusion harjoittelee päivisin Blizzardin rakentamalla areenalla, jossa myös liigaottelut pelataan.

– Treenataan tiiminä kuusi tuntia. Lisäksi jokainen pelaaja harjoittelee yksikseen noin 2–4 tuntia. Kova meno, naureskelee Joona.

Fusion on yllättänyt alkukauden aikana. Muun muassa Houston Outlaws ja New York Excelsior ovat hävinneet altavastaaja Philadelphialle.

Fusion on yksi liigan kansainvälisimmistä joukkueista. Kokoonpanon kymmenen pelaajaa tulevat Koreasta, Israelista, Venäjältä, Ranskasta, Kanadasta, Espanjasta, Britanniasta ja Suomesta.

– Mukava porukka ja hyvin tullaan juttuun. Sanoisin, että ollaan henkilökohtaisten pelitaitojen osalta yksi liigan parhaimmista. Nyt tarvitaan synergia ja yhteispeli enää kuntoon!

Esportsissa vaihtopelaajat ovat pääasiassa vielä tuntematon käsite, mutta lähes kaikki liigajoukkueet ovat hankkineet lisäpelaajia. Joona on joukkueensa ainoa tankkipelaaja. Hänen mielestä varapelaajista on hyötyä, mutta asiaan suhtautuminen vaatii vielä totuttelua.

– Kyllä se on vaikeampaa niin monen pelaajan kanssa saada yhteispeli kuntoon verrattuna normaaliin kuuteen pelaajaan.

”Mainetta ja kunniaa tarjolla!”

Vaikka Fusion pääsi aloittamaan harjoittelun muita joukkueita myöhemmin, Joona uskoo joukkueensa mahdollisuuksiin liigassa.

– Alussa voi olla yhteispeli vähän vaikeaa, mutta odotetaan ihan hyviä tuloksia. Tähtäimessä playoff-paikka, se on realistinen. Kausikohtaisesti katsotaan tavoitteita ja miten pelit sujuu.

OWL:n runkosarja on jaettu neljään vaiheeseen. Runkosarjan päätteeksi kuusi parasta joukkuetta jatkaa pudotuspeleihin. Joonan mielestä ensimmäisen kauden formaatti on toimiva.

– Tykkään varsinkin tästä stagejen [vaiheiden] välisistä pikkupleijareista. Se on sellainen hauska sivujuttu, että kuka on jokaisen vaiheen paras. Mainetta ja kunniaa tarjolla!

Fusionin on aloittanut liigassa loistavasti – kuudesta ottelusta saldo on neljä voittoa.

Kuluvalta vuodelta Joona toivoo pääasiassa, että kaikki menee hyvin – niin uudessa asuinpaikassa kuin myös liigassa.

– Paljon talenttia tiimissä, niin toivon, että saadaan potentiaali hyödynnettyä ja menestytään hyvin.

Haastattelun lopuksi Joona haluaa vielä lähettää terveiset suomalaisfaneilleen.

– Pidetään lippu korkealla! Fusion on ehkä vähän aliarvostettu rankingeissa sun muissa, mutta itse ajattelen, että meillä on helposti mahdollisuudet playoffeihin ja korkeammallekin!

Kolmen pelatun viikon jälkeen Fusion on voittanut neljä ottelua ja hävinnyt kahdesti. Joukkue on omassa lohkossaan kolmannella sijalla ja koko sarjassa kuudentena.

Joona Laine tunnetaan Overwatch-kentillä paremmin nimimerkillä Fragi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?