Teemu ”wabbit” Hiilinen on esports-legenda – muistelee uran kohokohtia Ilta-Sanomille: ”Jännitti ihan penteleesti” - Esports - Ilta-Sanomat

”Voitoista ei jäänyt käteen kuin pari hiirtä ja mahdollisesti imuri” – Teemu Hiilinen on suomalainen pelilegenda

Teemu Hiilinen tunnetaan parhaiten Ylen pelilähetyksien selostajana. Yli kymmenen vuoden peliuran aikana hän on kuitenkin ehtinyt tekemään paljon muutakin.

Teemu Hiilinen on intohimoinen pelaaja, joka on ollut rakentamassa Suomen kilpapelikenttää jo yli kymmenen vuotta.

28.1.2018 18:20

Suomen ensimmäisen kilpapelisivuston päätoimittaja, maamme menestynein peliselostaja, kilpapeliliiton perustaja... Tässä on vain osa Teemu ”wabbit” Hiilisen peliuran saavutuksista. Hiilinen aloitti pelaamaan jo 80-luvulla.

– Muistan elävästi vielä, kun isäni tuli töistä ja ilmoitti, että lähdetään poika ostamaan tietokone talouteen. Tuohon aikaan mainostettiin vahvasti Commodore-64:sta, jota myös me lähdimme läheisestä ATK-liikkeestä hakemaan. Mukaan lähti joku yksinkertainen C64-peli, muistelee Hiilinen Ilta-Sanomille.

Kilpapelaamiseen eli esportsiin Hiilinen tutustui 2000-luvun alussa. Ura alkoi harrastepelaajana.

– Ensimmäistä kertaa hakkasin silloista kynäriä [Counter-Strikea] vuonna 2001 ja Day of Defeatin ihmeelliseen maailmaan päädyin loppuvuodesta. En ollut aivan ensimmäisessä aallossa pelaamassa.

Teemu kertoo DoDin olleen ensimmäinen peli, jota hän pelasi aktiivisesti. Pelistä hän löysi ensimmäisen klaaninsa Trollin. Joukkue oli nimensä veroinen porukka, joka pyöri tasaisesti keskikastissa.

– Siellä muutaman jermun kanssa opettelin pelaamaan paremmin ja lopulta päätin sitten kokeilla askeleitani K18-klaanissa. K18 nousi nopeasti yhdeksi Euroopan parhaimmista joukkueista, mutta parin kaverin suosituksella pääsin silloiseen Euroopan top-5 -tiimiin Spiteen.

DoDista Teemu siirtyi vuonna 2003 julkaistuun Call of Dutyyn vanhojen pelikavereiden kanssa. Menestystä tuli heti.

– Pelasimme Assemblyillä ensimmäistä kertaa järjestetyssä CoD LAN-turnauksessa nousten aina korkeimmalle podiumille. Mukavia muistoja.

”Voitoista ei jäänyt käteen kuin pari hiirtä ja mahdollisesti imuri”

Pelaaminen alkoi kuitenkin hiljalleen jäämään, kun perhe-, työ- ja pelielämän yhdistäminen osoittautui hankalaksi.

– Palkkiot olivat pieniä ja voitoista ei jäänyt käteen kuin pari hiirtä ja mahdollisesti imuri. En halunnut hylätä koko pelimaailmaa, mutta aktiiviseen harrastamiseen ei vain aika riittänyt.

Pelikenttien sijaan Teemu siirtyi taustahommiin. Hän toimi muun muassa edesmenneen Clanbase-palvelun pelivalvojana ja uutispäällikkönä. Clanbasen kautta hän innostui pelijournalismista.

– Counter-Strike: Sourcen tultua ulos ja suomalaisen Insignia Cadre -joukkueen pärjättyä siinä hyvin liityin organisaatioon rakentamaan uutispuolta. Saimmekin tehtyä CS:Sourcen suosituimman sivuston Cadred.org:n, joka lopulta sitten myytiin eteenpäin.

Cadredin jälkeen Teemu halusi tehdä sisältöä suomalaisille eli suomeksi. Tuloksena syntyi SETT.fi, joka oli Suomen ensimmäinen esportsiin keskittynyt sivusto. Vuonna 2010 perustetun sivuston toimijoista moni on ponnistanut eteenpäin esportsin parissa.

Hiilinen on selostanut urallaan satoja otteluita. Ylen lähetyksissä hän on keskittynyt Counter-Strikeen.

Vuonna 2010 Teemu oli mukana myös perustamassa Suomen elektronisen urheilun liittoa eli SEULia. Teemu oli liiton ensimmäinen puheenjohtaja.

– Tuo kausi ei ollut kaunis ja siellä tapahtui paljon virheitä. Tärkeimpänä saavutuksena sieltä voin kuitenkin pitää rahoituksen saamista Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä, joka on edelleen liiton suurin tulonlähde.

Selostaminen on rakas harrastus: ”Välillä on todella vaikeata syttyä otteluun”

Teemu tunnetaan parhaiten Ylen kilpapelilähetysten selostajana. Ensimmäiset selostukset hän on vetänyt vuonna 2005. Hän oli mukana perustamassa GameTV:tä, jonka selostukset olivat aina suomeksi.

GameTV:n aikoihin ei ollut Youtuben tai Twitchin kaltaisia suoratoistopalveluita. Selostukset puskettiin ulos nykyisin heikolla 360p-laadulla ja matkat ympäri Suomea kustannettiin itse. Myöhemmin GameTV:stä tuli SETT TV.

– Sen kautta pääsin ensimmäistä kertaa LanTrekeillä (2014) tekemään yhteistyötä Ylen kanssa. Sieltä selostimme Areenaan ensimmäistä kertaa CS:ää. Vähän tämän jälkeen saimme keikan tulla tekemään StarCraft 2:sta Ylen tiloihin.

Teemu kiittää vuolaasti Juha ”TibiT” Lahtea, joka laittoi pyörät pyörimään Ylen puolella. Lahti rupesi kehittämään CS-selostuksia Ylelle sopivaksi. Yle on tehnyt muutaman viime vuoden aikana CS-lähetyksiä muun muassa Ruotsista ja Saksasta.

Pääosin selostaminen on hauskaa hommaa, mutta välillä myös selostajaa haastetaan. Selostamisessa raskainta ovat pitkät, jopa 15 tuntiset työpäivät, jotka rasittavat ääntä.

– Välillä on todella vaikeata syttyä otteluun, joka on alusta loppuun yhtä päätyä. Tällaisestakin ottelusta on pyrittävä luomaan tunnelmaltaan hyvä, kiihkeä ottelu, jossa toisella joukkueella on mukamas mahdollisuus comebackiin. Muutama ylijuoksu putkeen tylsistyttää.

Teemun parhaita heittoja Assembly-tapahtumasta vuodelta 2014:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Omiin selostuksiinsa Teemu suhtautuu hyvin kriittisesti.

– Kuuntelen aina lähetykset jälkikäteen ja pyrin parantamaan. Olen osittain päässyt eroon muutaman sanan tautologiasta ja pyrkinyt kehittämään äänenpainojen, hiljaisuuden sekä äänennopeuden kautta erilaisia tunnelmia. Tässä riittää kyllä vielä työtä jatkossakin.

Selostuskeikoista saatavia summia Teemu ei kerro, sillä skaala on laaja. Hän kuitenkin toteaa, että ei pystyisi lopettamaan päivätöitään ammattiliitossa tällä hetkellä.

– Mutta onhan tämä paras mahdollinen tilanne vannoutuneelle elektronisen urheilun ystävälle. Saan tehdä juuri sitä mitä rakastan, ja joku maksaa siitä vielä rahaa. Peliselostusten lisäksi olen nykyään ruvennut kenttäkuuluttamaan koripalloa sekä myös esiintynyt muutamalla juontokeikalla.

”Vanha sotaratsu on valmis antamaan tilaa paremmille”

Teemu on kokenut lähes kaiken mahdollisen kilpapelaamisen parissa. Hän on aina halunnut olla ammattipelaaja, mutta se on jäänyt haaveeksi kahdesta syystä.

– Ensimmäinen on se ettei ole aikaa ja vielä tärkeämpi, etteivät taidot riitä huipulle asti. Olen kuitenkin saanut maistaa peliurallani mukavia voittoja, jotka riittävät tällä saralla.

Teemu kertoo aina muistavansa voittoisan, mutta tiukan Call of Duty -finaalin Assemblyilta. Selostajauran kohokohta oli TV2:n ensimmäinen suora CS-lähetys elokuulta 2014.

– Siinä tapahtui historiaa. Ensimmäistä kertaa elektroninen urheilu valtasi kotikatsomot ja minä yhdessä Juha ”aNGeldusT” Kurpan kanssa saimme johdattaa ihmiset uuteen maailmaan. Jännitti ihan penteleesti, mutta kun pauke alkoi, niin käynnistyi moottoriturpa ja loppu on historiaa.

Teemu on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseensa esportsin ihmeellisessä maailmassa: Hän saa tehdä keikkoja eri työnantajille eri peleissä. Hän ei haaveile tällä erää oman joukkueen perustamisesta, valmentamisesta tai paluusta toimittajaksi.

– Olen nyt siinä pisteessä, missä itse haluan olla. Kolmen vuoden päästä toivoisin olevani edelleen tässä samassa pisteessä.

– Annetaan nuoremmille mahdollisuus tulla rinnalle ja ohi. Vanha sotaratsu on valmis antamaan tilaa paremmille, kunhan niitä ensin löytyy!

Lopuksi vielä Teemu kertoo pelinimensä, wabbitin, taustatarinan olevan peräisin Väiski Vemmelsääri -animaatiosta. Eräässä jaksossa Elmeri on metsästämässä Väiskiä ja hän heittää ilmoille legendaarisen lauseen: ”Be vewy, vewy quiet, I’m hunting wabbits” eli ”ole erittäin, erittäin hiljaa, minä metsästän kaneja”.

Korjattu klo 21.28: Hiilisen kommentti koskien liiton rahoitusta. SEULin rahoitus tulee Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, eikä Sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?